היועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט ביקר הערב (שלישי) בחריפות את המהפכה המשפטית שמקדמת הממשלה: "אנו חווים מהלך של הפיכה משטרית, ממש לא רפורמה משפטית". בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS קרא מנדלבליט שלא לקיים הידברות כל עוד לא תבוטל החקיקה: "תנאי לכל שיח חייב להיות לכל הפחות עצירה מוחלטת של כל הליך החקיקה - זהו המינימום הנדרש".
"זאת לא רק זכותם של שופטי העליון לבטל את כל מעשי החקיקה שבאים לבטל את שיטת המשטר הדמוקרטית ליברלית בישראל, אלא זאת תהיה חובתם לעשות כן", אמר. "אני סומך עליהם כי שני קווי הגנה אלה לא ייפרצו והם יעמדו בחובתם המשפטית".
בהמשך הוסיף מנדלבליט, שמונה ליועמ"ש בממשלתו של נתניהו: "מדובר בביטול מוחלט של עצמאות מערכת המשפט במדינת ישראל, וממילא בהרס מוחלט של מערכת המשפט במדינת ישראל. זו למעשה ביטול שיטת המשטר הדמוקרטית ליברלית בארץ. אי-אפשר לדבר על ביטול עצמאות מערכת המשפט על כל חלקיה ועל פוליטיזציה של כל מערכות המשפט. לא ניתן יהיה להתפשר על כך".
היועץ המשפטי לממשלה לשעבר התייחס גם לניסיונות להגיע להסכמות רחבות. "הייתי אומר - 'אסור לדבר איתם בשום אופן כל עוד לא ימשכו ויבטלו לחלוטין את התועבה החקיקתית הזאת', אבל כפי שאמרתי אני אדם פשרן ומתון", פתח. "לעמדתי, תנאי לכל שיח חייב להיות לכל הפחות עצירה מוחלטת של כל הליך החקיקה. זהו המינימום הנדרש. כל עוד ההצעות הללו מקודמות אין על מה לדבר ולא נכון יהיה לדבר".
המסר האמריקני והמגעים
במקביל, פרסמנו הערב ב"מהדורה המרכזית" כי בארצות הברית הביעו לאחרונה דאגה מחקיקת פסקת ההתגברות. על רקע החשש האמריקני, בימים האחרונים מקיימים בקואליציה הידברות עם החרדים בסוגיה. הסיבה שהסעיף הזה מעורר חשש בקרב האמריקנים, היא שבניגוד למינוי שופטים, החוק לא קיים בארצות הברית. שם, מוטרדים מהאפשרות של הפרלמנט להתגבר על פסיקה של בית המשפט העליון.
פסקת ההתגברות נחשבת לסעיף בעל חשיבות רבה לחרדים בשל העובדה שהיא מאפשרת למנוע התערבות של בג"ץ בתחומי דת ומדינה. בין היתר מחשש שבית המשפט העליון יפסול חוק פטור מגיוס. בקואליציה בוחנים פתרונות אחרים שיאפשרו להתגבר על בג"ץ, במקום פסקת ההתגברות.
אחרי הסערה – רוטמן התנצל
מוקדם יותר היום התקיים דיון סוער בוועדת החוקה. במהלכו תועדו חילופי דברים קשים בין יו"ר הוועדה שמחה רוטמן ליועץ המשפטי שלה, גור בליי. הערב רוטמן יצא בהתנצלות פומבית: "הטון והתוכן של הדברים שאמרתי כלפי היועמ"ש בוועדה לא היו במקומם ואני מתנצל בפניו".
"לגיטימי שיהיו מחלוקות מקצועיות. אני מלא הערכה לעבודתו, הוא משקיע שעות רבות בחדר הוועדה ומחוצה לה, והוא ראוי לכבוד על זה", הוסיף יו"ר ועדת החוקה. "אנחנו מבלים הרבה שעות ביחד ולפעמים הטונים עולים. התנצלתי בפניו אישית ומכיוון שהפגיעה הייתה פומבית כך ראוי שגם ההתנצלות".
בישיבה הסוערת תועד רוטמן כשהוא אומר ליועץ המשפטי לוועדה: "אתה מתנהג כמו חבר אופוזיציה, זה לא מקובל". הוא המשיך ותקף אותו: "אם הוא יחשוב שתפקידו כל פעם לסתור אותי כשהוא טועה, אני אגיד לו כפי שאני חושב; הוא רואה לעצמו תפקיד לשמש כסותם הפיות".