עוד בטרם החלו לעבוד, וביומם הראשון במשרד, רבים מהשרים בממשלה החדשה ביטלו בהחלטה מיידית מהלכים משמעותיים של הממשלה הקודמת. אותה "מורשת" של ממשלת בנט-לפיד, שכיהנה כשנה, נמחקה ברגע. ההחלטות הללו מעידות במידה רבה על שינוי הכיוון בממשלת נתניהו - במישור החברתי, הכלכלי והמדיני. N12 עושה סדר - מה בוטל, ואיך הדברים ייראו מעכשיו.
המס על השתייה המתוקה ועל החד-פעמי
אחד הראשונים ששינו החלטה של ממשלת בנט-לפיד היה שר האוצר סמוטריץ'. הוא הנחה בישיבת ההנהלה הראשונה של המשרד לבטל את המס על השתייה הממותקת ועל הכלים החד-פעמיים. בתום הישיבה נמסר מלשכתו: "השר סמוטריץ' הנחה להכין במהירות האפשרית לימים הקרובים צווים לביטול מס על החד פעמי וביטול מס על השתייה המתוקה שהוחל בממשלה היוצאת".
המס על הכלים החד-פעמיים ועל השתייה המתוקה, שממשלת בנט-לפיד קבעה בסוף נובמבר 2021, עורר סערה בעיקר בקרב החרדים. מטרת המס הייתה לגלם את הנזק הסביבתי והבריאותי שנגרם כתוצאה משיווק מוצרים אלה, ולהפחית את הצריכה שלהם. מנגד, הביקורת על המס הייתה שהוא פוגע בעיקר בכיס של השכבות החלשות.
ביטול רפורמת הבגרויות
גם במשרד החינוך הודיע השר יואב קיש עם כניסתו לתפקיד כי תבוטל רפורמת הבגרויות שקידמה קודמתו יפעת שאשא ביטון. על פי הרפורמה שקידמה שאשא-ביטון, מה שיחליף את מבחני הבגרות במקצועות ההומניים (תנ"ך, ספרות, אזרחות והיסטוריה) היא עבודה גדולה פנימית, בית-ספרית, מעין עבודה סמינריונית.
כעת, השר הנכנס יואב קיש ביטל את הרפורמה, וככל הנראה מתכוון להשיב את המצב לקדמותו. כלומר, להחזיר את מבחני הבגרות החיצוניים במקצועות אלה, כך שהתלמידים בבתי הספר התיכוניים ייבחנו באותה בחינה חיצונית.
ביטול רפורמת הכשרות
רפורמה נוספת שבוטלה מיד לאחר ההשבעה היא רפורמת הכשרות. את הרפורמה קידם השר לשירותי דת לשעבר מתן כהנא. לפי הרפורמה, מועצות דתיות יכולות היו לספק תעודות כשרות בכל מקום בארץ, ולא רק באזור הגיאוגרפי שלהן. עוד אמור היה להתבצע במסגרת הרפורמה שתאגידים פרטיים יוכלו להעניק תעודות כשרות.
מחליפו של כהנא, השר מיכאל מלכיאלי מש"ס, הודיע עם כניסתו לתפקיד שהוא מורה על ביטול הרפורמה. בעת שקבע את ההחלטה ציין מלכיאלי כי המהלך מגיע בהתאם למה שסוכם בהסכם הקואליציוני עם הליכוד. בתור התחלה, נדחתה הרפורמה למשך חצי שנה, ובהמשך ככל הנראה תבוטל לחלוטין.
ביטול רפורמת הסלולר
ממשלת בנט-לפיד החליטה במסגרת רפורמת הסלולר שקידם השר הקודם יועז הנדל לסגור את התדרים 2 ו-3 כדי לאפשר פריסה טובה יותר של התדרים המתקדמים, 4 ו-5, ולשפר קליטה עבור המשתמשים במכשירי הסמארטפון. בלי לסגור את התדרים הישנים, אי אפשר לשפר את הפריסה של התדרים המתקדמים.
מכיוון שהמהלך פוגע בעיקר בצרכנים החרדים שמשתמשים בטלפונים הכשרים, הקואליציה החדשה החליטה על ביטול המהלך בהסכמים הקואליציוניים. בהודעה משותפת שהוציא שר התקשורת החדש שלמה קרעי עם גולדקנופף וגפני, נכתב כי האפשרות לרכוש קווים חדשים בדור 2 ו-3 תוארך בחצי שנה. עוד נמסר כי פינוי סופי של התדרים דור 2 ודור 3 לטובת פריסת תדרים יעילה של דור 4 ודור 5 יתבצע עד סוף שנת 2025 "כמתוכנן".
ביטול מהלכים גם במשרד התחבורה?
שרת התחבורה החדשה מירי רגב, שזו כהונתה השנייה בתפקיד זה, אמרה אתמול דברים תקיפים נגד מהלכיה של השרה הקודמת מיכאלי. רגב אמרה שהיא תבחן אם להשאיר את נתיבי התחבורה החדשים שקודמתה יישמה, בין היתר אלה שנוספו בדרך איילון ובכביש 1, בעלייה לירושלים.
מיכאלי הגיבה מאוחר יותר בלעג: "היא רוצה לבטל את נתיבי התחבורה הציבוריים. היא אמרה שהיא תעשה מחקר כדי לראות אם אפשר לתת למכוניות פרטיות לנסוע בנת"צ בשעות מסוימות. אז מירי, לא צריך מחקר, זה כתוב על השלט".
נוסף על כך, רגב הודיעה כי "כל עוד לא תהיה נגישות תחבורתית לפריפריה, לא תאפשר את אגרת הגודש". אגרת הגוש שקידמה מיכאלי הייתה אמורה להיכנס לתוקף בתוך מספר שנים, ולפיה תיגבה אגרה מהנכנסים לגוש דן כדי לצמצם את הפקקים.
"הפריפריה לא צריכה לסבסד את תל אביב", אמרה רגב. "החלת אגרה כזו תוביל להוצאה נוספת של מאות שקלים על שני בני זוג החיים בפריפריה ועובדים בתל אביב". שרת התחבורה אמרה גם שתבחן את עבודות המטרו מבחינת היקף העבודה.
שינוי הגישה במשרד החוץ
גם במשרד החוץ נעשה שינוי עם כניסת השר החדש לתפקיד. השר החדש אלי כהן, שיכהן בתפקיד ברוטציה, אמר ביחס למלחמה באוקראינה כי "נעשה דבר אחד בוודאות, נדבר פחות". עוד טען כהן כי "הסיוע ההומניטרי המשמעותי לאוקראינה יימשך". בתום שיחת טלפון אתמול בין כהן למקבילו הרוסי סרגיי לברוב, גורמים ישראלים הדגישו: "אין שינוי במדיניות ישראל באשר למלחמה באוקראינה".