גורמים בכירים בקואליציה אומרים שלא צפויות פשרות מרחיקות לכת או שינויים משמעותיים ברפורמות שמתכנן שר המשפטים יריב לוין במערכת המשפט – כך חשפנו הערב (ראשון) ב"מהדורה המרכזית". לפי אותם גורמים, ייתכנו שינויים בהמשך הדרך במהלך הליך החקיקה, אך הם יהיו קוסמטיים ובמקומות שבהן הממשלה ממילא לקחה מרחב ביטחון.
המהפכה המשפטית - סיקור N12
- הנשיא הרצוג עונה למפגינים: "פועל כדי לייצר דיאלוג ושיח רחב"
- גורמים בליכוד: מסתמן ריכוך במהפכה המשפטית
- נתניהו מתייחס לסערת המפכה המשפטית: "קיבלנו על כך מנדט ברור"
- התנגשות חזיתית: "רטוריקה של להבעיר את הרחובות"; "ריסוק מערכת המשפט"
שיניים שכאלה יוכנסו בהמשך, גם כדי להראות שהרפורמות המשפטיות לא הועברו בצורה אוטומטית. כך למשל, בוועדה לבחירת שופטים - הקואליציה לוקחת לעצמה 7 מתוך 11 נציגים, והפשרה תהיה שהם ייקחו 6 נציגים, מה שמותיר את הרוב שלהם על כנו. מדובר בעניין שהיה ברור מההתחלה שירד במהלך הדרך.
בעניין הסבירות יש נכונות לשינויים משמעותיים, כאשר בקואליציה עדיין ממתינים להכרעה בעניין דרעי בבג"ץ. מחפשים נוסחה שתגן על החלטות נבחרי הציבור, אך עדיין תגן על אזרחים מפני החלטות של המערכות המבצעות. בנושא פסקת ההתגברות, יש נכונות של חלק מהגורמים בקואליציה להתפשר – אבל החרדים הטילו וטו על זה.
הבוקר השיב נשיא המדינה יצחק הרצוג למפגינים שהטיחו ביקורת כלפיו, ואמר כי "הוא פועל כדי לייצר דיאלוג רחב". הנשיא הרצוג הוסיף כי כל עיסוקיו כעת הם "למנוע משבר חוקתי היסטורי ולעצור את המשך הפילוג בעם". זאת, לאחר שאמש בהפגנה בירושלים המפגינים קראו לעבר ביתו קריאות בוז.
"אנחנו נמצאים בעיצומה של מחלוקת עמוקה שקורעת את העם", הוסיף הרצוג. "העימות הזה מדאיג אותי מאוד, ומדאיג ציבור גדול בישראל ובתפוצות. יסודותיה של הדמוקרטיה הישראלית – ובהם מערכת המשפט – הם מקודשים ועלינו לשמור עליהם מכל משמר, גם כשמתקיימים וויכוחים ודיונים עקרוניים על היחסים בין הרשויות".
"יש רצון טוב מצד הגורמים השונים אשר האחריות מוטלת עליהם, אבל הדרך עוד ארוכה והפערים משמעותיים", הבהיר הרצוג. "עקרונות מגילת העצמאות וקווי המתאר היהודיים והדמוקרטיים של מדינתנו הם נר לרגליי, ולא אתן לפגוע בהם. יש לנו מדינה וחברה – חזקות ומגוונות, שצלחו אתגרים רבים בעבר". בסיום דבריו אמר הנשיא: "אני מתחייב שאמשיך לפעול בכל כוחי, ומקווה שנוכל למצוא את הדרך הנכונה לצאת גם מהמשבר הקשה הזה".
ביום שישי האחרון התייחס לנושא גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהבהיר כי היא תיעשה תוך כדי הידברות בכנסת. "רוב גדול בציבור מסכים שיש צורך לערוך תיקונים במערכת המשפט ואכיפת החוק", ציין נתניהו. "דיברנו על זה לפני הבחירות וקיבלנו על כך מנדט ברור מהציבור", הוסיף. "התיקונים צרכים להיעשות באחריות ובשיקול דעת, תוך שמיעת כל העמדות".