הדיונים בוועדת החוקה חוק ומשפט נמשכים הבוקר (שלישי), לאחר לילה דרמטי בו חברי הכנסת אישרו בקריאה ראשונה את שני תיקוני החקיקה שמהווים את השלב הראשון במהפכה המשפטית שמקדמת הקואליציה.
למרות שהמליאה הסתיימה בארבע לפנות בוקר, ועדת החוקה כבר דנה בשלב הבא - הצעת החוק של יו"ר הוועדה שמחה רוטמן שמציע לצמצם את הביקורת השיפוטית על חקיקה: שופטים יוכלו לפסול חוקים רגילים רק ברוב מוחלט ומלא - 15 מתוך 15 שופטים.
הדיון נפתח בוויכוח קולני בין יו"ר הוועדה ליועץ המשפטי של הוועדה עו"ד גור בליי וחברי כנסת מהאופוזיציה סביב ההשוואה הבין-לאוומית של ישראל לדמוקרטיות אחרות. אני אתייחס להשוואה בין לאומית רק כשאתה תתייחס לזה כמו שצריך", נזף רוטמן בבליי. "שמחה, יש לך בעיה, אתה חייב לטפל בזה, תלך לגורם מקצועי -זה הייעוץ המשפטי שאתה לא נותן לו לדבר", מחתה ח"כ לזימי והצואה מהדיון בוועדה.
"הפנינו למאמרים שלא בחרו מדינות מסוימות, שלא עשו 'צ'רי פיקינג'", הסביר עו"ד בליי. "אמירתי על 87% הייתה מתוך מאמרים בהם נאמר שביקורת שיפוטית על חקיקה מקובלת ב-87% מהמדינות. המאמרים לא התמקדו במדינות מסוימות אלא באופן כללי. כמו כן, לא אמרתי שפסקת ההתגברות בקנדה מחריגה זכויות פוליטיות אלא הסדרים משטריים ואז ייוצר מצב שהוראות מקבילות לאלו לא יקבלו הגנה חוקתית. פסקת ההתגברות בקנדה אומרת שאפשר להתגבר על סעיפים מסוימים שלא קשורים בזכויות, כלומר פסקת ההתגברות לא אומרת 'על הכל חוץ מ...' אלא על מה כן ניתן להתגבר".
"דווקא לקראת פורים, כל המסכות הוסרו", התייחס בפתח הדיון חבר הכנסת סגלוביץ' (יש עתיד) לנעשה במליאה , "לוין ניסה לשכנע בנאומו שהמעשה שנעשה אתמול בכנסת הוא מעשה ראוי. אבל הוא בלתי ראוי, בלתי חוקתי, נוגד את מגילת העצמאות ויפגע במיעוטים. עודף שימוש בכוח ע"י הקואליציה, כמו שנעשה גם פה בוועדה, בסוף מתהפך על ראשה".
הדברות???
— Orna Barbivay אורנה ברביבאי (@OrnaBarbivay) February 21, 2023
עכשיו בועדת חוקה, רוטמן נחוש מתמיד לחסל את בג״צ.
הושטת היד, היא עוד שקר לצורך הסחת דעת.
נמשיך במאבק. pic.twitter.com/9i4PmJL81b
"אנחנו רוצים בית משפט חזק שיוכל להגן על זכויות אזרח, דבר שהוא לא עושה היום כי הוא עסוק בלמשול", טען יו"ר הוועדה רוטמן. "תפסיקו לזלזל באינטליגנציה של הציבור". לפי ההצעה של רוטמן, בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ לא יוכל לפסול חוקים רגילים לפי חוקי יסוד שאינם משוריינים- ובהם חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. רוטמן אמר בדיון שהכנסת תצטרך להחליט באופן אקטיבי לשריין אותו כדי שהוא יחשב חוק יסוד שאפשר לפרש לפיו.