סימנים לריכוך בעמדת הממשלה: גורמים בכירים בליכוד אומרים כי הרפורמה המשפטית שהציג השר יריב לוין אינה סופית, וכי "יהיו שינויים ברפורמה" - כך חשפנו הערב (שישי) ב"אולפן שישי". לפי אותם גורמים, התוכנית לא הוגשה כדי לעבור כפי שהיא, אלא יש מרחב לתמרון. הסימנים האלו לריכוך הרפורמות המשפטיות, מגיעים לאחר שבוע סוער של התבטאויות כאשר מחר בערב מתוכננת הפגנת מחאה נגדן.
המהפכה המשפטית - סיקור N12
- נתניהו על סערת המפכה המשפטית: "קיבלנו על כך מנדט ברור מהציבור"
- סערה במערכת הפוליטית בעקבות נאומי חיות ולוין
- התנגשות חזיתית: "רטוריקה של להבעיר את הרחובות"; "ריסוק מערכת המשפט"
במקור תכננו בליכוד לאשר את כל החקיקה של לוין בקריאה ראשונה ואז לבוא כדי לנהל את המשא ומתן מול האופוזיציה ומערכת המשפט. יכול להיות שההסלמה הרטורית של שני הצדדים, מצד אחד של בנאומו של שר המשפטים לוין ומהצד השני מהצד של ראש האופוזיציה ונשיאת העליון חיות, מסכלת את האפשרות הזו, מחשש שכבר נגיע לקריאה ראשונה ותהיה חצי "מלחמת אזרחים פרלמנטרית", שבה כל צד ייאחז על הבריקדות שלו.
הדברים שהבהירו הגורמים במפלגת השלטון מתקשרים גם למה שנתניהו אמר היום, על כך שתהליך ממושך, ושוועדת החוקה של הכנסת תדון בו ויישמעו כל העמדות בנוגע לרפורמות. השאלה היא אם בצד השני יהיו כאלה שיוכלו לסמוך את ידם על מה שבכל מקרה יהיה ויתור בקנה מידה היסטורי. בכל מקרה, יהיו כאן תמורות מאוד משמעותיות, אבל הן לא חייבות להיות רדיקליות - כך אומרים בכירים בליכוד.
נזכיר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו נמצא בניגוד עניינים בנושא המשפטי, בשל כתבי האישום נגדו, ונאסר עליו לעסוק בדברים שקשורים למשפט שלו. לכאורה, במבט רחב, אסור לו להיות גורם מתווך ברפורמה המשפטית, משום שאולי שופטי בית המשפט העליון ידונו בערעור אפשרי שיוגש על החלטת בית המשפט המחוזי בעניינו, ובעצם כל דבר לכאורה קשור למשפט.
השאלה היא איזו פרשנות נותנים לעניין הזה. ההנחה שלי אומרת שמתישהו בשבועות הקרובים ינסה נתניהו בעצמו להציע מסלול של הידברות, אם כי כרגע המסלול היחיד שנראה באופק הוא על דיון בוועדת החוקה של הכנסת, שאמור להתחיל כבר בימים הקרובים.
מוקדם יותר התייחס ראש הממשלה נתניהו לרפורמה המתוכננת במערכת המשפט, והבהיר כי היא תיעשה תוך כדי הידברות בכנסת. "רוב גדול בציבור מסכים שיש צורך לערוך תיקונים במערכת המשפט ואכיפת החוק", ציין נתניהו. "דיברנו על זה לפני הבחירות וקיבלנו על כך מנדט ברור מהציבור", אמר נתניהו.
"התיקונים צרכים להיעשות באחריות ובשיקול דעת, תוך שמיעת כל העמדות", הוסיף נתניהו בהודעה מוקלטת, שמגיעה יום למחרת הנאום התקיף של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות. "זה בדיוק התהליך שיקרה עכשיו בבית המחוקקים", המשיך ראש הממשלה. "אני מציע לכולם להרגיע את הרוחות ולהיכנס לדיון ענייני".
"כשאומרים שהתיקון הכי קטן זה הרס הדמוקרטיה, זה לא רק טיעון לא נכון - זה גם טיעון שלא נותן אפשרות להגיע להבנות שרצוי להגיע אליהן בהדברות עניינית בכנסת ישראל", הוסיף נתניהו. "אני רוצה להרגיע אתכם. דמוקרטיה בנויה מאיזון ראוי בין שלוש הרשויות והאיזון הזה קיים בכל הדמוקרטיות בעולם, הוא גם התקיים בישראל ב-50 שנותיה הראשונות. אז לא הייתה כאן דמוקרטיה? אז לא הייתה הגנה ראויה לזכויות מיעוט? ברור שכן, וכך יהיה גם אחרי הרפורמה, לטובת כל אזרחי ישראל".