בימים האחרונים נשמעת הקריאה לנשיא המדינה יצחק הרצוג, שנדרש לחתום על כל חוק שעבר בשלוש קריאות בכנסת, שלא יחתום על החוקים שתעביר הממשלה בנושא המהפכה המשפטית. ספק אם הנשיא בכלל ישקול צעד כה דרמטי, אך גם אם כן, ככל הנראה הדבר לא יוכל לעצור את החקיקה.
לקריאה נוספת על המחאה נגד המהפכה המשפטית:
- נתניהו על ההפגנה: "לא ניסחף לסיסמאות, נשלים את החקיקה"
- בן גביר מגיב על המחאה - ורומז: "חופש הביטוי הוא לכולם"
- אחרי ההפגנה בת"א: המארגנים מסמנים את המטרה הבאה
סביר להניח שגם אם הרצוג יסרב לחתום על החוקים שיועברו, הם יכנסו לתוקף. מרגע שחוק עובר בקריאה שלישית, הוא יוצא אל הפועל, וחתימת הנשיא עליו היא בעיקר פורמלית. כלומר, אי-חתימה של נשיא המדינה אינה בבחינת וטו על חקיקה, ויש להניח שלא יהיו למהלך כזה משמעויות משפטיות מעבר למשמעות הסמלית.
עוד לא קרה שנשיא מדינה לא חתם על חוק שעבר בכנסת, ולכן אם זה יקרה, זה יהיה מהלך חריג וחסר תקדים. דווקא בגלל העובדה הזו, אם הרצוג ינקוט את הצעד - תהיה לכך משמעות סמלית גדולה. עד כה, המהלכים של הנשיא היו חשאיים, אך נראה שמהשבוע הקרוב הם ככל הנראה יהפכו גלויים ופומביים יותר.
לנשיא יש כל מיני כלים כדי לנסות ולהגיע לפשרה ולא לאפשר "פגיעה בדמוקרטיה", כדבריו. אבל הוא עצמו מודה שהוא לא אופטימי. מוקדם יותר היום אמר הרצוג כי הוא מנסה לייצר דיאלוג רחב, אך הוא "מודה בכנות שאינו בטוח בהצלחת המהלך".
"אנחנו בעיצומה של מחלוקת עמוקה שקורעת את העם", אמר הרצוג בין היתר בנאום שנשא בבית הנשיא. "העימות הזה מדאיג אותי מאוד, ומדאיג ציבור גדול בישראל ובתפוצות. יסודותיה של הדמוקרטיה הישראלית – ובהם מערכת המשפט – הם מקודשים ועלינו לשמור עליהם מכל משמר, גם כשמתקיימים וויכוחים ודיונים עקרוניים על היחסים בין הרשויות".
נשיא המדינה התייחס גם לקריאות הבוז שהוטחו נגדו בהפגנה אתמול בירושלים. "אני מעריך את כל המתווכחים, המעורבים, המוחים והמפגינים, ואת מעורבות הציבור בדיון החשוב הזה", אמר. "אני מכבד את הביקורת עליי, אבל אני כרגע מתמקד בשני תפקידים קריטיים שאני מאמין שמוטלים עלי כנשיא המדינה בעת הזאת: למנוע משבר חוקתי היסטורי ולעצור את המשך הפילוג בעם".