תמיכה משמעותית לנשיא המדינה שמנסה לקדם פשרה - מבכירי המשק הישראלי: ראשי הבנקים וראשי המשק בהובלת הראל ויזל הגיעו היום (שלישי) אל בית הנשיא בירושלים כדי לתמוך בו לקראת פרסום המתווה הרשמי שלו, ככל הנראה בהמשך השבוע. זו פגישה אותה כינו בפורום העסקים "פגישת חירום", ומאחורי הקלעים פועלות כמה דמויות מסקרנות במיוחד - ראש המוסד לשעבד יוסי כהן, ראש השב"כ לשעבר יורם כהן, ומפקד חיל האוויר לשעבר אליעזר שקדי.
סיקור שוטף ב-N12
- המהפכה המשפטית - כל מה שצריך לדעת
- הדהירה ממשיכה, בליכוד מנסים להרגיע: "נרכך את הרפורמה"
- "אחד ביום": להבין את המהפכה המשפטית
בפגישה העבירו אנשי העסקים הבכירים מסר של דאגה לנשיא מהמצב במדינה וכן מהפגיעה האפשרית במשק הישראלי אם החקיקה תימשך. ל-N12 נודע כי אחד מהם אמר: "זה צונאמי, עסקים ייפגעו. אפשר לתקן מערכות - אי אפשר לעשות את זה עם אקדח לרקה. הקריאה שלנו היא שתעצרו את הדבר הזה ושבו לדבר. יכול להיות שאיחרנו את הרכבת - יש לכל רכבת בלם חירום. עצרו את הטירוף".
בפורום העסקים פרסמו הודעה לאחר הפגישה שבה ציינו שלא יתייחסו תקשורתית לפרטים - עד אשר יציג הנשיא את המתווה שלו, אך הדגישו: "הפורום רואה במאמצי הנשיא חשיבות עליונה בהגעה למתווה שישמור על אחדות העם ויביא להידברות מיידית במתווה מוסכם השומר על עקרונותיה של המדינה כיהודית ודמוקרטית, בהתאם לערכי מגילת העצמאות. הפורום ימתין למתווה הנשיא אותו צפוי להציג בימים הקרובים".
בין אלה שהגיעו למשכן הנשיא ניתן למצוא יושבי ראש ומנכ"לים של הבנקים הגדולים, בהם אורי לוין מדיסקונט, חנן פרידמן מלאומי, דב קוטלר מהפועלים, סמדר ברבר-צדיק מהבין-לאומי ומשה לארי ממזרחי טפחות.
בנוסף אליהם הגיעו כאמור גם הראל ויזל, מנכ"ל ובעלים קבוצת פוקס, עידן נויברגר וויקטור שמרך מייסדי ווליו בייס, ליאורה עופר בעלי מלירסון, צחי נחמיאס יו"ר דירקטוריון ובעלי מגה אור, ישי דוידי מייסד ומנכ"ל קרן פימי ולילך אשר טופילסקי שותפה בכירה בקרן, נתן חץ בעלים ומנכ"ל אלוני חץ, חיים גבריאלי יו"ר תנובה, איתן בר זאב יו"ר דירקטוריון ביג ואפריקה נכסים, יצחק אברכהן יו"ר שופרסל, שחר תורג'מן יו"ר התאגדות רשתות המסחר ויו"ר בריל, אייל חנקין מנכ"ל קבוצת עזריאלי, גיל אגמון בעל השליטה בחברת דלק רכב, דנה עזריאלי יו"ר קבוצת עזריאלי, עמרי פדן יו"ר ובעלי של חברת אלוניאל, יאיר המבורגר יו"ר הראל ונדב צפריר, מייסד ושותף מנהל TEAM8 ואילן בירנפלד, יו"ר דלויט ישראל.
"כבר 10 שבועות שאני עובד מסביב לשעון, לשמור על החברה, לשמור על הדמוקרטיה הישראלית"
הפגישה הזו נערכת לקראת פרסום המתווה המלא של נשיא המדינה הרצוג לפשרה במהפכה המשפטית לאחר שאמר בשבוע שעבר כי הוא "לא יכול לראות יותר את העם שלנו נקרע לי מול העיניים. מה שקורה כאן הוא אסון", והוסיף כי "מכלול החקיקה שנידון כעת בוועדה צריך לעבור מהעולם ומהר". הוא תיאר את המגעים שהוא מנהל מאחורי הקלעים: "כבר 10 שבועות שאני עובד מסביב לשעון. פוגש את כולם, גם את מי שלא מסכימים איתי, גם את מי שלא מסכימים להודות בכך; רותם את כולם, גם את מי שמפחדים לקחת אחריות. הכול כדי לשמור על החברה הישראלית, הכול כדי לשמור על הדמוקרטיה הישראלית".
"אל תאמינו לאף אחד שמדבר בשמי. כשיהיה מתווה נשיא – תשמעו אותו בקולי, ובקולי בלבד", אמר לקראת הפרסום שצפוי כאמור בהמשך השבוע. "אני כן יכול להגיד כבר עכשיו את הדבר הבא: הצלחתי להביא למצב שבו הפערים הצטמצמו מאד. יש הסכמות בנוגע לרוב הנושאים. נכון, לא על הכול, אבל על הרוב המוחלט. בהחלט מספיק כדי לזנוח את החקיקה המוצעת כעת, ולהביא במקומה לדיונים בוועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת מתווה אחר, מוסכם".
הנשיא מחריף את הטון: המצב חמור מאוד ויהיו לו השלכות רבות
אתמול הנשיא החריף את הטון אפילו עוד יותר, ואמר בטקס הענקת תואר אזרחות כבוד של העיר תל אביב-יפו: "אין זה סוד שאני מקדיש את כל עיתותיי וכוחי למציאת הסכמות - שיחלצו אותנו מהמשבר החוקתי והחברתי בו אנו נתונים. אנחנו במצב חמור, חמור מאוד; שעלולות להיות לו השלכות מדיניות, כלכליות, חברתיות וביטחוניות. אני פוגש את כולם. מקשיב, מנסה להבין, לגעת בכאבים, בדאגות, בחרדות ובחלומות; ולתרגם את כל אלה – לרגע חוקתי מכונן, שיבצר את עקרונות היסוד של מדינת ישראל לדורות. לא מדובר בפשרה פוליטית, מדובר במאמץ סיזיפי למצוא נוסחה נכונה של איזון ושל תקווה. כי קשה ומדאיג המצב עד מאוד".
למרות אזהרת הנשיא, הקואליציה ממשיכה בקצב גבוה במיוחד בחקיקת המהפכה המשפטית שנועדה להחליש את מערכת המשפט. רק הלילה אושרו בקריאה ראשונה "חוק הנבצרות" שיזם יו"ר הקואליציה אופיר כץ ושנועד למנוע את הוצאת נתניהו לנבצרות, וכן פסקת ההתגברות והגבלת בג"ץ, שקובעת כי ביטול חוקים יתבצע בהרכב מלא של שופטים בית המשפט העליון וברוב של 12 מתוך 15 שופטים. עוד לפי ההצעה, אם החוק יבוטל בבג"ץ - הכנסת תוכל "להתגבר" על הפסיקה, ולחוקק אותו שוב מבלי שבית המשפט יוכל להתערב בכך.
מה יקרה אם לא תהיה פשרה? המתווה המסתמן של הקואליציה - ריכוך במעמד צד אחד
יחד עם זאת, אמש דיווח עמית סגל במהדורה המרכזית כי גם בלי מתווה הנשיא - בקואליציה נערכים לחקיקה מרוככת וכל זאת במעמד צד אחד. הריכוך המסתמן עומד בסתירה מסוימת לדברים שנשמעים בחדרים הסגורים. במקרה שהמגעים ייכשלו ולא יהיו הבנות - יהיה מתווה מרוכך וחד-צדדי, שיכלול עד סוף המושב רק חלק מהרפורמה המשפטית - כנראה את סעיף הוועדה לבחירת שופטים, כמו גם ריכוך בהיקף ובתוכן הנושאים. כיוון שהמהלך ייעשה באופן חד-צדדי, סביר להניח שהריכוך המסתמן לא יעצור את המחאה, אבל אולי כן יביא לתאריך סיום של המשבר במדינה, כל זאת בתנאי שלא יוביל למשבר חוקתי, כלומר לא ייפסל בבג"ץ.