שבועיים לפני סוף מושב הכנסת – בליץ החקיקה נמשך: ועדת החוקה דנה היום (שלישי) בהכנה לקריאה שנייה ושלישית של חוק יסוד: השפיטה, החוק הראשון במהפכה המשפטית שעבר בקריאה ראשונה ונוגע לוועדה לבחירת שופטים ולמניעת בית המשפט מלעסוק בחוקי יסוד.
לפי הצעת החוק שמקדמת הקואליציה, הוועדה לבחירת שופטים תורכב מ-9 חברים ויהיה לה רוב אוטומטי לקואליציה. הצעה נוספת שתעלה לדיון היא שבג"ץ לא יוכל לדון בחוקי יסוד ולפסול אותם. המשמעות בפועל היא שאם החוק הזה יעבור - הכנסת תוכל לכנות כל חוק בשם "חוק יסוד" ובכך למנוע ביקורת של בית המשפט, כי אין הליך חקיקה מיוחד לחוקי יסוד.
הדיון מתקיים באווירה קשה בין חברי הקואליציה לאופוזיציה, ואחת מהסיבות לכך היא גם החקיקה שאושרה הלילה בקריאה ראשונה, אך גם העובדה שעדיין לא ידוע אם הוועדה תתכנס מחרתיים. חבר הוועדה חה"כ יואב סגלוביץ' הטיח ביו"ר שמחה רוטמן: "אנחנו חברי כנסת, לא טירונים ולא עובדים אצלך. אנחנו לא תלויים על חוט אצלך ולא אצל אף אחד אחר. ולכן אני מבקש לדעת אם יש דיון ביום חמישי, מתי זה נגמר. לא מקובל שיו"ר הוועדה קובע את הלוז מעכשיו לעכשיו".
מעבר לדיון הזה שמכין את שני החוקים לקריאה שנייה ושלישית, מחר תתקיים הצבעה בוועדה המיוחדת שדנה ב"חוק דרעי 2", הצבעה לקריאה ראשונה וביום שני הצעת החוק תובא להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. על פי ההצעה, שהוגשה על ידי חה"כ משה ארבל (ש"ס) בתמיכת חברי הקואליציה, בית המשפט בכלל, ובית המשפט העליון בפרט, לא יוכל להביע ביקורת שיפוטית לעניין מינוי שרים וזהותם. ההצעה נועדה להשיב את יו"ר ש"ס, חה"כ אריה דרעי, לשולחן הממשלה לאחר שמינויו נפסל בבג"ץ.
בינתיים, המערכת הפוליטית מחכה למוצא פיו של נשיא המדינה יצחק הרצוג. הרצוג פועל לגבש סביבו הסכמה רחבה כדי שיוכל לשכנע את הקואליציה שאימוץ המתווה פירושו גם הרגעת הרוחות ועצירת ההפגנות. חה"כ דוד ביטן (הליכוד) אמר הבוקר בגלי צה"ל כי "מיד אחרי שיסתיימו הקריאות הראשונות, אנחנו – חברי הכנסת של הליכוד – ניכנס לעניין, נדבר עם רוטמן ונרכך את הרפורמה. אתה רואה מה קורה במדינה, אי אפשר להתעלם, האחריות לניהול המדינה היא שלנו ולא של האופוזיציה".
בלחץ המפלגות החרדיות, מליאת הכנסת אישרה לפנות בוקר בקריאה ראשונה את חוק יסוד: השפיטה, הכולל את פסקת ההתגברות ואת הגבלת בג"ץ מלפסול חוקים רגילים ברוב של 61 ח"כים. החוק אושר ברוב של 61 תומכים מול 52 מתנגדים, שעות לאחר שעבר בקריאה ראשונה חוק הנבצרות שימנע מהיועצת המשפטית לממשלה להוציא את ראש הממשלה בנימין נתניהו לנבצרות גם אם יפר את הסדר ניגוד העניינים שנחתם עימו על רקע המשפט.
חה"כ יולי אדלשטיין (הליכוד) נעדר מההצבעה על חוק הנבצרות ועל פסקת ההתגברות, אך תמך בהצעת חוק אחרת שאושרה הלילה בקריאה ראשונה לביטול הסעיפים בחוק ההתנתקות הנוגעים לאיסור שהייה בשטחים שפונו בצפון השומרון. החוק קודם על ידי אדלשטיין וחה"כ לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית).
הצעת חוק יסוד: השפיטה קובעת כי כדי לפסול חוק של הכנסת תידרש תמיכה של 12 מתוך 15 שופטי בג"ץ ובתנאי שהחוק סותר בבירור הוראה בחוק יסוד שקובע מהו הרוב הנדרש לשם שינויה או את התנאים לפגיעה בה או שהחוק לא התקבל בכנסת ברוב הדרוש או במספר הקריאות הדרוש. הכנסת תוכל לחסן כל חוק מפני ביקורת שיפוטית ברוב של 61 ח"כים בשלוש הקריאות. במקרה של פסילת חוק – הכנסת תוכל לחוקק אותו מחדש ולהתגבר על הפסיקה ברוב של 61 ח"כים.
יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן הציג את החוק ואמר כי הוא מבקש להסדיר אנומליה שקיימת במדינה יותר מ-30 שנה. "כאשר הוצגו בכנסת חוקי יסוד העוסקים בקביעת נורמות עליונות שמתוקפם ניתן לבטל חוק – מאז אותו אירוע לא הסדירה הכנסת את סמכות בית המשפט לפסילת חוקים אך בית המשפט עשה זאת שוב ושוב. מאז גילינו שבית המשפט העליון פוסל חוקים בסמכות חוקית לא ברורה ובכל הרכב. מציאות זאת לא הגיונית ומקובלת במדינה דמוקרטית. הצעת החוק מנסה להסדיר זאת לראשונה. אנחנו מוכנים להידברות ללא תנאים מוקדמים. מדובר בחוק מאוזן ואפשר להגיע להסכמה בהרבה אלמנטים בו".
יו"ר המחנה הממלכתי, חה"כ בני גנץ, תקף: "אנו דנים בפסקת ההתגברות שמבקשת להתגבר על בג"ץ כאילו היה אויב המדינה. אתם מבקשים כאן הערב לתת כוח בלתי מוגבל לעצמכם. התגברות בוודאי ברוב של 61 היא עריצות הרוב. הערב הוא הערב שבו הונע התהליך לסגירת צבא העם – הרמתם ידים ואתם מתגברים על ביטחון המדינה".
יו"ר מפלגת ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן הגיב בחשבון הטוויטר שלו להעברת פסקת ההתגברות בקריאה ראשונה, וכתב: "פסקת ההתגברות IN - שוויון בנטל OUT. העברת פסקת ההתגברות היא יריקה בפרצופם של חיילי צה"ל ומשרתי המילואים. מדובר בשלב נוסף של הממשלה המטורללת הזו להוביל לקרע עמוק בעם ישראל ולחלק אותו לשניים".