נשיא המדינה יצחק הרצוג צפוי למסור הערב (ראשון) "נאום לאומה", שבו הוא צפוי להושיט לצדדים "חבל הצלה" בניסיון להגיע לפשרה במהפכה המשפטית. הרצוג ממשיך בניסיונותיו להביא להידברות בנושא, פחות משבועיים מאז מתווה הפשרה שהציע ופורסם לראשונה ב"מהדורה המרכזית". המהלך של הרצוג נעשה יום לפני תחילת החקיקה של הרפורמות במליאת הכנסת, והוא ככל הנראה מכוון ליום שאחרי הקריאה הראשונה. גורמים בכירים בליכוד הבהירו: נאום הרצוג לא מתואם איתנו.
המהפכה המשפטית - סיקור N12
- הערב: נשיא המדינה הרצוג יישא "נאום מיוחד לאומה"
- עשרות ראשי ערים נגד אופן גיבוש המהפכה המשפטית: "תגיעו להסכמות"
- האזהרה של שופטי העליון בדימוס: "השינויים ימיטו אסון על ישראל"
במהלך היום אישרה ועדת השרים לחקיקה את "חוק דרעי 2", למרות אזהרת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה. ההצעה תקודם לקראת קריאה טרומית במליאת כנסת.
ראשי מפלגות האופוזיציה הודיעו כי ייכנסו מחר הצהרה משותפת בכנסת. בהודעה שנמסרה מטעם ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ויו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי, נכתב: "זוהי שעת חירום, לא ניתן להרוס את מדינת ישראל". בישיבה לא ישתתפו יו"ר רע"ם מנסור עבאס ויו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה.
מתווה הנשיא הציע להקפיא את הליך החקיקה למשך שבועיים, ובמקביל לקדם "הידברות בין תומכי הרפורמה למתנגדיה". לפי המתווה, ההידברות תתנהל ללא תנאים מוקדמים בהשתתפות נציגים של כל הצדדים, במטרה להגיע לפשרה. המשא ומתן יתקיים באמצעות "צוות מוסכם" ואחת האפשרויות היא כינון ועדה.
ההיגיון בהצעה הוא שאם המאמצים יעלו יפה, ניתן יהיה לחוקק רפורמה ב"רוח ההסכמות" ויובא חוק מוסכם להצבעה. אם ייכשל המשא ומתן - תוכל החקיקה הנוכחית להימשך, שכן, כנס החורף של הכנסת יסתיים ממש בערב פסח. גורמים בסביבת ראש הממשלה נתניהו הבהירו: "לא מסכימים להקפאת החקיקה. להידברות תמיד מוכנים, אך עד עתה איש לא הרים את הכפפה בצד השני".
הרפורמה במערכת המשפט: מתווה הנשיא הרצוג
- הקפאת החקיקה ל-14 ימים
- משא ומתן ללא תנאים מוקדמים בבית הנשיא
- משא ומתן בידי צוות מוסכם או ועדה
- אם ייכשל המו"מ - תתחדש החקיקה, ואם יצליח - יובא החוק המוסכם להצבעה
במהלך היום קראו עשרות ראשי ערים ורשויות מקומיות לקואליציה לבלום את הדהירה בחקיקת המהפכה המשפטית, למען הידברות בין התומכים למתנגדים. ראשי הערים, חלקם אנשי ליכוד, טענו כי הם "קשובים לרחשי הלב של הציבור" והדגישו כי הם "עוקבים בדאגה אחר המתרחש כיום במדינה ובעריהם". בין התומכים בקריאה נמנים ראשי ערים בולטים, חלקם אנשי ליכוד. בהם: ראש עיריית מודיעין חיים ביבס, ראש עיריית דימונה המקורב לנתניהו בני ביטון, ראש עיריית מעלה אדומים בני כשריאל, ראש עיריית גדרה יואל גמליאל ועוד.
"הרפורמה נוגעת בלב האיזון והיחס שבין שלוש רשויות הממשל במדינה", נכתב בהצהרת ראשי הרשויות. בתקופה האחרונה ניכר כי ישנה מחלוקת עמוקה בחברה הישראלית בנוגע להצעות חוק אלו. גם בינינו, נבחרי ונבחרות הציבור בשלטון המקומי ואזורי, ישנן מחלוקות ודעות שונות לגבי האיזון הראוי בין הרשויות והאופן לממש שינויים אפשריים".