עימותים ופצועים בהפגנות בתל אביב, פיגועים רצחניים והצתות בחווארה - התמונות הקשות שהגיעו בשבוע האחרון לכל בית ישראל גרמו כנראה לכל אחד לחשוב, לשנות את הדעות לכאן או לכאן - לא בטוח. מאחורי ראש הממשלה וחבריו לליכוד עומד שטח חזק ובטוח בעצמו. על פי שיחות שערכנו עם ארבעה מראשיו, גרעין התומכים רק מתבצר בעמדותיו ומשמש חומה בצורה לממשלה בימים הסוערים האלה.
"אין פה מהפכה משפטית", קובע עובד חוגי, יו"ר סניף הליכוד בדרום תל אביב ותושב שכונת התקווה שמגדיר עצמו כפעיל חברתי למען שכונות דרום העיר. "זו רפורמה ויש דברים שצריך לתקן. ב-30 השנים האחרונות הייתה לנו בעיה - בג"ץ לקח על עצמו את הסמכויות של הממשלה ושל הכנסת. ברגע שבית המשפט לקח על עצמו סמכות של מה סביר או לא סביר - זה הפך להיות פוליטי".
שמעון בוקר, יו"ר סניף הליכוד בבאר שבע כבר כמעט 20 שנה, טעון גם הוא על מערכת המשפט. "העם בחר את נבחריו והוא מצפה שזה שנבחר גם ישלוט", הוא אמר. "הם (השופטים) עושים מה שהם רוצים שנים על גבי שנים ועכשיו נפלה ההזדמנות לעשות רפורמה בבתי המשפט".
תוך יומיים הספיקה רחלי בן ארי סקעת, יו"ר סניף הליכוד ברעננה, להחתים 70 ראשי סניפים של התנועה במכתב תמיכה בשר המשפטים לוין ובצעדיו. מבחינתה היא מחזקת את השר לא רק בתקשורת.
"אני מאוד מקווה שהרפורמה הזו תצא לפועל", הסבירה. "אפשר לסמוך על לוין ועל שיקול הדעת שלו. מי מאיתנו לא נתקל בכל מיני חוקים שרצינו להעביר לטובת עם ישראל, אזרחי ישראל ולשלמות ארץ ישראל שנתקלו בחומה בצורה בבג"ץ מבלי להבין שטובת הריבון היא מעל הכול?".
בבני ברק התחושה של מצביעי הליכוד היא ש"קוברים להם את פתק ההצבעה". יעקב וידר, יו"ר סניף הליכוד בעיר חושב שהרפורמה תחזיר את החירות לאזרח: "אנחנו מגיעים להצביע בבחירות ואין לזה שום השפעה. במשך הרבה מאוד שנים מערכת המשפט לקחה לאט לאט את החירות לבחור מה הערכים שלנו, במה אנחנו מאמינים. הרפורמה הזו דרושה בשביל להחזיר לנו את החירות. אולי אנחנו טועים, אבל זה חלק ממכלול של חירות".
מה עושות לכם התמונות הקשות מההפגנות?
"הם ממש אנרכיסטים", האשים בוקר. "הם סוגרים כבישים, מדליקים מדורה באמצע איילון, גונבים שני טנקים. מה עוד צריך לעשות? זו אלימות. הם עושים מעשה לא דמוקרטי"
"אני מסכימה שצריך לעצור קודם כל את הכאוס ברחובות ולשבת ולדבר", אמרה סקעת. "יש לנו את ועדת החוקה ששם נקבעים החוקים והכללים. המקום לדון זה או שם או בשולחן עגול עם כל המנהיגים, לא ברחובות. תרגיעו, באמת תרגיעו. התסיסה הזו רעה לנו, לכל עם ישראל, וכולנו אחים".
לוידר קשים המראות מההפגנות, אבל הדרך להידברות עוד ארוכה מבחינתו. "אני לא אומר שצריך להתפשר, אבל כן להבין שיש להם כאב", הזדהה עם המוחים. "צריך לקדם את התוכנית עם הרבה הבנה וחיבוק בצד השני".
"עצוב לי כי בתל אביב גרים אנשים שהם אחים שלי שטועים טעות מרה, חלקם באמת מבוהלים", הוא הוסיף. "אני לא מסכים לאמירות של 'שמאלנים' או 'בוגדים'. אנחנו כמצביעי ימין צריכים להבין את זה שיש בצד השני כאב ואצל חלק מהציבור זה באמת מגיע ממקום נכון וטהור".
"אין לי זכות לשפוט"
הפיגוע הקטלני בחווארה, שבו נרצחו האחים הלל ויגל יניב ז"ל, הביא בעקבותיו לפעולת נקם שבמהלכה יהודים הציתו בתים, מכוניות ובתי עסק בכפר הפלסטיני. הקרע בעם הורגש היטב גם כאן.
"אני לא מגנה את פעולות הנקם", אמר בוקר. " הצבא צריך לעשות את העבודה, וברגע שלא יודעים לעשות אותה אני לא מעוניין לגנות. אני לא הייתי עושה את זה, אבל אני ממש מבין אותם. תראי מה הם עשו - לקחו שני פרחים, ירו בהם בראש ממטר וחצי ואז חילקו סוכריות".\
חוגי חושב אותו הדבר. "אני לא מצדיק, אבל אין לי זכות לשפוט אותם כי אני לא חווה את החיים שלהם", הסביר. "אם אתה יום יום באותו כפר מקבל אבנים, פיגועים והמדינה לא נותנת פתרון, בסוף אין ברירה. אנשים לוקחים את החוק לידיים".
את האצבע המאשימה חוגי הפנה כלפי המנהיגים שבחר - ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט. "האחריות היא עליכם" הוא פנה אליהם. "אבל האחריות היא גם על הרמטכ"ל. תנו לי ביטחון, יש חוזה לא כתוב שהמדינה אמורה לספק לי ביטחון ואני מצידי לא לוקח את החוק לידיים".