הדיונים בוועדת חוקה, חוק ומשפט נמשכו גם היום (ראשון), חרף המחאות והדרישות להקפיא את הליך החקיקה של המהפכה המשפטית ששואפים שר המשפטים לוין ויו"ר הוועדה רוטמן לאשר. בוועדה דנו וידונו בחוק שמציע לתקן את הביקורת השיפוטית על החקיקה ולפיו בית משפט העליון יוכל לפסול חוק רק ברוב של 15 שופטים מתוך 15, כלומר בפה אחד, בהרכב מלא.
במהלך הדיונים בוועדה תקף רוטמן את עו"ד סומפולינסקי, נציגת היועמ"שית: "היועמ"שית שולחת נציגים לעכב חקיקה ולהטעות - שערורייה, את מתחמקת". חברי כנסת מהאופוזיציה מחו על האופן שבו דיבר: "משפיל ומתייחס בצורה אלימה", ובהמשך גם היועמ"שית עצמה הגיבה על דבריו של יו"ר הוועדה רוטמן: "עובדי ייעוץ וחקיקה הם משרתי ציבור מסורים המבצעים את תפקידם במקצועיות ובענייניות, בין היתר, בדיונים המתקיימים בממשלה ובכנסת. הייעוץ המשפטי לממשלה ימשיך למלא את תפקידו, חרף ניסיונות ההשתקה והטחת ההאשמות חסרות הבסיס, כפי שהתרחשו גם הבוקר בוועדה".
המהפכה המשפטית - סיקור נרחב ב-N12
- עד כמה בג"ץ מתערב בעבודת הכנסת? המספרים שמאחורי הוויכוח
- מהפכה של שמחה: הצצה מאחורי הקלעים לוועדה שהפכה לקרקס
- להבין את המהפכה המשפטית: N12 מסבירים את תוכנית לוין
- בשבוע השביעי ברציפות: רבבות התאספו במוקדי מחאה ברחבי הארץ
הדיונים על הצרת צעדי בית המשפט העליון צפויים להימשך עד יום רביעי, ובמקביל צפויה לעלות מחר במליאה הצבעה על התיקונים לחוק יסוד: השפיטה, בנושא השינויים בהרכב הוועדה לבחירת שופטים ובנוגע לאיסור על בג"ץ לפסול חוקי יסוד ואף לדון בהם.
בפתח הדיון בוועדת החוקה כינה חבר הכנסת סגלוביץ את הדיונים בניהולו של היו"ר רוטמן "הונאה", ועל הקואליציה אמר: "ממשלה שרוצה לעגן הסכמים מושחתים". חבר הכנסת קריב ביקר את לוח הזמנים של הליך החקיקה וקרא לו "abuse": "המהפכה המשפטית נועדה לסלול את הדרך לסיפוח דה-פקטו בשטחים ולגל אדיר של כפייה וחקיקה דתית נגד הציבור החילוני והמסורתי". "למה אתה לא רואה את הקרע שאתה יוצר בעם? אין לכם רוב בציבור לרפורמה המשפטית", אמרה חברת הכנסת אלהרר. "נקמה, זה כל מה שמניע אתכם".
"למרות השקרים שלכם, בעזרת הרפורמה הזו אני מנסה שלכל קול במדינה הזאת יהיה כוח שווה", השיב חבר הכנסת רוטמן. "אתם מנסים להגן על אנשים לא נבחרים ולהמשיך להנציח את עצמם ולקבל כוח, הרפורמה באה לשנות את זה".
לאורך רוב הדיון המשיכו ההתנצחויות בין שני הצדדים, ומעט לפני היציאה להפסקת הצוהריים התנהלו גם חילופי דברים לא קלים בין עו"ד אביטל סומפולינסקי, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה לענייני משפט ציבורי־חוקתי לבין היו"ר רוטמן. עו"ד סומפולינסקי טענה שלשינוי המשטרי שמנסה רוטמן להעביר אין אח ורע בדמוקרטיות העולם. רוטמן אמר "לפרוטקול" שזה לא נכון. "הנחנו בפני הוועדה סקירה רחבה מאוד של ביקורת משווה, לא על מדינה אחת או שתיים, ולכן אני מוחה על הניסיון לומר שאנחנו נצמדים למדינה כזו או אחרת כשנוח לנו. לא מצאנו שום מדינה שבה רפורמה כמו זו המונחת על השולחן", אמרה סומפולינסקי.
"את מצליחה שוב ושוב לומר את המשפט 'לא מצאנו אף מדינה' עם סימן קריאה כשבא לך, והמשפט נאמר בצורה מטעה ומניפולטיבית ואותו את אומרת עם סימן קריאה למרות זאת", אמר לה ח"כ רוטמן. חברי הכנסת כסיף וקריב מחו על האופן שבו דיבר יו"ר הוועדה למשנה ליועצת - "אתה משפיל ומתייחס בצורה אלימה כשאתה יודע שהיא לא יכולה לענות לך באותה מידה. דבר אליה בכבוד" - והוצאו מן הדיון.
נציגת היועצת המשפטית לממשלה לא מצליחה להשלים משפט בועדת החוקה. רוטמן מנצל את סמכותו כיור הועדה על מנת להשתלח ללא הפסק בעמדות הייעוץ המשפטי. התנהלות זו, שמצטרפת להוצאתם של חברי האופוזיציה, היא העדות הטובה ביותר לאובדן השליטה מצד חהכ רוטמן ולחוסר הרצון שלהם לקיים הידברות אמיתית.
— גלעד קריב (@KarivGilad) February 19, 2023
"מגיעה יועמ"שית שמעכבת תזכיר חקיקה בטענה שהיא צריכה לעשות סקירה בין-לאומית, הסקירה לא מצאה חן בעיניה אז היא שולחת אותך להציג אותה לציבור בצורה מטעה", אמר רוטמן לעו"ד סומפולינסקי ולא נתן לה להשיב. "הדבר הזה הוא שערורייה. בכל מדינה עם משטר פרלמנטרי, כאשר נציג של הממשלה היה מגיע בלי הסכמה של הממשלה, מציג עמדה שהיא מוטה לחלוטין וכששואלים אותו שאלה פשוטה של כן ולא על הסקירה שהוא עצמו הציג הוא לא היה פותח בנאום של חמש דקות שמסביר קונטקסט - אלא הוא היה עונה".
ח"כ רוטמן עולה להתקפה מול המשנה ליועמ"שית, עו"ד אביטל סומפולינסקי: "כל פעם שנציגת הממשלה במדינת ישראל תבוא ותגיד משפט 'בלי ביקורת חוקתית אפקטיבית אין דמוקרטיה' - אני אעמת אותה עם המציאות הכואבת".
— ערוץ כנסת (@KnessetT) February 19, 2023
צפו ב-@rothmar pic.twitter.com/U7rlFzgYqC
חברת הכנסת אלהרר העירה לו שהוא מדבר בצורה בריונית ואמרה שהשיח הזה לא מכבד אותו, היו"ר רוטמן המשיך: "העובדה שאת לא ענית על זה אומר שאת עושה עבודה טובה מאוד בלהגן על היועמ"שית - אבל העובדה שהיועמ"שית מנסה להציג עובדה כזו היא חמורה מאוד".
ח''כ @KarivGilad: "אתה חוקר את נציגת היועמ''שית חקירה נגדית!"
— ערוץ כנסת (@KnessetT) February 19, 2023
ח''כ @TallyGotliv: "היא צריכה לענות לשאלות של יו''ר הוועדה"
ח''כ @naamalazimi: "אתה מהלך אימים על שומרי הסף בצורה שיטתית"
צפו בעימות בוועדת החוקה@rothmar @HavodaParty @zionutdatit pic.twitter.com/nlf5qGu52q
בנוסף, ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום את החוק שמגדיל את סמכויות בתי דין רבניים ויאפשר להם לדון בעניינים אזרחיים בהליך בוררות בהסכמת הצדדים.
במקביל להצבעה במליאה מחר, מתוכננת מחאה גדולה בירושלים, בתל אביב ובעוד 30 מוקדים בכל רחבי הארץ, לצד השבתה נוספת של המשק. לדברי ארגוני מחאה, סקטורים רבים מתכוונים להיעדר ממקום העבודה החל משעות הבוקר. בשעות הבוקר תתקיים מחאה של הורים וילדים, שיקיימו הפגנות וצעדות מחאה מחוץ לבתי ספר בעשרות מוקדים ברחבי הארץ. בשעה 14:00 תתחיל ההפגנה מול הכנסת, בזמן ההצבעה על הקריאה הראשונה.
ארגוני מחאה הביעו התנגדות חריפה למתווה הנשיא, והם רמזו לגורמים באופוזיציה שהביעו נכונות לאמץ אותו שלא יתנו להם גב לפשרות רבות. לדבריהם, יש כמה עקרונות שעליהם הם לא יהיו מוכנים להתפשר: לא לפוליטיזציה של הוועדה לבחירת שופטים, כלומר לא להוספת פוליטיקאים או נציגים של שר המשפטים; לא לצמצום האפשרות של בג"ץ לבטל חוקי יסוד; לא לפוליטיזציה במינוי היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה; והתנגדות ל"חוק דרעי".
ביום רביעי צפויה הצבעה בקריאה טרומית במליאה על "חוק מח"ש" של ח"כ משה סעדה שיאפשר למחלקה לחקירות שוטרים לחקור פרקליטים ו"חוק דרעי 2" שיאפשר ליו"ר ש"ס לחזור להיות שר. הקואליציה הסכימה לדחיית ההצבעה על חוקים אלו "כדי לקיים הידברות", אחרי שהנשיא הרצוג נפגש עם גורמים משני הצדדים בניסיון לפשר.