היועצת המשפטית של הכנסת שגית אפק קבעה היום (רביעי) כי לא ניתן לקדם את שינוי מעמד היועמ"שים כהצעת חוק של ועדת החוקה, משום שאינו עומד בקריטריונים של הצעות חוק המקודמות מוועדה זו. מנגד, היא מאשרת את תיקון חוק יסוד השפיטה ובתוך זה פסקת ההתגברות ועוד. הוועדה תוכל בכל זאת לקדם את הצעת החוק למרות התנגדות הייעוץ המשפטי של הכנסת, אבל היא עלולה להסתכן בעתירה לבג"ץ.
לקריאת חוות הדעת המלאה לחצו כאן
לדברי היועמ"שית, מדובר בהצעה המשלבת יסודות של הצעת חוק פרטית ושל הצעת חוק ממשלתית. מטעם ועדת החוקה ניתן להציע חוקי יסוד, עניינים שמתחייבים מתיקון של חוק יסוד ומוצעים לצדו, הכנסת, חברי הכנסת, הבחירות ונושאים שונים הקשורים אליהם. "כולם נושאים הנוגעים לליבת פעילותה של הכנסת כרשות מכוננת, עניינים הנוגעים לניהול ענייניה הפנימיים של הכנסת, עניינים הנוגעים במישרין לסיעות ולמפלגות ונושאים הקשורים בפיקוח הכנסת על הממשלה באמצעות מבקר המדינה".
המהפכה המשפטית - סיקור N12
- סערה רודפת סערה: הבליץ של ממשלת נתניהו השישית
- מתי תעבור המהפכה המשפטית? הלו"ז שסוכם בקואליציה
- לעכב או למהר? המחלוקת מאחורי קידום המהפכה המשפטית
היא הבהירה כי "התיקון המוצע בנוסח שהונח על שולחן הוועדה הוא תיקון לחוק יסוד, שמנוי ברשימת הנושאים המאפשרים חקיקתו של הסדר כהצעה מטעם ועדה, אך יש לבחון האם ההסדר עצמו הולם חקיקת יסוד מבחינת המדרג הנורמטיבי המתאים לחקיקתו והשתלבותו במארג החוקתי". לדברי היועמ"שית, "על פניו, נראה שסוגיית מעמדו ותפקידו של היועץ המשפטי לממשלה הולמת יותר הסדרה בחקיקה רגילה ולא בחוק יסוד".
מעבר לכך, טענה היועצת אפק כי עניינה של הצעת החוק הוא "הסדרה של נושא שהוא עניין מובהק הנוגע להתנהלות הממשלה ויחסיה עם יועציה המשפטיים", ולפיכך קבעה כי "נראה שמסלול החקיקה ההולם אותם היא בהצעת חוק ממשלתית או פרטית". עם זאת, ציינה אפק כי "אין מטרתה של הצעה מטעם ועדה לעקוף את האפשרות של הממשלה להביא את עמדתה בפני הוועדה ובכלל בנושא ההצעה".
אמש פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי בקואליציה מתכננים להעביר את המהפכה המשפטית בקריאה ראשונה כבר ביום שני או שלישי האחרון של פברואר - בהצבעה על הנוסח המקורי ללא שינויים. את המשא ומתן על התיקונים האפשריים בחוק, יקיימו שר המשפטים וראש הממשלה בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית.
עוד הוחלט כי על הקריאה השנייה והשלישית לעבור עד סוף המושב הנוכחי - כלומר עד סוף חודש אפריל. לפי שעה יש הסכמה בנושא בין כל מרכיבי הקואליציה, וכן יש גם הסכמה שהרפורמה תקודם לפני התקציב ולפני חוק הגיוס. בשורה התחתונה: שינוי רדיקלי במערכת המשפט תוך פחות משלושה חודשים.