על רקע התקדמות המהפכה המשפטית, הנשיא הרצוג ממשיך לפעול גם היום (חמישי) ולקרוא להרגעת הרוחות ולקיום הידברות בין הצדדים. הנשיא הציג "מתווה מעודכן", ולפיו יחולו שינויים בוועדה למינוי שופטים ובפסקת ההתגברות בדמות ביטול הווטו של השופטים בוועדה למינוי שופטים, אבל לא יהיה רוב אוטומטי לקואליציה. עוד במתווה הנשיא - חוקי היסוד יבוצרו ופסקת ההתגברות תדרוש רוב של יותר מ-61 חברי כנסת. למתווה הנשיא המעודכן המלא 

במקביל, שיירות החלו להתכנס בשעות הצוהריים בפארק קנדה שליד לטרון במחאה על המהפכה. בשעות הערב, שרת החוץ לשעבר ציפי לבני תשתתף בעצרת להקמת "מאחז הדמוקרטיה" של תנועות המחאה, בהפגנה שתתקיים מול משרד רה"מ בירושלים. 

הנשיא הרצוג
הנשיא הרצוג

"פשרת הנשיא" המעודכנת

הוועדה לבחירת שופטים

  • ביטול הווטו של השופטים
  • ללא רוב אוטומטי לקואליציה
  • אישור השופטים ידרוש הסכמות
  • מינוי נציגי ציבור בהסכמה

חוק יסוד החקיקה

  • ביצור מעמד חוקי היסוד
  • פסקת ההתגברות ברוב של יותר מ-61
  • יועבר רק בהסכמה רחבה + שיריון
מפגינים סמוך לבית המשפט העליון
מפגינים סמוך לבית המשפט העליון נגד המהפכה המשפטית
אריה דרעי ובנימין נתניהו בישיבת ממשלה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בנוסף, במהלך יום שבת המוחים נגד המהפכה המשפטית ימשיכו להפגין ויקיימו את ההפגנה המרכזית ברחוב קפלן בתל אביב ובשאר הארץ, כפי שקיימו בשבתות בחודשיים האחרונים. המפגינים אף הודיעו כי הם מתכננים ליצור "משהו גדול", אם כי טרם פירטו במה מדובר. 

כחלק מהליך החקיקה בכנסת, ביום ראשון תדון ועדת החוקה בפסקת ההתגברות ברוב של 61 שאושרה לקריאה ראשונה אתמול, ובאפשרות של בג"ץ לפסול חוקים רגילים רק ברוב של 80% מהשופטים, רק במקרה שהחוק סותר הוראה ישירה של חוק יסוד. בוועדה יצביעו על ההסתייגויות ועל הרביזיה, ובהמשך, ביום שני, ידונו במליאה בתיקון תקנון של בחירת הנציגים לוועדה לבחירת שופטים, בצו האזרחות ובחוק החמץ בקריאה ראשונה. בימים שלאחר מכן בשל חג הפורים, עוד לא ברור אם הוועדות בכנסת יתכנסו כדי להמשיך ולדון בהצעות החוק.   

על רקע התקדמות חקיקת סעיפי המהפכה המשפטית, הוועדה המיוחדת לתיקונים לחוק יסוד: הממשלה התכנסה הבוקר לדון בהצעת "חוק דרעי 2", ובהמשך החלה לדון בהצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון נבצרות ראש הממשלה) של חה"כ אופיר כץ וחברי כנסת נוספים, בהכנה לקריאה ראשונה. המהפכה המשפטית: מעקב החקיקה המתעדכן

ראש הממשלה נתניהו בהצהרה לתקשורת (צילום: לע"מ)
ראש הממשלה נתניהו בהצהרה לתקשורת | צילום: לע"מ
ח"כ אופיר כץ (צילום: דוברות הכנסת)
יו"ר הקואליציה חה"כ אופיר כץ, מציע התיקון החוק לנבצרות רה"מ | צילום: דוברות הכנסת

התיקון של נבצרות רה"מ שמובא בהצעת חוק יסוד: הממשלה, אושר בקריאה טרומית במליאת הכנסת אתמול. לפי ההצעה, נבצרות ראש ממשלה תחול רק במקרה של אי-מסוגלות פיזית או נפשית של רה"מ. במסגרת ההצעה, היועץ המשפטי לממשלה לא יוכל להכריז על נבצרות, אלא רק ראש הממשלה עצמו או רוב של 3/4 מחברי הממשלה, בנוסף לאישור של 90 חברי כנסת. בנוסף בג"ץ לא יוכל לדון בעתירות הקשורות לנבצרות.

לפי המצב כיום, אופן ההכרזה על נבצרות לא מוסדר באופן ברור בחוק. הפעם היחידה שבה נבצר מראש ממשלה לכהן בתפקידו הייתה בנסיבות אחרות, בכהונתו של אריאל שרון ז"ל. בנוגע לנבצרות בהקשרים של הליכים פליליים וניגוד עניינים, האפשרות הזו הוזכרה בכמה הזדמנויות בפסיקה.

ום השיבוש הלאומי, רפורמה משפטית, הפגנה, דמוקרטיה
"יום השיבוש הלאומי", ארכיון

במקביל לאישור פסקת ההתגברות ולאישור האפשרות של בג"ץ לפסול חוקים רגילים רק ברוב של 80% מהשופטים במליאה בקריאה ראשונה אתמול, המוחים נגד המהפכה המשפטית קיימו הפגנות גדולות בכמה מוקדים שזכו לכינוי "יום השיבוש הלאומי".

במהלך יום השיבוש, במשך שעות היה כאוס מוחלט בתל אביב ובירושלים. שורת הפגנות ואירועי מחאה התקיימו, ובהם פרצו עימותים אלימים בין המשטרה למפגינים. עשרות מפגינים נעצרו ו-11 נפצעו, בהם מפגין אחד שאף איבד את אוזנו.

הפגנה בכיכר המדינה מחוץ למספרה של שרה (צילום: אור אדר)
מפגינים מתאספים בתחילת החודש מחוץ למספרה שבה שהתה אשת ראש הממשלה | צילום: אור אדר

בהמשך היום, בשעות הערב, אלפים הפגינו בכיכר המדינה סמוך למספרה שבה הייתה רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו ולא אפשרו לה לצאת. "המדינה בוערת ושרה מסתפרת", צעקו חלק מהמוחים, ובתום כ-3 שעות, לאחר שמאות שוטרים הקיפו את הכניסה למספרה ופרשים הוזנקו לתגבר את מאבטחיה של אשת ראש הממשלה, היא פונתה משם.

הבוקר כאמור, הוועדה המיוחדת לתיקונים לחוק יסוד: הממשלה המשיכה לדון בהצעת "חוק דרעי 2", הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון ביקורת שיפוטית לעניין כשירות במינוי) בהכנה לקריאה ראשונה. הוועדה שבראשה עומד יו"ר הקואליציה חה"כ אופיר כץ מהליכוד, דנה בהצעת החוק שאושרה בקריאה טרומית ב-22.2.23. 

במהלך הדיון הודיע יו"ר הוועדה כץ כי הצעת החוק לא תעלה בשבוע הבא לקריאה ראשונה במליאת הכנסת. בפתח הוועדה התייחס היו"ר כץ לדבריו של חה"כ צביקה פוגל בנושא חווארה, וטען כי הוא "לא מתחבר לדברים שהוא אמר". חה"כ טיבי הוסיף ואמר שזה חמור ש"יש חברים בקואליציה שתמכו וקראו לשרוף".

כוחות בכיכר המדינה מחוץ למספרה של שרה נתניהו
כוחות בכיכר המדינה מחוץ למספרה של שרה נתניהו

 

"מול עיניי יש את דומא ומשפחת דוואבשה ואת מוחמד אבו חדיר", אמר חה"כ אחמד טיבי. "הרמטכ"ל ידע, תושבי חווארה ידעו וחששו ובכל זאת זה קרה. ראיתי חלק מהמתנחלים ואנשי הצבא מחלקים מרק אחד לשני. אני חושב שלקרוא יישוב זה בעייתי. ישראל עשתה הון פוליטי מהאמירות של גורם זה או אחר בנושא של קריאות איראן למחוק את ישראל". 

"הדבר החמור ביותר בהפגנה אתמול היה שמפגין איבד את אוזנו. הוא לא התעמת עם שוטרים, ירו עליו, זה חמור ביותר", אמר חה"כ טיבי. "אני מתנגד לעירוב אנשי משפחה, אבל היחס אל המפגינים אתמול קיבל מפנה כאשר השר לביטחון הפנים הגיע לחפ"ק ונתן הוראות. ראו את השינוי. הכוח של המשטרה היה בלתי סביר לחלוטין. השימוש במילה אנרכיסטים... ההשוואה של רה"מ בנאומו באומה בין הפרוגרומיסטים בחווארה ובין המפגינים בת"א. איזו מן השוואה זו? נפלתם על הראש? הוא עושה שנמוך לפשעים ולאלימות ומעצים ומתאר את המפגינים כפושעים. זה עושה ראש ממשלה שרוצה להסית נגד חצי מהציבור".   

חה"כ טיבי התייחס במסגרת הדיון על הצעת החוק גם למינוי של בן גביר לשר לביטחון לאומי. "קוראים לזה חוק דרעי אבל זה גם חוק בן גביר. השאלה אם החוק הזה ימנע ביקורת על מינוי בן גביר. אני מבקש התייחסות גם למינוי של בן גביר ומינוי שרים אחרים".

 

רכבים שרופים מהתפרעויות בחווארה (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
רכבים שרופים בחווארה | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

לפי ההצעה לתיקון, ביהמ"ש לא יוכל לפסול מינויים של שרים, חוץ ממה שנקבע במפורש בחוק יסוד: הממשלה. מטרת ההצעה להכשיר את המינוי של אריה דרעי לשר למרות פסק הדין של בג"ץ. לפי המצב כיום, בג"ץ דן כמה פעמים בעתירות נגד מינויי שרים, או בהמשך הכהונה שלהם.