המהפכה המשפטית של שר המשפטים יריב לוין, שפרטיה נחשפו לראשונה ב-N12, הופכות כעת למהלכים מפורטים שנועדו לשנות את פניו ואת סמכויותיו של בית המשפט העליון. במרכז השלב הראשון של המהפכה המשפטית עומד שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים שיבטיח לממשלה שליטה ברוב, כך שתוכל למנות מי שתרצה. נוסף על כך, תבוטל ההצבעה החשאית לנציגי הוועדה מהכנסת. 

לפי הצעת לוין, הוועדה לבחירת שופטים תוגדל מ-9 ל-11 חברים. נציגי לשכת עורכי הדין יוצאו, ובמקומם יבואו 2 נציגי ציבור שתמנה הממשלה. נוסף על נציגי הציבור, יהיו חברים בוועדה עוד שר ועוד חבר כנסת.

כך תיראה הוועדה לבחירת שופטים לפי התוכנית החדשה של לוין:

נציגים מ"טעם" הממשלה:
• 3 שרים מהממשלה - שר המשפטים ועוד שני שרים נוספים (אחד מהם - תוספת של ההרכב החדש).
• 2 חברי כנסת מהקואליציה (אחד מהם - תוספת של ההרכב החדש).
• 2 נציגי ציבור במינוי שר המשפטים (יחליפו את מקומם של נציגי לשכת עורכי הדין).
נציגים שאינם מ"טעם" הממשלה:
• 3 שופטים - נשיא ביהמ"ש העליון ועוד 2 שופטי עליון 
• 1 חבר כנסת מהאופוזיציה שחבר בוועדה באופן מסורתי.

נוסף על כך, תבוטל ההצבעה בכנסת מאחורי הפרגוד לבחירת הנציגים מהכנסת, שהייתה מקור בלתי נדלה להפתעות שסייעו לאופוזיציה. מעתה, ראשי ועדות הכנסת והחוקה מהקואליציה ומוועדת ביקורת המדינה מהאופוזיציה יכהנו אוטומטית בוועדה.

שר המשפטים יריב לוין מכריז על הרפורמה במערכת המשפט (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
יריב לוין כשהודיע על המהפכה המשפטית | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

כדי למנות שופטי עליון צריך 7 חברים. אם ייצא לפועל השינוי המתוכנן של לוין, זה בדיוק מספר החברים שיהיה בשליטתה האוטומטית של הממשלה. מדובר ב-5 פוליטיקאים ושני נציגי ציבור.

המשמעות: הממשלה הזו וכל ממשלה שתבוא יוכלו למנות כל שופט שירצו. הווטו של השופטים יימחק, גם אם ישתפו פעולה עם האופוזיציה. יו"ר ועדת החוקה חה"כ שמחה רוטמן מסביר שהאיזון בעליון יושג בגלל חילופי השלטון בישראל. בניגוד למצב היום שבו לשופטים יש תמיד וטו על מינוי שופטים

.

נתניהו שוחח בישיבת הממשלה על רפורמת לוין (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
נתניהו בישיבת הממשלה היום | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

עוד לפי הרפורמה של לוין, הרוב שיידרש לפסילת חוקים יעמוד על 12 מ-15 שופטים, והרוב להתגברות על פסילה יהיה 61 חברי כנסת. ההתרשמות היא שהמרחב הקואליציוני לפשרות מצומצם מאוד בגלל עמדתם של חברי כנסת כמו רוטמן ואמסלם. נראה שאין זה מקרי, כנראה, שלוין וחיות לא דיווחו על פגישה טובה.

נתניהו פתח היום את ישיבת הממשלה בהתייחסות לרפורמה של שר המשפטים במערכת המשפט, ולסערה הציבורית שהתעוררה בעקבותיה. "הרפורמה היא מימוש רצון הבוחר ומימוש מהות הדמוקרטיה האמתית", אמר בין היתר

הוא גם שלל על הסף את הצעתו של גנץ להקים צוות משותף שיגבש את הרפורמה בהסכמה רחבה: "לא זכורה לי הצעה כזו כשהממשלה הקודמת חתמה על הסכם כניעה מול חיזבאללה. היא אפילו לא הביאה את ההסכם לכנסת. אנחנו ננהג אחרת מהממשלה הקודמת שקידמה החזרת שטחים לחיזבאללה. תידון בדיון מעמיק בוועדת חוקה חוק ומשפט, זהו הפורום המתאים והחוקים לדיון זה".