בצל הכוונה להעלות את ההצעה של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר להקמת המשמר הלאומי כבר בישיבת הממשלה הקרובה, מפכ"לי המשטרה לשעבר שמעורים בעניין - מטיחים ביקורת נוקבת ותוקפים את הסיכום שלו עם נתניהו, בריאיון ל-N12.
המפכ"ל לשעבר אסף חפץ טוען כי "אני לא מאמין שזה יתבצע, צריך להיות גוף באחריות המשטרה ולא באחריותו של איש פוליטי - זה לא ביכולתו בכלל. הוא לא יכול, לא יודע ואין לו שום מושג איך בונים דברים כאלה". עוד הוסיף כי "כבר יש בסיס די יציב במשטרה שפועל בכיוון הזה ואני לא מאמין שמישהו במדינה ייתן לעשות מעין מיליציה שעובדת תחת איש פוליטי".
בינתיים נתניהו כבר התחייב לבן גביר שזה יקרה.
"יאפסו את בן גביר וגם אותו, אי אפשר לבנות דבר כזה שלא עובד תחת מערכת שיש לה את כל האמצעים האחרים. מערכת חקירות, שליטה ומודיעין. אתה לא יכול לבנות את כל המערכות האלה בכוח הזה, אין לזה היגיון לא כלכלי ולא מבצעי".
אז מה אתה מעריך שיקרה?
"אם יש תוספות של תקציבים, אפשר לגייס אנשים ובכל מקרה זה יתרום. רק צריך להשאיר את זה בתוך המשטרה ותחת פיקודה. לא ייתכן שיהיו שני גופים שיעבדו על אותו תא שטח שנקרא מדינת ישראל, זה אזור קטן מדי ואין בזה צורך והיגיון".
"הדברים מורכבים וקשורים אחד בשני", הדגיש חפץ. "צריך לשלב את כל הסיפור הזה במערכות שכבר ישנן תחת פיקוד המשטרה. ברגע שיתגברו את זה - זה יהיה הדבר הנכון. צריך לנצל את הכוח הזה למשילות, ללחימה בפשיעה, מה שעושים מג"ב והמשטרה בגלל. ברגע שזה יבנה בצורה כזו, אני רואה רק ברכה בכוח כזה שהוא תחת המשטרה ולא תחת איש פוליטי. אחרת יש חשש שזה יהיה מיליציה וזה פוסל אותו מלשמש כוח משטרתי שעובד תחת החוק".
"לא ייתכן שיהיו שני גופים שיעבדו על אותו תא שטח שנקרא מדינת ישראל"
מפכ"ל המשטרה לשעבר, אסף חפץ
גם המפכ"ל לשעבר משה קראדי תקף: "הקמתו של המשמר הלאומי במתכונת שתהיה כפופה לשר לביטחון לאומי היא מתכון לאסון לאומי. לא ייתכן שבמדינה דמוקרטית יהיה לשר כלשהו, בין אם הוא מימין ובין אם שמאל, יכולת להפעיל כוח שעוסק באכיפת החוק. כל חוק מבצעי כזה או אחר, גם במשמר הלאומי - חייב להיות כפוף אך ורק למפכ"ל המשטרה".
ואיפה המקום של השר?
"השר יכול לקבוע את מדיניות הפעלת הכוח, אבל אסור לו להפעילו. אם ההצעה האחרונה תתקבל - אנחנו נחווה לראשונה במדינת ישראל שתי משטרות שאחת מהן היא פוליטית לצידו של השר לביטחון לאומי, שעלולה להביא בהמשך מאירועים מבצעיים להתנגשות בין שתי המשטרות - זה סממן לדיקטטורה".
"ברגע שנותנים במדינה כוח כזה לדמות פוליטית, הוא יפעיל אותה לפי האג'נדות שלו", ציין קראדי. "מחר הוא יכול להחליט שהכוח הזה שמדינת ישראל הקצתה לו לאכיפת החוק - יעסוק במעצרים של מתנגדי המשטר. הוא יכול לשלוח אותו לפזר הפגנות נגדו והוא ימצא שם את המשטרה שמגינה על חופש הביטוי וההפגנה. נגיע למצב שתהיה מלחמה בין שתי משטרות וזה הדבר הכי מסוכן".
מפקד מחוז תל אביב במשטרה לשעבר, דוד צור, הזהיר: "החשש הוא שרוצים להקים כוח מבצעי ולהכפיף אותו לשר פוליטי שהוא עבריין מורשע ומאוד קיצוני בעמדותיו. בלי קשר לזהות שלו, הפעלה של כוח מבצעי ללא כפיפות של מפכ"ל או על זרועותיו - מייצרת בעיה מאוד רצינית בשטח. זה פוגע באחד היסודות הכי חשובים של עיקרון הפעלת כוחות ואחדות הפיקוד".
"בן גביר מההתחלה רוצה לערער על זה כפי שרצה להכפיף אליו את מג"ב איו"ש", הוא המשיך. "כדי לקחת כוח ולהכשיר את זה, בהנחה שיקבל את זה - כוח האדם שהוא מכוון אליו הוא תמהיל שצריך להכין אותו, להכשיר אותו, לצייד אותו ולתת לו את הסמכויות. זה תהליך שלוקח שנים וזה לא יקרה".
ואם בן גביר ירצה להשתמש בכוחות הקיימים?
"זה יהפוך לצבא פרטי במקרה הטוב ולמיליציה במקרה הפחות טוב. אני מבין מאיפה מגיעה המחשבה שהוא רוצה את הדבר הזה, היה פער בתחום של המשילות בעיקר באירועי 'שומר החומות' ששם תגובת המשטרה בזמן המרחב שבהם זה התנהל בערים המעורבות - הייתה מאוד מאוחרת וחלשה".
לצד זאת, צור שב ומדגיש כי "לקחת כוח שיהיה צמוד אליו בגלל הבעיה הזו זה בלתי סביר בעליל. דובר על כך שזה לכאורה יופעל במצב חירום, אבל מה זה אומר? שסוגרים את איילון והוא לא מרוצה מהפעלה של מפקד ספציפי או כשמדברים על אירוע כמו 'שומר חומות'? מצב חירום צריך לדעתי להיות מוגדר בידי הקבינט ואז מפעילים יחידות, באותה נגזרת אפשר גם להחליט על הכנסת כוחות צה"ל במצבים כאלה".
"בהנחה שהולכים לכיוון שהמשמר הלאומי כפוף ישירות לשר - צריך להיווצר מנגנון של הפעלת הכוח", טוען צור. "ממש מטה שלם שמקיים הערכות מצב, זרוע מודיעינית, אג"מית ושל חקירות. צריך לקיים פה מערך שלם שקיים בתוך המשטרה. זו נראית עוד הבטחה על הקרח שנעשתה בדרך של סחיטה באיומים, זה לא אפוי".
במסגרת הההצעה של השר בן גביר להקמת המשמר הלאומי, יחל התהליך להקמת הגוף הביטחוני, שיוכפף למשרד לביטחון לאומי. בין פרטי ההצעה נקבע כי ועדה ייעודית תגבש המלצה לסמכויות המשמר הלאומי, תפקידיו ותיבחן העברת יחידות ממג"ב לאחריותו – תוך 60 יום.
"זה (המשמר הלאומי) יהפוך לצבא פרטי במקרה הטוב ולמיליציה במקרה הפחות טוב"
לשעבר מפקד מחוז ת"א, דוד צור
"המשמר הלאומי יבוסס על כוחות סדירים וחטיבות טקטיות וייעודיות בפריסה ארצית, שיפעלו בשגרה למאבק בטרור ולהעמקת המשילות והסדר הציבורי תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים ומודיעין ייעודיים", נכתב בהצעה שתעלה כבר ביום ראשון להצבעה. "יושם דגש על יכולות מעבר לאירועי חירום בעצימות גבוהה, ולצד זאת כוחות מילואים ומתנדבים אשר יהוו מכפיל כוח".
התקציב וההשפעה על כוח האדם ייקבעו בהמשך, עמדת הייעוץ המשפטי טרם צורפה גם היא. עם זאת, ההחלטה תקבע כי "המשמר הלאומי לישראל ישמש ככוח ייעודי מיומן ומאומן, לטיפול, בין היתר, בתרחישי חירום שונים, בפשיעה הלאומנית, במאבק בטרור". עוד צויין כי תפקיד הגוף הביטחוני שיוקם יהיה "חיזוק המשילות במרחבים בהם הדבר נדרש, במסגרת התפקידים המצויים כיום בידי משטרת ישראל בתחומים אלה".
הקמת המשמר הלאומי סוכמה במסגרת השיחות על השהיית החקיקה של המהפכה המשפטית. בתמורה להסכמתו של בן גביר, ראש הממשלה נתניהו הסכים להקים משמר לאומי תחת סמכות השר לביטחון לאומי. אז, הבהיר בן גביר כי "תינתן לממשלה ארכה למושב הקרוב, להעביר את הרפורמה בהידברות ובמקביל סוכם בין כי כצעד להגברת המשילות תעלה לאישור בישיבת הממשלה הקרובה הקמת המשמר הלאומי".
תגובת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "מקווה שהפקת האח הגדול או הישרדות VIP יתנו למפכ"לים לשעבר משה קראדי ואסף חפץ חוזה טאלנט, כי הצורך שלהם בתשומת לב על חשבוני קצת פתטי. אני קורא לכל המלהקות להירתם לנושא. רק בריאות"