האופוזיציה החרימו - בחוקה אישרו שני סעיפים נוספים של המהפכה: על רקע "יום השיבוש הלאומי" וההפגנות שיצאו לדרך, החלו בכנסת הדיונים וההצבעות על המהפכה המשפטית. עם פתיחת הדיון הבוקר (רביעי) בוועדת החוקה, חוק ומשפט אמר היו"ר שמחה רוטמן, שהיום מתוכננות רק הצבעות - זאת לאחר שהדיונים בנוגע לסעיפים הרלוונטים הסתיימו לדבריו אתמול. חברי האופוזיציה מחו על הדברים ודרשו לדבר טרם ההצבעות ולהגיש הצעות לסדר. בהמשך החלו צעקות בין הצדדים וחברי האופוזיציה הוצאו מהחדר בזה אחר זה.

בזמן שהיועץ המשפטי של הוועדה החל להקריא את הסעיפים עליהם מבקשת הקואליציה להצביע, חברי האופוזיציה ניסו לעצור את ההקראה כשהמשיכו לשאול ולדרוש את רשימת חוקי היסוד שייפגעו עם אישור החקיקה. היו"ר רוטמן החל להוציא את הח"כים של האופוזיציה בהם מאיר כהן, יוראי להב-הרצנו ודבורה ביטון. בדיון החלה מהומה וצעקות בין הצדדים.

לאחר שגם יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי התרעמה על כך שחבריה לאופוזיציה לא מקבלים אתל זכות הדיבור, אמר רוטמן: "בתחילת הדיון הודעתי שהיום הזה יועד להצבעה, לאחר שאתמול הסתיימו הדיונים. כדי שנעמוד בלוח הזמנים, איפשרתי לכל סיעה 5 דקות דיבור ואמרתי שאם יישאר זמן אחרי ההצבעות תקבלו עוד זמן". על הדברים האלו ענתה מיכאלי: "מראש יצרת לוח זמנים לא סביר ואז אתה מנסה גם להצדיק אותו - זו סתימת פיות".

לאחר חילופי הדברים בין מיכאלי לרוטמן פנה היו"ר לח"כ גלעד קריב: "עכשיו נשארו לך שתי דקות לדבר". קריב החל לצעוק לעברו: "לא לא, אני לא אדבר שתי דקות. נמצאת פה היועמ"שית של הכנסת. גברתי, חברי הוועדה מבקשים כבר כמה ימים חוות דעת מהייעוץ המשפטי, ביקשנו אותה בכתב קיבלו אותה בעל פה. וגם אחרי שקיבלנו אותה הוא לא מאפשר לנו להתייחס אליה". רוטמן ניסה לעצור את דבריו של קריב שהמשיך בצרחות: "איך זה תקין? איזה נוהל זה שחברי כנסת מבקשים חוות דעת, היו"ר מבטיח שהיא תתקבל, במקום כתובה אנחנו מקבלים בעל פה - ואז אי אפשר להתייחס. יש גבולות לכוחניות ולדורסנות שלך. אתה לא תרטש את תקנון הבית הזה ואת הזכויות של חברי האופוזיציה".

ח"כ יוראי להב-הרצנו מוצא מהדיון בוועדת החוקה (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
חברי האופוזיציה הוצאו בזה אחר זה מהדיון בחוקה | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90
שמחה רוטמן מוציא ח"כים מועדת החוקה, יום השיבוש (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הוצאו בזה אחר זה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הדיון המשיך על רקע צעקות וחילופי דברים בין חברי כנסת של האופוזיציה ליו"ר - שהמשיך להוציא אותם בזה אחר זה. חברת הכנסת מירב בן ארי צעקה על רוטמן שמונע מח"כים לשאת דברים כנהוג: "מה זה? ממתי מי שלא חבר בוועדה לא יכול לדבר"?, אמרה והוצאה מהחדר.

בוועדת החוקה יתקיימו בין היתר הצבעות על: צמצום הביקורת השיפוטית של בית המשפט העליון וחוק פסקת ההתגברות. בנוסף, מליאת הכנסת תצביע על מגוון חוקים נוספים של הקואליציה ובהם חוק החמץ, חוק עונש מוות למחבלים וחוק הנבצרות.

החוקים שעל הפרק

חוקי המהפכה המשפטית

בוועדת החוקה, חוק ומשפט אושרו שני סעיפים של המהפכה המשפטית. הראשון, חוק יסוד: השפיטה - ביקורת שיפוטית על חקיקה רגילה. לפי הצעת החוק, שופטי בית המשפט העליון יוכלו לבטל חקיקה רגילה של הכנסת רק ברוב של 12 מתוך 15 שופטים - 80% - וכך תצומצם באופן ממשי הביקורת השיפוטית על חקיקת הכנסת. בקואליציה "ריככו" את נוסח החוק, שקבע תחילה כי ביטול חוק יעשה רק פה אחד כלומר בתמיכת כל 15 שופטי העליון. 

החוק השני שעליו יצביעו בוועדת החוקה הוא חוק פסקת ההתגברות, כלי שיעניק לכנסת כוח מול בג"ץ. לפי הצעת החוק, הכנסת תוכל לחוקק מחדש חוק שפסלו שופטי בג"ץ - ברוב רגיל של 61 חברי כנסת. החוק כבר אושר בקריאה טרומית וכעת הוא יעלה בוועדה לקראת הצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

המחאה נגד המהפכה המשפטית, ,תל אביב (צילום: reuters)
בליץ החקיקה נמשך, על רקע "יום שיבוש לאומי" נגד המהפכה המשפטית | צילום: reuters

"חוק החמץ" 

בוועדת הבריאות של הכנסת יצביעו היום בין היתר על חוק החמץ של הקואליציה, שכבר אושר בשבוע שעבר בוועדת השרים לענייני חקיקה. החוק, שהוגש על ידי חה"כ משה גפני, יאסור על הכנסת חמץ לבתי חולים במהלך חג הפסח. לאחר האישור בוועדת השרים, אמר גפני: "זוהי הוכחה נוספת להתערבות מיותרת של בג"ץ. למנהלי בתי החולים הייתה אפשרות לאסור הכנסת חמץ בחג הפסח שהוא חיוני לחולים ולחברה, ובג"ץ התערב בסמכות לא שלו".

לאחר ההחלטה להעלות את החוק להצבעה בוועדה, חה"כ גלעד קריב (העבודה) אמר כי ״חבר הכנסת בוסו הודיע שחוק החמץ יעלה להצבעה בוועדה בהכנה לקריאה ראשונה, אחרי שהיא דנה שעתיים בחוק בפעם הראשונה. נציגי הרבנות כלל לא הופיעו ועמדת מנהלי בתי החולים לא נשמעה. אני מקווה שחבר הכנסת בוסו מכשיר את הבית לפסח בצורה יותר רצינית". 

"חוק הנבצרות"

חוק זה, שהגיש יו"ר הקואליציה אופיר כץ, עלה על סדר היום כדי למנוע מהיועמ"שית להוציא לנבצרות את ראש הממשלה נתניהו. לאחר שהחוק אושר בוועדת השרים לענייני חקיקה, בניגוד לעמדתה של גלי ברהב-מיארה - הוא יעלה להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת.

חה"כ שמחה רוטמן בוועדת חוקה ומשפט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בליץ החקיקה בוועדת החוקה נמשך, יו"ר הוועדה שמחה רוטמן. ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אריה דרעי (צילום: Amir Levy, getty images)
יחזור לשולחן הממשלה? יו"ר ש"ס אריה דרעי, ארכיון | צילום: Amir Levy, getty images

לפי הצעת החוק, "הכרזה על ראש הממשלה כנבצר תתאשר רק מסיבה בריאותית או נפשית" ולא על דעתה הבלעדית של היועמ"שית. ,כמו כן, רק ראש הממשלה יוכל להכריז על נבצרות או חברי הממשלה בהרכב של 75%. אם הכרזה על נבצרות תהיה בניגוד לדעתו של ראש הממשלה, יו"ר הכנסת יעביר לאישור מליאת הכנסת את ההחלטה, שתוכל לאשר את זאת ברוב של 90 חברי כנסת. 

חוק עונש מוות למחבלים

הצעת החוק שיזם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר צפויה לעלות להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת. זאת, לאחר שאושרה בתחילת השבוע בוועדת השרים לענייני חקיקה. המפלגות החרדיות לא צפויות לתמוך בחוק, אך ישראל ביתנו מהאופוזיציה כן צפויה לתמוך. בדיון הסוער שהתקיים בכנסת, סוכם כי אם יאושר החוק - בין הקריאה הטרומית לקריאה הראשונה ידונו על כך בקבינט המדיני-ביטחוני.

היועמ"שית גלי בהרב מיארה בטקס הכניסה לתפקיד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חוק הנבצרות אושר בוועדה - למרות התנגדותה של היועמ"שית. גלי ברהב-מיארה, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לו"ז ההצבעות

09:30 - הצבעות על חוק יסוד: השפיטה - ביקורת שיפוטית על חקיקה רגילה, ופסקת ההתגברות 

באותה השעה: הצבעה על "חוק החמץ" בוועדת הבריאות

13:30 - הצבעה על "חוק הנבצרות" בקריאה טרומית במליאת הכנסת

14:30 - הצבעה על חוק עונש מוות למחבלים בקריאה טרומית במליאת הכנסת

מה כבר אושר בכנסת עד כה

קריאה ראשונה

בשבוע שעבר, הכנסת החלה באישור החלק הראשון של המהפכה המשפטית. בתום לילה לבן במשכן, אושרו בקריאה ראשונה שני סעיפים מתוך הרפורמה הכוללת: החוק הראשון שאושר, הוא שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, באופן שיעניק רוב לקואליציה בבחירת שופטים לביהמ"ש העליון, המחוזי והשלום.

הרכב הוועדה לבחירת שופטים כפי שאושר בקריאה ראשונה:

  1. יו"ר הוועדה - שר המשפטים
  2. שר שימונה על ידי הממשלה
  3. שר שימונה על ידי הממשלה
  4. יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט
  5. ח"כ מהקואליציה
  6. ח"כ מהאופוזיציה
  7. נשיא בית המשפט העליון
  8. שופט שיצא לקצבה שאותו ימנה שר המשפטים
  9. שופט שיצא לקצבה שאותו ימנה שר המשפטים

החוק השני שאושר, הוא תיקון חוק יסוד: השפיטה -  שבמסגרתו תישלל מבג"ץ היכולת לפסול חוקי יסוד. את שתי ההצעות הציג מעל דוכן הכנסת יו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן: 63 ח"כים הצביעו בעד ו-47 התנגדו.

_OBJ

קריאה טרומית

"חוק דרעי 2"

בנוסף לפסקת ההתגברות שאושרה בקריאה טרומית, אושרו חוקים נוספים. אחרי שבג"ץ החליט כי המינוי של אריה דרעי לשר לא סביר עקב הרשעתו הפלילית, יו"ר ש"ס נחוש לחזור לשולחן הממשלה ולתפקידיו - שר הבריאות והפנים. לאחר ש"חוק דרעי" נפסל, "חוק דרעי 2" החדש - אושר בקריאה טרומית במליאה. מדובר בהצעה לתיקון לחוק יסוד הממשלה שהגיש ח"כ אופיר כץ, ולפיה בג"ץ לא יוכל להתערב במינוי שרים, ולא לפסול אותם מכהונה. החוק עבר בקריאה טרומית ברוב של 62 מול 53 שהתנגדו.

"חוק מח"ש"

הקואליציה לא מעוניינת רק ברפורמה במערכת המשפט, אלא גם במחלקה לחקירות שוטרים. לפי הצעת החוק החדשה של חה"כ סעדה (הליכוד), שכיהן בעברו כסגן ראש מח"ש, יש לנתק את הקשר בין הפרקליטות למח"ש ולשנות את הכפיפות כך שממנה ראש מח"ש יהיה לא אחר מאשר שר המשפטים - בניגוד לאופן המינוי כיום, שמתבצע בידי ועדה בראשות פרקליט המדינה. מח"ש במבנה החדש תוכל לחקור גם את הפרקליטות. החוק הונח בשבוע שעבר על שולחן הכנסת - ועבר בקריאה טרומית ברוב של 62 מול 52 מתנגדים.