חוק דרעי-סמוטריץ' אושר סופית: בתום פיליבסטר לילי, מליאת הכנסת אישרה הבוקר (שלישי) בקריאה שלישית את התיקון לחוק יסוד: הממשלה שימנע הטלת קלון על נבחר ציבור במקרה של מאסר על תנאי ויאפשר מינוי שני שרי ממשלה באותו משרד. המהלך יאפשר ליו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' לכהן כשר נוסף במשרד הביטחון עם סמכויות ותחומי פעולה נרחבים, ויכשיר את מינוי יו"ר ש"ס אריה דרעי לשר בממשלה חרף הרשעתו בפלילים.
חוק דרעי-סמוטריץ', שעבר ברוב של 63 מול 54, הוא מיזוג בין שתי הצעות חוק שונות. הראשונה קובעת כי הגבלת הכשירות למינוי אדם לשר בשל הרשעתו בעבירה תתקיים רק אם אותו אדם נידון לעונש מאסר בפועל. ההצעה השנייה קובעת כי בנוסף לשר הממונה על משרד, הממשלה רשאית למנות באישור הכנסת שר נוסף במשרד, כך שבאותו משרד יכהנו בו זמנית שני שרים. השר הנוסף אמור להיות השר האחראי על תחומי הפעילות שנמסרו לו, אך לצד זאת הוא אמור לפעול בכפוף לשר הממונה.
את הצעת החוק הציג יו"ר הוועדה המיוחדת שדנה בהכנתה, חה"כ שלמה קרעי (הליכוד), שתקף את חברי האופוזיציה המיועדת: "טובת הארץ הזו לא מעניינת את חייליו של לפיד. היו נכונים לרעם התותחים של 'קץ הדמוקרטיה' ולשלל ביטויי הנדסת תודעה וסתימת פיות. אל תיראו ואל תחתו. הלוא גם אם יכון שלום במשמרתנו – קול ענות חלושה ימשיך להישמע כאן. אנו נאשר כאן את התשתית להקמת הממשלה ונביא את מדינת ישראל לשחר של יום חדש".
ראש הממשלה היוצא יאיר לפיד תקף בחשבון הטוויטר: "עוד לפני שהיא הוקמה, כבר תיזכר הממשלה הזאת כמושחתת בכל הזמנים. רה"מ באמצע משפט על עבירות פליליות חמורות. עבריין שישב בכלא והורשע שוב ימונה לשר בכיר שאחראי על הכסף שלכם. עבריין שהורשע בתמיכה בארגון טרור ימונה לאחראי על המשטרה. כל ציוני הגון שאוהב את המדינה שלו מתבייש בממשלה הזו".
שר המשפטים גדעון סער (המחנה הממלכתי) אמר מעל דוכן הכנסת כי "החוק הוא חוק לא טוב, חוק רע שנסחט מהמיועד לראש הממשלה ופוגע בערך טוהר השירות הציבורי מטעמים פרסונליים. בכל הערוצים פורסמו סקרים והיחס הוא 3 מתנגדים לתומך ועמדת השוללים הולכת ומתחזקת. רבים בציבור, גם בציבור מצביעי הליכוד, מתנגדים לחקיקה הזו. תראו על מה אתם מאבדים את האשראי שאין מחלוקת שקיבלתם מהציבור, כבר בימים הראשונים עוד טרם הוקמה הממשלה".
"במקום התלהבות מהניצחון הגדול, כל שעה עגולה ראש הממשלה מפרסם או התנצלות או הבהרה או פליק-פלאק, כל פעם כלפי שותף אחר מהשותפים הקואליציוניים", תקף סער. "אם אתם לא יודעים שאתם באופסייד תשאלו את חבריכם דוד ביטן. הוא הסביר איך בכל תיק של הליכוד נבנתה אחוזה לשותפים הקואליציוניים".
שר הביטחון בני גנץ (המחנה הממלכתי) הזהיר במליאה מהעברת האחריות על המנהל האזרחי ומתפ"ש לסמוטריץ' ופלוגות מג"ב איו"ש ליו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר. "המציאות שנפגוש תהיה קשה – פירוק שרשרת הפיקוד ופגיעה בכושר התפקוד של מערכת הביטחון שלנו", הצהיר. "לא כזו שתהיה לה הפרעה פנימית בתוך המערכת, אלא כזו שתהיה לה השפעה על חיינו פה ועל ההתדרדרות הביטחונית".
"אני כבר הנחיתי את צה"ל להיערך להסלמה אפשרית", המשיך גנץ. "ביקשתי בסעיף האחרון של ההנחיה המדינית הזו להביא את הדבר לעדכונו של השר הנכנס וזה חלק מהתיק חפיפה שלי, כי אני חושב שהסלמה כזו היא דבר שצפוי לחלוטין שיקרה פה. דם עלול להישפך, חבל שאנחנו לא שמים לב לזה, עוד יותר חבל שנשלם את המחיר הזה".
בדברי ההסבר להצעתו של חה"כ משה ארבל לפני המיזוג נכתב: "הזכות לבחור ולהיבחר היא זכות יסוד במשטרנו החוקתי. זכות זו באה לידי ביטוי אף במינוי חבר הממשלה ואישור מינויו בהצבעת רוב במליאת הכנסת, ובכדי להביא לידי ביטוי את רצון העם ובחירת הציבור באופן מיטבי אשר הביע את אמונו במינוי זה, ואשר הועמד לבחירת הציבור חרף עונש המאסר על תנאי שהושת עליו, אין זה מן הראוי למנוע את התכלית הרצויה בשל עמימות בנוסח החוק.
במקביל, יו"ר הכנסת, חה"כ יריב לוין, הגיש את מכתב התפטרותו מהתפקיד לקראת השבעת הממשלה ביום חמישי. ההתפטרות תיכנס לתוקף תוך 48 שעות וראש הממשלה המיועד נתניהו ימנה יו"ר חדש לפני ההשבעה.
פלונטר חלוקת התיקים בליכוד
כ-17-16 תיקים יאוישו בידי חברי כנסת מהליכוד בממשלה המיועדת, אך רק מעט מהם תיקים בכירים. לתיקי המשפטים והביטחון יש מועמדים מובילים - לוין וגלנט. באשר ליתר התפקידים התמונה עוד לא ברורה לחלוטין, אך ישנן הערכות עבור חלק מהם. במקביל, בליץ החקיקה נמשך - המליאה דנה בקריאה שנייה ושלישית לתיקון "חוק-יסוד: הממשלה" שנועד להכשיר את יו"ר ש"ס אריה דרעי לשר. הקואליציה העתידית מקווה לסיים עם כל תיקוני החקיקה עד השבעת הממשלה.
יריב לוין, שצפוי להתמנות לשר המשפטים, יתפטר היום מתפקידו כיו"ר הכנסת כדי לא לסכל את מינויו. באשר לתפקיד שר החוץ, לפי שעה, הח"כ עם הסיכויים הגבוהים ביותר להתמנות לתפקיד הוא אמיר אוחנה. רון דרמר, ששמו עלה בהקשר התפקיד הזה, עדיין בתמונה. נתניהו מחפש פתרון יצירתי וישקול אולי למנותו לשר במשרד ראש הממשלה.
באשר לתפקיד יו"ר הכנסת, נראה כי אופיר אקוניס "מתחזק" במרוץ, אך דוד אמסלם הציב אולטימטום שאם לא ימונה לתפקיד, הוא לא ייכנס לממשלה, ולכן המאבק הזה עדיין צמוד. מירי רגב ואלי כהן יקבלו כל אחד מהם את תיק החינוך או התחבורה, ונראה כי יש סיכוי רב יותר שרגב תמונה לשרת התחבורה. באשר ליתר התיקים, המצב כאמור לא ברור.
בליץ החקיקה וה"פיליבסטר"
מוקדם יותר פרסמו ראשי מפלגות האופוזיציה העתידית, לפיד, גנץ, ליברמן, מיכאלי ועבאס, הודעה ומשותפת ובה הכריזו כי הם מתכוונים להיאבק נגד כל יוזמות החקיקה "הקיצוניות" של הממשלה הבאה.
בתום פגישה משותפת של החמישה הם מסרו: "אנחנו ננהל ביחד מאבק נגד הממשלה החשוכה והאנטי דמוקרטית המוקמת בימים אלה, שתפרק את ישראל מבפנים. כשנחזור לשלטון, אנחנו מתחייבים לבטל את כל החקיקה הקיצונית שפוגעת בדמוקרטיה, בביטחון, בכלכלה ובחברה הישראלית".
לפי הודעה שקיבלו הבוקר חברי הקואליציה העתידית, ההשבעה צפויה להתקיים ביום חמישי הקרוב בשעה 11:00. לפי דרישות השותפות הקואליציוניות, על החקיקה לעבור לפני ההשבעה.