שיחת כוכבי-נתניהו - והסערה: שר הביטחון בני גנץ חשף הערב (שלישי) בריאיון ב"מהדורה המרכזית" כי הוא וראש הממשלה יאיר לפיד אישרו את שיחת הטלפון בין הרמטכ"ל אביב כוכבי וראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו. "אני מכבד את תוצאת הבחירות, אבל אני חושש מאוד ומזהיר מהכיוון שאנו הולכים אליו, שהוא קיצוני, וגם יהיה מסוכן ביטחונית", הבהיר גנץ.
"אני חושב שאם הממשלה תתנהג בצורה לא אחראית זה יכול לגרום להסלמה ביטחונית", הוסיף שר הביטחון. "אפילו נתתי הנחייה למערכות הביטחון שכפופות אליי או נמצאות איתי בקשרים להתכונן לאפשרות של הסלמה כתוצאה מההתפתחויות בכלל, ולנוכח הרמדאן בפרט".
עוד בנושא - סיקור N12
-
הרמטכ"ל כוכבי לנתניהו: "השינויים שהסכמת להם ישברו את שרשרת הפיקוד בצה"ל"
-
סמוטריץ' משתלח בכוכבי: "מכניס פוליטיזציה בוטה לצה"ל"
-
הסמכויות החריגות של סמוטריץ' באיו"ש והביקורת: "כאוס ואובדן שליטה"
שר הביטחון הבהיר כי לא היה שותף לשיחה בין הרמטכ"ל לנתניהו, אך ידע שהיא מתקיימת. "בסופו של דבר זו פנייה לראש ממשלה מיועד", הסביר. "אני לא שותף לשיחה ולא יודע מה התנהל בתוכה, מאחר ואני מכיר היטב את הצבא ואת מערכת הביטחון אני רואה היטב את הנזקים שעושים הפירוק של מערכת הביטחון, גם ברמה של שר ביטחון ושר ביטחון לאומי שמפעיל את הכוחות ביו"ש".
גנץ הוסיף כי "אני חושב שתפקידו של הרמטכ"ל הוא להביע את דעתו, בוודאי שלא נכון שאחסום אותו". לדבריו, "ברור שמה שהרמטכ"ל אמר זו לא שאלה של ימין או שמאל או שום דבר פוליטי, אלא צורת התפקוד של הצבא. זה נכון לצבא ולמשטרת ישראל".
גנץ הביע התנגדות להצעת החוק להארכת הצינון לקציני צה"ל הבכירים, ואף הבהיר כי לטעמו הצינון כבר לא היה אמור להיות בתוקף. "אני חושב שרמטכ"לים ואלופים לשעבר הם אנשים בכירים במערכת הציבורית, שיכולים לתרום את עצמם למערכת הפוליטית, זה לא נזק. אין להם פחות כישורים מכל אחד אחר", הבהיר.
בנוסף, הוא שב על ההסבר מדוע אינו מתכוון להצטרף בהמשך לממשלה. "אני לא יכול להצטרף לממשלה הזאת בגלל שני דברים - אני נגד הקיצוניות הדתית-גזענית שמושמעת, וגם לא אוכל לשתף פעולה עם מה שנתניהו צריך לקדם מבחינת המערכת המשפטית בממשלה הזאת".
שר הביטחון התייחס גם לסוגיית מינויו של אריה דרעי לשר, לאחר שהושמעו טענות כי היה מסכים לחוקק עבורו את החוק במקרה והיה מקים ממשלה. "דרעי משרת את ישראל עשרות שנים, אך יחד עם זאת היו לו עבירות והרשעות. בתי המשפט צריכים להחליט אם יש בזה קלון או אין", הבהיר גנץ. "התהליך של החקיקה - התנגדנו אליו, בוא נהיה מדויקים. אנחנו פונים ליו"ר ועדת הבחירות בבקשה לבדוק, החוק צריך לקבוע. אנחנו נילחם בזה מהאופוזיציה".
בתוך כך, הערב חשפנו כי השיחה שנערכה בין הרמטכ"ל כוכבי וראש הממשלה המיועד נתניהו, שבה הזהיר אותו מפני השלכות מדיניות ממשלתו וחלוקת התפקידים, גררה סערה במערכת הפוליטית. הפוליטיקאים התרכזו בביקורת על כוכבי, והסיפור הזה מתגלגל כעת להצעת חוק. לפי הצעת החוק, תקופת הצינון לרמטכ"לים תעמוד על חמש שנים – ולא שלוש שנים כפי שנהוג כיום. בהתחלה דובר אפילו על הארכה ל-8 שנים, אך לבסוף החליטו על חמש.
הצעת החוק הזו מגיעה לאחר שהבוקר תקפו יו"ר מפלגת הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' ויו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר את כוכבי, כאשר סמוטריץ' אפילו העלה את האפשרות של חוק צינון חדש שירחיק את הרמטכ"לים מהפוליטיקה למשך 10 שנים.
צריך לזכור שאיתמר בן גביר קיבל מנתניהו כמעט זכות וטו בוועדת השרים לענייני חקיקה, הוא יהיה ממלא מקום יו"ר הוועדה, כך שהוא יוכל לדחוף את ההצעה הזו. יוזם החוק, חה"כ אלמוג כהן (עוצמה יהודית) הבהיר כי יש לו הרבה כבוד לכוכבי, אך עם זאת הוא הסביר כי "מטרת החוק היא איזון במעבר בין הרמטכ"לות לפוליטיקה".