בליץ החקיקה של הקואליציה המיועדת מתחיל: הבוקר (רביעי) התכנסו הוועדות בכנסת שצפויות לאשר בקריאה ראשונה את שורת החוקים שיכשירו את כהונת דרעי כשר ואת העברת הסמכויות לבן גביר וסמוטריץ'. נציגי היועצת המשפטית לממשלה אמרו בדיון כי חוק דרעי מעורר קשיים משפטיים, אך לא ניתן לומר שהוא מ"מקרי הקצה". המשנה ליועמ"שית בכנסת: הצעת חוק בן גביר - פוטנציאל לפגיעה ממשית וקשה בעקרונות המשטר הדמוקרטיים בישראל.

ח"כ מיכל שיר מיש עתיד תקפה במליאת הכנסת את חברי הכנסת הדתיים והחרדים: "איך יש פוליטיקאים חובשי כיפה שנזהרים לא לשבת בבית קפה לא כשר בגלל מראית עין אבל אין להם בעיה לעבור על מראית עין להגן על עבריין מורשע. זה בית המשפט החליט, לא אני".

"הם ממהרים לחוקק חוק שמכשיר אדם שגנב מהציבור פעמיים", הוסיפה. "הם מתרצים מכל הלב למה זה נכון להלבין אותו. זה מעשה שלא יעשה. זה להגיד העולם ישתגע. הם לא מנסים חלילה להעביר חוק שיקל על יוקר המחיה אלא מנסים להלבין עבריין. עצוב לי שמי שעושה את זה יש לו כיפה על הראש. אלה שמתיימרים לייצג את היהדות בכנסת, האם יהדות בעיניכם היא להכשיר עבריינים, הדרת נשים, לתת לאחים שלכם לשאת בעול הכלכלה והביטחון. מה אתם מצפים שיקרה? שאנשים יתקרבו לדת ויאהבו את היהדות? הכשרת עבריינים".

 

מוקדם יותר הגיע המפכ"ל רנ"צ קובי שבתאי, לוועדה המיוחדת הדנה בתיקון פקודת המשטרה, הבהיר בדיון: "איננו מתנגדים לשינויים והתאמות, אך שינויים דרסטיים כאלה חייבים להיעשות בזהירות ובהליך מקצועי ומעמיק. המשטרה היא לא צבא. המשטרה חשופה למידע אישי רגיש של אזרחי המדינה, הצבא פחות, המשטרה עובדת מול אזרחים והצבא מול אויב מוגדר. אנחנו חייבים לשאול את עצמנו מה הבעיה במצב הנוכחי ובהתאם לבחון איך לשפר". 

"הצעת החוק דקלרטיבית ותפגע במערכת היחסים המורכבת בין השוטרים לאזרח ובמיליוני מפגשים שייצבעו בצבע אחר בעצם שינוי הפקודה", הסביר שבתאי. בן גביר התפרץ לדבריו: "מדיניות, מדיניות, הסברתי לך כבר". שבתאי השיב למי שאמרו להיות אחראי עליו: "אני לא פוליטיקאי, תנו לי לסיים את דבריי". בהמשך הדגיש: "המשטרה חייבת להישאר ממלכתית ולפעול באופן שוויוני כלפי כל אזרחי המדינה".

בסיום דבריו אמר המפכ"ל: "מדובר בהצעה שעשויות להיות לה השלכות דרמטיות על אופייה, צביונה, מקצועיותה של המשטרה ואמון הציבור בה. ההצעה הזו מעלה שאלות כבדות משקל. אני בעד שיפורים ושינויים, פעלתי לשינויי חקיקה בעניינים דרמטיים הנוגעים לביטחונם של אזרחי המדינה במהלך השנתיים שלי כמפכ"ל, אפשר לקיים דיוני עומק גם בהצעה זו".

הצעת חוק לתיקון פקודת המשטרה (צילום: ערוץ הכנסת)
השר המיועד בן גביר בדיון על תיקון חוק פקודת המשטרה בכנסת | צילום: ערוץ הכנסת

עוד לפני כן, אמר השר המיועד בן גביר בדיון: "מלומדים, פוסקים שונים, שופטים, בתי משפט ועדות חקירה -כולם ביקשו את השינוי הזה. שרים שונים במשרד ביקשו את התיקון לאחר שראו את מורכבות מערכת היחסים בין השר לבין המפכ"ל. זו פקודה שמנוסחת מקום המדינה. יש קמפיין מתוזמר שנועד להלך אימים ואנחנו יודעים ממי זה מגיע. הראשון הוא עמר בר לב שבדיונים הכי חשובים הוא לא הגיע. שר שלא מבין את תפקידו, שלא מבין שצריך לתת גב לשוטרים".

חוק בן גביר: דיון בוועדה המיוחדת בהשתתפות המפכ"ל (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
השר המיועד בן גביר והמפכ"ל שבתאי בדיון על הצעת חוק לתיקון פקודת המשטרה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

העברת תיקון חוק פקודת המשטרה שיעניק לשר לביטחון הלאומי המיועד בן גביר סמכויות מוגדלות על המשטרה צפוי לקחת יותר זמן מהחוקים האחרים. ככל הנראה הכנתו תסתיים עד יום שישי, אך ההצבעה עליו תידחה כבר לשבוע הבא.

אנשי הייעוץ המשפטי של הממשלה ושל הכנסת הבהירו לגבי "חוק בן גביר" כי יש לשמור על עצמאות החקירה והתביעה המשטרתית, ועל הצעת החוק להבטיח זאת. "לעניין זה, יש להבחין בין חקירות קונקרטיות לבין מדיניות כללית בתחום החקירות. כאמור, ועדת צדוק יצרה הבחנה בעניין זה, וסברה כי השר רשאי להתוות מדיניות כללית בתחום החקירות. מדוח צדוק עולה כי השר רשאי לקבוע מדיניות כללית, אך כאמור, יש להבטיח כי לא תיפגע עצמאות החקירה והתביעה המשטרתית".

הייעוץ המשפטי על "חוק דרעי": "ההיבט הפרסונלי מעורר קשיים"

בקואליציה המיועדת שואפים להביא כבר היום ב-18:00 לאישור בקריאה ראשונה את החוק שיאפשר לדרעי לכהן כשר למרות שנגזר עליו מאסר וכן את החוק שיעניק לסמוטריץ' סמכויות במנהל האזרחי ובמתאם פעולות הממשלה בשטחים. הדיון בחוק יכול להימשך עד מחר בבוקר. השאיפה להעביר את כל החוקים בקריאה ראשונה עד יום שישי. 

בהצעת החוק שיכשיר את דרעי כשר נכתב: "בהצעת חוק זו מוצע לתקן את אחד מתנאי הכשירות למינוי שרים לממשלה, הקבוע בסעיף 6 לחוק-יסוד: הממשלה ולקבוע כי הגבלת הכשירות למינוי אדם לשר בשל הרשעתו בעבירה תתקיים רק אם אותו אדם נידון לעונש מאסר בפועל. יודגש כי מכיוון שמדובר בתיקונים לחוק-יסוד: הממשלה, אישורם במליאת הכנסת יחייב רוב של 61 חברי כנסת בקריאה הראשונה, השנייה והשלישית". 

אריה דרעי  (צילום: Noam Revkin Fenton - Flash90)
שר הפנים והבריאות אריה דרעי | צילום: Noam Revkin Fenton - Flash90

בייעוץ המשפטי של הכנסת בחנו את החוק הנוגע לדרעי וקבעו כי "מדובר בתיקון חוקתי שמבקש לצמצם מגבלה חוקתית הנוגעת לרף הנדרש מבחינת טוהר המידות של חלק מ"השחקנים" במערכת הפוליטית עצמם, ולא מוצע להחילו באופן עתידי, על הכנסות הבאות למשל, אלא באופן מיידי. על כן, יש בו היבט 'פרסונלי' משמעותי המקשה על הוועדה לדון בו 'מאחורי מסך בערות' ומטבע הדברים הדיון יושפע מזהות הגורמים שהתיקון משליך עליהם".