בזמן שבכירים רבים בליכוד מצפים לתיקים בממשלה, ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו שוקל רוטציה במשרד החוץ – כך פורסם הערב (שישי) לראשונה ב"אולפן שישי". לפי הפתרון שנשקל, בשנתיים הראשונות שר החוץ יהיה בכיר מהליכוד ואז ימונה לתפקיד שגריר ישראל בארה"ב לשעבר רון דרמר. במקביל, חה"כ מירי רגב תמונה ככל הנראה לתפקיד שרת החינוך והאחראית על טקס הדלקת המשואות.
דרמר כבר הבהיר שייכנס לממשלה רק כדי להיות שר החוץ בגלל עסקיו הפורחים והמחיר האישי הכבד, אך ייתכן שבזמן שימתין לחלקו בכהונה ימונה לשליח מיוחד.
באשר לשאלה מי יהיה שר החוץ בחלקה הראשון של הכהונה, ייתכן שיהיה זה ישראל כ"ץ כחלק ממאמציו של נתניהו לפרק באמצעות תפקידים את סיעת "ישראל ביתנו" בליכוד. כ"ץ ישובץ במשרד החוץ, דודי אמסלם צפוי לכהן כיו"ר הכנסת ודוד ביטן ישמש יו"ר ועדת הכלכלה. אפשרות אחרת היא מינויו של אמיר אוחנה לתפקיד.
מועד החלפת שר החוץ בעוד כשנתיים איננו מקרי. בעוד שנתיים יתקיימו בחירות בארה"ב ואולי ייכנס ממשל חדש וידידותי יותר בראשות רון דה-סנטיס או דונלד טראמפ.
ההסכמה של רגב: חינוך מקוצץ וטקסים
בינתיים, נתניהו עדיין מתלבט בסוגיית מינויו של דודי אמסלם ליו"ר הכנסת וטרם קיבל החלטה סופית, שכן גם חה"כ אופיר אקוניס מועמד לתפקיד. גם שאלת הממלכתיות של אמסלם והתאמתו לתפקיד מעסיקה את נתניהו, ששומע ביקורת לא רק מגורמים מחוץ לליכוד אלא גם מתוכו.
אחרי הביקורת החריפה בליכוד על הוצאת חלקים גדולים מתיק החינוך לארבעה משרדים שונים, חה"כ מירי רגב ככל הנראה תמונה לתפקיד שרת החינוך הבאה. רגב אומנם הסכימה לכהן כשרת החינוך, אך תקבל כפיצוי את ראשות הוועדה לטקסים וסמלים – תפקיד שרגב מילאה בעבר כשרת התרבות והספורט. המשמעות היא בעיקר אחריות על הטקסים הממלכתיים ואירועי יום העצמאות. חה"כ אלי כהן ככל הנראה ימונה לתפקיד שר התחבורה וחה"כ אופיר כץ צפוי לכהן כיו"ר הקואליציה.
51% מתנגדים למינוי רגב, 67% ממצביעי גוש נתניהו מרוצים
בסקר שערך עבורנו מנו גבע ממכון מדגם בשיתוף איי-פאנל שאלנו האם אתה תומך במינוי רגב לשרת החינוך: רוב גדול של מתנגדים (51%) ובעד פחות משליש. בקרב מצביעי גוש נתניהו: 55% תומכים ו-26% מתנגדים.
שאלנו גם מה הציפייה הכי גדולה שלכם מהממשלה החדשה: 38% אמרו הורדת מחירי הדיור ויוקר המחייה, 19% חיזוק תחושת הביטחון האישי, 10% יציבות פוליטית, 9% חיזוק המשילות ו-7% השיבו חיזוק הזהות היהודית. גם מצביעי גוש נתניהו מצפים שהממשלה קודם כל תטפל ביוקר הדיור והמחייה לפני הביטחון והזהות היהודית.
כששאלנו מה דעתכם על הרכב הממשלה המסתמן, קצת יותר מחצי השיבו שהם לא מרוצים וכשליש – מרוצים. בדקנו את מידת שביעות הרצון של מי שהצביע לגוש המנצח - שני שלישים ממצביעי גוש נתניהו מרוצים, אבל 17% לא.
שאלנו גם מה לדעתכם השיקול המרכזי של נתניהו בהרכב הממשלה - טובתו האישית או טובת המדינה. הרוב, יותר מחצי, חושבים טובתו האישית וקצת יותר משליש גורסים - טובת המדינה. גם בקרב מצביעי גוש נתניהו: יותר מחמישית חושבים שנתניהו מעדיף את טובתו האישית על טובת המדינה.
שאלנו מה החשש הכי גדול שלך בנוגע לממשלה: הגדלת התקציבים לחרדים, פסקת התגברות ופגיעה במערכת המשפט, העברת סמכויות ממשרד הביטחון לסמוטריץ' או העברת סמכויות ממשרד החינוך לאבי מעוז. בגוש נתניהו הכי הרבה חוששים מהגדלת התקציב לחרדים ובגוש מתנגדי נתניהו - הרוב חוששים בפגיעה במערכת המשפט.
כששאלנו אם הקריאה של איזנקוט לצאת להפגין לגיטימית, קיים שוויון בין אחוז המשיבים לגיטימית לאחוז המשיבים לא לגיטימית.
שאלנו גם האם בנט צודק בהחלטה להגיש תביעות דיבה כנגד מי שלטענתו הפיץ שקרים נגדו: רוב דחוק סבור שהוא צודק. גם בגוש נתניהו – 22% סבורים שהוא צודק בהגשת תביעות הדיבה.
אחרי שמגזין טיים בחר את זלנסקי כאיש השנה, שאלנו מי איש השנה שלכם. 21% השיבו זלנסקי, 16% נתניהו, 14% בן גביר ובסוף - לפיד, פוטין וביידן. 15% השיבו אחר ו-22% לא יודע.