ההסכמים הקואליציוניים נחשפים בימים האחרונים ואחד הסעיפים שכבר מעורר זעם בקרב גורמים בצבא הוא הסעיף שקובע כי מי שימנה את הרב הצבאי הראשי לצה"ל יהיה שר הביטחון ולא הרמטכ"ל, כפי שהיה נהוג עד כה. מה מטרתו של הסעיף וכיצד עתידה להשפיע ההחלטה המסתמנת על ההתנהלות המבצעית בשבת ועל הליך הגיור הצה"לי? N12 עושה סדר.
מהי משמעותה של ההחלטה המסתמנת?
על פי פרטי הצעת החוק שפורסמו, הרב הצבאי הראשי לא ימונה יותר על ידי הרמטכ"ל, אלא בידי שר הביטחון ובהתאם להמלצה של ועדה מקצועית בראשות נשיא מועצת הרבנות הראשית (כיום מכהן בתפקיד הרב הראשי הספרדי יצחק יוסף).
הרכב הוועדה יכלול: רב צבאי ראשי לשעבר שייבחר בידי הרמטכ"ל, נציג ציבור שתמנה הממשלה, ראש ישיבה שימונה בידי איגוד ישיבות ההסדר ואיגוד הישיבות הגבוהות הציוניות, ונציג צה"ל אחד בלבד - ראש אגף כוח אדם.
הרב הצבאי הראשי נחשב לתפקיד רגיש מאוד בצבא ועל כן, להחלטה המסתמנת יש משמעות מרחיקת לכת. הרבנות הצבאית שעוסקת בין היתר בענייני גיור קבורת חללים שאינם יהודים, התנהלות מבצעית בשבת ושירות של נשים, הייתה עד כה עצמאית בפסיקותיה. לא אחת עמדותיה שונות מאלו של הרבנות הראשית ועל כן, בצבא מוטרדים מאוד מהניסיון להוציא את יכולת המינוי מידיו של הרמטכ"ל וטוענים שהדבר פוגע בתפקודו. ח"כ בצלאל סמוטריץ' צפוי להתמנות לשר במשרד הביטחון. חלק מהאדיאולוגיה שלו סותרת את זאת של הרבנים הצבאים הראשיים שכיהנו עד היום כמו גיור ופסיקת הלכתיות בנושא שילוב נשים בצה"ל.
במסגרת ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לציונות הדתית, המפלגות הסכימו על סעיף שלפיו מי שימנה את הרב הצבאי הראשי לצה"ל יהיה שר הביטחון ולא הרמטכ"ל - ונראה כי ההחלטה הזו מעוררת מחלוקת בקרב רבנים ואנשי צבא לשעבר.
תומכים נגד מתנגדים
הרב אביעד גדות, מנכ"ל עמותת תורת לחימה, שתומך במהלך, אמר ל-N12 כי "שר הביטחון ימנה את הרב הצבאי הראשי וזה תהליך שמטריד מאוד גם את הציבור שנזקק לשירותיה של הרבנות הראשית. תהליכים שקיבלו העצמה מאוד חזקה בתקופת איזנקוט ונמשכים עד ימים אלו בתקופת הרמטכ״ל כוכבי".
"למה רבנים נפגשים עם הרמטכ״ל ואין רב ראשי שמשתכלל את האירוע?", הוא הוסיף. "יש פעילות מאוד אקטיבית של ארגוני שמאל קיצוניים והחלשה של הרבנות הצבאית. זה פוגע בצה"ל ובחיילים בקצה".
"מטרת החוק הוא לאזן - להחזיר את הרבנות הראשית שקצת התנתקה מספינת האם שלנו לחזור להיות פקטור עם קדימות לרמטכ״ל. עד לפני 20 שנה הרב הראשי היה אלוף ובוצע שינוי של התקן", הוא ציין. "הרמטכ״ל אמון על עבודה מקצועית למען ביטחון ישראל ויוביל עבודה למינוי הרב הראשי לצה״ל ויתבסס על המלצה - בבסיס נשיא מועצת הרבנות ורבנים נוספים".
"הרב דרוקמן ז"ל מייצג פלח מאוד רחב שחתם על ההמלצה לקידום החוק״, הוסיף הרב גדות. לצערי גם שר הביטחון האחרון, ראשי ממשלות ורמטכ״לים לא קיבלו אחריות על הפגיעה ברבנות הצבאית והעצימו אותה מרוב אג׳נדה פוליטית. רמטכ"לים הכניסו את השקפת עולמם האישית לעבודה מול הרבנות הראשית, גם בחילול שבת. היא איבדה את האפקטיביות שלה כי איבדה את ספינת האם״.
"פגיעה בשרשרת הפיקוד הצבאית ומקצועיות"
בתנועת נאמני תורה ועבודה הצטרפו ואמרו אתמול כי "ההסכמות על שינוי שיטת מינוי הרבצ"ר יובילו לפוליטיזציה של הרבנות הצבאית, ולפגיעה בשרשרת הפיקוד הצבאית ומקצועיות הרב הצבאי הראשי. רב צבאי הוא מקצוע הדורש מומחיות, ניסיון צבאי והיכרות עם צרכי המערכת והתחומים ההלכתיים המיוחדים לה, ולא מינויים פוליטיים שיוצנחו לתפקיד. יתרה מכך - לא יתכן שרבנים שבניהם אינם משרתים בצה"ל יפסקו עבור המשרתים".
דמות פוליטית מהמחנה המתנגד לקואליציה המסתמנת הוא שר המודיעין היוצא וראש אכ"א לשעבר חה"כ אלעזר שטרן. השר שטרן תקף את המהלך והדגיש: "אני חושב שזו פגיעה אנושה באחריות הרמטכ"ל וביכולת הפיקוד שלו כי הוא ממנה את המפקד שלו".
בציוץ שהעלה שטרן לחשבון הטוויטר שלו הוא כתב: "הם באמת איבדו את הגבולות. אם הרב הראשי הספרדי ימנה את הרבצ"ר, אז למה ששר הבריאות לא ימנה את הקרפ"ר? ומה הבעיה שהשר לביטחון פנים ימנה את הקמצ"ר? ושרת החינוך תבחר את הקח"ר. כל זאת לצד כל הפטורים בחסות תורתו אומנותו. רק שלא יופתעו אח״כ וישאלו איך קרה שיכולותיו של צה״ל נפגעו אנושות".
הם באמת איבדו את הגבולות.
— אלעזר שטרן Elazar Stern (@Elazar_stern) December 24, 2022
אם הרב הראשי הספרדי ימנה את הרבצ״ר, אז למה ששר הבריאות לא ימנה את הקרפ״ר? ומה הבעיה שהשר לביטחון פנים ימנה את הקמצ"ר? ושרת החינוך תבחר את הקח"ר. כל זאת לצד כל הפטורים בחסות תורתו אומנותו. רק שלא יופתעו אח״כ וישאלו איך קרה שיכולותיו של צה״ל נפגעו אנושות. pic.twitter.com/jlBJzV8nLa
גורם בצבא: "זה בלתי נסבל"
אמש פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי המהלך גרר ביקורת גם של גורמים בכירים בצה"ל: "המגמה הזו - זה מה שמדאיג. תקיפת דובר צה"ל, העברת סמכויות המנהל האזרחי ומג"ב יהודה ושומרון, וכעת העברת הסמכות למינוי הרב הצבאי הראשי. זה בלתי נסבל שמי שיקבע את המינוי לא יהיה הרמטכ"ל", אמר הגורם. זה הפוך ממלכתיות וצבא העם. יש מפקד אחד לצבא והוא מחליט. לא מתכוונים שזה יקרה".
לעומת זאת, הרב משה הגר-לאו, ראש המכינה הקדם צבאית יתיר וסגן מפקד אוגדה במיל׳, טען כי "לרב גורן היה מעמד מאוד חזק בזמנו והוא השפיע על רוח צה"ל, אבל מאז שהרב הצבאי הראשי כפוף לראש אכ"א נחלש מעמדו. כך נוצרה נסיגה במעמד של התורה וההלכה בצבא, ובהחלט יש מקום למה שאנחנו מדבריו עליו כרגע".