יו"ר הליכוד ממשיך ברצף הפגישות עם חברי מפלגתו במרוץ להשבעת הממשלה: אמש (ראשון) הודיעו במפלגה כי חבריה אישרו "פה אחד" את בקשת נתניהו למנות יו"ר כנסת זמני. נתניהו בחר ביריב לוין – שצפוי להתפטר בעוד שבועיים בלבד. במקביל, רצף הפגישות של נתניהו עם חברי הליכוד נמשך, אך עדיין תיקים רבים לא הושלמו, ובנוסף לזה - עד הרכבת הממשלה יש להשלים בליץ חקיקה כדי שיאפשר את הקמתה ואת איוש המשרדים כפי שנקבע בהסכמים הקואליציוניים.
הקמת הממשלה - סיקור שוטף ב-N12:
- פרסום ראשון: נתניהו שוקל רוטציה במשרד החוץ
- קרבות התיקים בליכוד: מירי רגב מסרבת לקבל את תיק החינוך
- לקראת ממשלה: זוהי חלוקת התפקידים המסתמנת
- העימות בין דיסטל לקמפיין הליכוד שימנע את מינויה לשרה
המינוי של יריב צפוי להיות מאושר בכנסת, אבל יהיה זמני ביותר. לחברי הסיעה נמסר שזה לשבועיים בלבד ושלוין יתפטר לפני השבעת הממשלה. בתקופה הזאת נתניהו נערך לבליץ של חקיקה, וההודעה לחברי הליכוד נועדה "להשקיט" את השטח ולא לעורר מרמור בשורות המפלגה בקרב מי שראה את עצמו אולי כמועמד פוטנציאלי לתפקיד.
במקביל, נתניהו ממשיך ברצף הפגישות שלו עם חברי הליכוד בניסיון לסגור את חלוקת התיקים. אחת הפגישות היותר מעניינות לאחרונה הייתה עם עידית סילמן – חברת מפלגת "ימינה" לשעבר ששימשה כיו"ר הקואליציה הקודמת ושפרשה ממנה ולמעשה הביאה להפלת הממשלה. לאחר מכן הצטרפה לליכוד במסגרת שריון שקיבלה מנתניהו במקום ה-16 במפלגה.
למרות שהייתה הסיבה לכך שהממשלה הקודמת התפרקה, באותה פגישה ניסה ראש הממשלה המיועד לשכנע אותה לוותר על תפקיד שרה - ואולי "להתפשר" על תפקיד של סגנית שרה או יו"ר ועדה. אלא שלאחר אותה פגישה סילמן העבירה בחזרה מסרים שהיא שילמה מחירים כבדים ושהיא מצפה שההבטחות יתממשו. אם אכן כך הדבר, היא צפויה להתמנות לשרה זוטרה או לתפקיד פחות בכיר.
סילמן הכחישה בתוקף את הפרטים, ולטענתה לא היו דברים מעולם. מסביבת סילמן נמסר בתגובה לדיווח כי "היא מודה לבורא עולם שהעניק לה את האומץ להיות חלק מחזרת המחנה הלאומי לשלטון".
הבוקר בתפילה בהודאה לקב״ה על שהעניק לי אומץ לעשות את המעשה הנכון וכך להיות שותפה ליום היסטורי של מהפך שבו המחנה האמוני והלאומי חוזר להגה השלטון.
— Idit Silman - עידית סילמן (@iditsilman) November 2, 2022
צילום: הקרן למורשת הכותל. pic.twitter.com/jkxTK2asmc
אחרי ההסכמים עם מפלגות הגוש שלו, לנתניהו עוד נשאר לסיים את חלוקת התיקים בתוך מפלגתו כדי שממשלתו ה-6 תושבע. התיקים שעדיין לא אוישו הם החינוך, תחבורה וחוץ. משרד החינוך הוצע למירי רגב, אלא שהיא רוצה לחזור למשרד התחבורה, תיק שגם אלי כהן לוטש אליו עיניים. גם משרד החוץ היוקרתי טרם אויש: כפי שפורסם לראשונה ב"אולפן שישי", בדומה למשרד האוצר, שיתחלק בין דרעי לסמוטריץ', נתניהו שוקל רוטציה גם במשרד הזה - בשנתיים הראשונות שר החוץ יהיה בכיר מהליכוד ואז ימונה לתפקיד שגריר ישראל בארה"ב לשעבר רון דרמר.
אלא שחלוקת התפקידים בליכוד ובחירת יו"ר הכנסת היא רק מכשול אחד של נתניהו בדרך להשבעת הממשלה בעוד 17 ימים, לאחר שהנשיא האריך לבקשתו את המנדט ב-10 ימים. בזמן הזה עליו לקדם בחקיקת בזק את "חוק דרעי" ו"חוק בן גביר". בראש סדר העדיפויות יהיה גם תיקון החוק שיקנה לשר המיועד סמוטריץ' עוד סמכויות בתפקיד שר במשרד הביטחון ו"חוק הפיצול" – חוק של ממשלת בנט-לפיד שמאפשר ל-4 ח”כים להתפלג מסיעתם. מפאת לוח הזמנים הצפוף, ההתמקדות תהיה בעיקר בשלושת החוקים הראשונים, ואת "חוק הפיצול" כנראה ידחו לאחר הקמת הממשלה.
אחת המשוכות העיקריות היא מינויו של אריה דרעי לשר: לאחר שהיועמ"שית קבעה שיו"ר ש"ס לא יוכל להתמנות לשר בלי לדון בשאלת הקלון, במפלגתו ביקשו לתקן את החוק ולשנות את הסעיף שקובע שאדם שנשפט למאסר לא יוכל לכהן כשר במשך 7 שנים, כך שפסילת המועמד תהיה רק במקרה שבו הוטל מאסר בפועל.
בשבוע שעבר הודיעה הוועדה המסדרת לאחר דיון סוער, על ועדה מיוחדת שצפויה לקום באמצע השבוע הקרוב - שתדון בהצעת חוק בעניין כשירותם של שרים בממשלה. בראש הוועדה יעמוד ח"כ קרעי ויהיו בה 9 חברים מהקואליציה העתידית ו-8 מהאופוזיציה. היועמ"שית צפויה להסתייג אבל לא להתנגד בבג"ץ.