כבר שבועיים שאפליקציית הוואטסאפ של הכתבים הפוליטיים מפוצצת במסמכים והודעות שבהם הסכמים, סיכומים והבנות בין הליכוד לשותפיו הקואליציוניים בממשלה העתידית. סיכומים אלה תופסים את הכותרות הראשיות - אלא שעל חלק מההסכמות, מהסעיפים ומההצהרות התווספו בימים האחרונים גם הכחשות והתנערויות. התוצאה: חברי כנסת זועמים וציבור מבולבל.
מותר או אסור להפלות?
סעיף 36 בהסכם שנחתם בין נציגי יהדות התורה לליכוד קובע כך: "...יתוקן חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים…. באופן שימנע פגיעה בבית עסק פרטי שנמנע מאספקת שירות או מוצר בשל אמונה דתית, ובתנאי שמדובר בשירות או מוצר שאינו ייחודי ושניתן להשיג חלופה דומה בקרבה גיאוגרפית במחיר דומה".
הסעיף מאפשר, בפועל, כמעט לכל בעל עסק להחליט שהוא לא מוכר או נותן שירות לאדם שהוא לא מסכים עם משהו באורח חייו על רקע דתי. לא בכדי ניתנה הדוגמה של מניעת שירות או מכירה מלהט"בים על רקע התנגדות לאורח חייהם בנימוקים דתיים, והוצת ויכוח פומבי.
ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו התבטא אתמול פעמיים בנושא והתנער מהסעיף שעליו חתמו נציגיו בשמו. "ההסכמים הקואליציוניים לא מאפשרים להפלות לרעה להט"בים או לפגוע בזכויותיהם לקבל שירותים ככל אזרח בישראל", כתב. "הליכוד יבטיח שלא תהיה שום פגיעה בלהט"בים או בזכויותיהם של כל אזרח בישראל".
הקרב על הגזענות
בהודעה שפרסמה עוצמה יהודית בראשות איתמר בן גביר בשבוע שעבר נכתב: "יבוטל סעיף 7א שעל בסיסו פסלו עד היום מועמדים מהימין החשודים בהסתה לגזענות". המשמעות פשוטה: גם מי שנחשד בהסתה לגזענות יכול להיות מועמד ברשימה לכנסת. בעבר נפסלו כמה אנשי ימין בגלל הסעיף הזה, כולל מאיר כהנא ומיכאל בן ארי, וכעת הוסכם עם הליכוד לבטל אותו.
נדלג 3 ימים קדימה, והליכוד מתנער מההודעה. "סעיף 7א לחוק יסוד הכנסת לא מנע התמודדות לכנסת של תומכי טרור וגזענים", נכתב בהודעת הליכוד. "לכן נתניהו מתכוון לבטל את הסעיף ובמקביל להביא חוק חדש למלחמה בגזענות ובטרור שיבטיח אכיפה שיוויונית ואפקטיבית ליהודים וערבים כאחד".
בעוצמה יהודית זעמו. "אנחנו רגילים שסיכום זה סיכום ומילה זו מילה וחשוב לשמור על עיקרון זה כדי להביא לממשלה יציבה", הודיעו. "החוק החדש שהליכוד עדכן כי בכוונתו להביא לא הובא לידיעתנו ואנו כמובן פתוחים לשמוע איך נסלק מהכנסת את טיבי, עודה ועופר כסיף".
"מטרת ביטול 7א - עילת הגזענות, היא להפסיק את העוול שעושים רק כלפי יהודים", הסבירו. "אם הליכוד ירצה הצעת חוק חדשה נשמח לשיח. גם אנחנו לא רוצים גזענות בכנסת ישראל אבל גם לא רוצים הפליה ורדיפה רק נגד יהודים בעוד שונאי ישראל כמו איימן עודה מתמודדים לכנסת".
בליכוד הבהירו בתגובה לפנייתנו כי ההודעה הראשונה לא יצאה מהם.
לקצץ או להגדיל?
בנימין נתניהו העניק בשבוע שעבר ריאיון לפסיכולוג ולהוגה הדעות הקנדי ג'ורדן פיטרסון ושם אמר דברים שלא מתיישבים עם העמדות שהציגה מפלגתו בהבנות עם שותפיו לקואליציה העתידית. נתניהו סיפר על תקופת כהונתו כשר האוצר ב-2003. "הבדואים בנגב והחרדים לא עבדו כי היו להם הרבה ילדים, והמגזר הפרטי נאלץ לשלם על זה", סיפר. "כשהחלטתי על קיצוץ הפכתי ללא פופולרי".
אותו נתניהו סיכם עם יהדות התורה בהסכם הקואליציוני על הכפלת קצבת האברכים הלומדים בכוללים. אם סעיף זה ייצא אל הפועל, שיעור ההשתתפות של גברים חרדים בשוק העבודה צפוי רק לרדת, מה שיעמיס על תשלומי המס של האוכלוסייה העובדת. בנוסף, רק עצם הכפלת הקצבה תעמיס על הוצאות הממשלה.
נתניהו גם טען בריאיון שלאחר שכניסתו לתפקיד הוא הבין שצריך לקצץ במערכת הרווחה "המפוארת" בישראל, שלטענות עודדה אזרחים לחיות מקצבאות ולא לצאת לעבוד. "קצבת הילדים בישראל עובדת בצורה יוצאת דופן", אמר. "היא עולה בצורה עוקבת בכל פעם שנולד לך ילד, היא הובילה לקריסה דמוגרפית וכלכלית".
"לבדואים בנגב יש 60 ילדים מנשים שונות והם יכולים לנסוע במכונית ב.מ.וו", המשיך נתניהו. "אותו הדבר קרה בקהילה החרדית - הם לא עבדו רק כי היו להם הרבה ילדים והמגזר הפרטי נאלץ לשלם על זה".
במקביל לדברים האלה, הליכוד בהובלת נתניהו חתם בהסכם הקואליציוני עם יהדות התורה כאמור על העלאת קצבאות ועל מתן תלושי מזון לנזקקים.