היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הגיבה הבוקר (ראשון) לחוות הדעת שהגישו יו"ר הליכוד וראש הממשלה המסתמן בנימין נתניהו ואריה דרעי בנוגע למינויו של יו"ר ש"ס לשר. כפי שפרסמנו ב"אולפן שישי", היועמ"שית קבעה כי דרעי, שדורש את תיק האוצר בממשלה המסתמנת, ייאלץ לבקש את אישורו של יו"ר ועדת הבחירות, השופט יצחק עמית, טרם מינויו: "מסקנתי היא שהוראת סעיף 6(ג) לחוק-יסוד: הממשלה, העוסקת בתנאי כשירותם של שרי הממשלה, חלה גם על מי שנגזר עליו עונש של מאסר על-תנאי".
חוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה
"לאחר שבחנתי חוות דעת שהונחו בפניי וקיימתי דיון בהשתתפות פרקליט המדינה, המשנים ליועצת המשפטית לממשלה, מנהל מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה וגורמים נוספים מפרקליטות המדינה", כתבה מיארה, "מסקנתי היא שהוראת סעיף 6(ג) לחוק-יסוד: הממשלה, העוסקת בתנאי כשירותם של שרי הממשלה, חלה גם על מי שנגזר עליו עונש של 'מאסר על-תנאי'".
המו"מ הקואליציוני - סיקור נרחב ב-N12:
- חשיפה: חוות הדעת של היועמ"שית על שאלת מינוי דרעי לשר
- פסקת ההתגברות: מה החוק אומר ומהי המשמעות המשפטית?
- כרטיסי מזון וחינוך חינם מגיל 0: ההבטחות הכלכליות של דרעי
- הסוגיות שיעמידו את נתניהו במבחן מול בן גביר וסמוטריץ' - ומול מצביעי הימין
- 29 נשים - רק 9 מהן בקואליציה ו-23 ח"כים חדשים: הכנסת ה-25 במספרים
מיארה המשיכה וכתבה כי "על מנת למנות את חה"כ דרעי לכהן כשר בממשלה, יש לפעול בהתאם לאמור בסעיף 6(ג) לחוק יסוד: הממשלה, וקודם למינוי להגיש ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית בקשה. זאת, על מנת שיקבע האם בעבירה שבה הורשע, בנסיבות העניין, יש משום קלון".
סעיף 6 לחוק יסוד הממשלה קובע מפורשות שאדם שהורשע בעבירה פלילית ונידון למאסר לא יכול להיות שר למשך 7 שנים. אריה דרעי, שדורש לקבל לידיו את תיק האוצר, פנה לעורך דינו נבות תל-צור שגיבש חוות דעת משפטית שלפיה הסעיף הזה מתייחס רק למצב שמדובר במאסר בפועל – ואילו דרעי קיבל רק מאסר על תנאי.
חוות הדעת זו הועברה לנתניהו, שהעביר אותה ליועמ"שית בהרב-מיארה. נתניהו טען כי חוות הדעת מראה כי אין פה כלל סוגיה משפטית והמינוי של דרעי צריך להיות מאושר. היועמ"שית לא קיבלה את חוות הדעת, וענתה לנתניהו כי היא אינה מקבלת את הקונסטרוקציה המשפטית שהוצעה. לטענתה, סעיף 6 לחוק יסוד הממשלה קובע שאדם שנשפט למאסר לא יוכל לכהן כשר במשך 7 שנים, אלא אם כן יו"ר ועדת הבחירות קובע שאין בעבירה שלו קלון.
בהרב-מיארה הבהירה לנתניהו וש"ס כי הם לא יכולים לעשות במקרה הזה "קיצור דרך", והם חייבים לפנות ליו"ר ועדת הבחירות, השופט עמית - כדי שהוא יקבע אם יש קלון בעבירה של דרעי. אם יקבע שיש קלון, הוא לא יוכל להתמנות לשר.
בש"ס דורשים לשנות את החוק
זמן קצר לאחר שהתקבלה הדחייה מהיועמ"שית, ח"כ משה ארבל ביקש לשנות את החוק: להשאיר את סעיף 6 כפי שהוא, אבל להוסיף שהפסילה היא רק כשמדובר במקרה שהוטל בו מאסר בפועל.
ניתן להעריך מה יקרה כעת: השאלה אם קלון בעבירה של דרעי תגיע לפתחו של יו"ר ועדת הבחירות. לא משנה מה הוא יחליט – יוגשו בג"צים על החלטתו, אלא אם כן יתקנו את החוק. בכל מקרה אנו יכולים לסמן עימות אדיר וראשון שצפוי בין היועמ"שית לממשלה המסתמנת.
סקר: מי יותר מתאים לשמש כשר אוצר?
בסקר אולפן שישי שערך מנו גבע ממכון "מדגם" בשיתוף "איי-פאנל" נשאלו המשתתפים: האם ראוי שדרעי, שהורשע בעבירות מס, יכהן כשר האוצר? – 71% מהמשתתפים בסקר השיבו שהדבר לא ראוי בעיניהם, לעומת 18% שהשיבו שהמינוי ראוי. גם בקרב מצביעי גוש נתניהו, 48% חושבים שמינוי דרעי לאוצר לא ראוי, לעומת 34% שחושבים שהמינוי ראוי.
על רקע הדרישה של יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' לקבל לידיו את תיק הביטחון או האוצר, המשתתפים בסקר נשאלו מי מתאים יותר לתפקיד שר האוצר? 16% השיבו אריה דרעי, 13% השיבו בצלאל סמוטריץ' – ו-56% השיבו "אחר". 15% נוספים השיבו שהם לא יודעים.
על השאלה אם סמוטריץ' מתאים לתפקיד שר הביטחון, 65% השיבו שהוא לא מתאים, לעומת 21% השיבו שמתאים. גם בקרב גוש תומכי נתניהו, 44% חושבים שסמוטריץ' לא מתאים לביטחון, לעומת 40% שחושבים שכן.