7 ימים נותרו היום (ראשון) עד לפקיעת המנדט של ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו להרכבת הממשלה. במהלך השבוע שנותר, צפוי נתניהו לפעול להחלפת יו"ר הכנסת ולקדם חקיקה שתאפשר את כהונתו של יו"ר ש"ס אריה דרעי כשר. על פי ההערכות, נתניהו עשוי לבקש מנשיא המדינה הרצוג להאריך את המנדט, עקב המכשולים הניצבים בפניו בדרך לחתימת ההסכמים הקואליציוניים עם כלל השותפות לממשלה.
בליכוד כמעט סיימו לאסוף את החתימות להחלפת יו"ר הכנסת, כאשר מלבד יהדות התורה כלל השותפות הקואליציוניות חתמו על ההצעה. הבקשה תוגש במטרה להחליף את חה"כ מיקי לוי ביו"ר קבע, שלא יהיה לעומתי לקואליציה המיועדת. לאחר שיו"ר הכנסת הנוכחי הודיע שהוא לא מתכוון לעכב את החלפתו, היו"ר הזמני צפוי לקדם, מהר ככל האפשר, את תיקוני החקיקה שדורשות השותפות הקואליציוניות.
המרכזי שבתיקוני החקיקה הרבים הוא תיקון סעיף 6 ב"חוק יסוד: הממשלה" - שיאפשר ליו"ר ש"ס אריה דרעי לכהן כשר בממשלה המיועדת. הבקשה לתיקון החוק כבר הוגשה על ידי חה"כ משה ארבל ממפלגתו של דרעי.
ההסכמים שנחתמו
עד עתה, המפלגות עימן חתם נתניהו על הסכמים קואליציוניים הן הציונות הדתית, עוצמה יהודית ונע"ם. לפי ההסכם הקואליציוני בין הליכוד למפלגת נע"ם, חה"כ אבי מעוז ימונה לשר במשרד ראש הממשלה - ויקבל אחריות ליחידה לתוכניות חיצוניות וקידום שותפויות במשרד החינוך. מדובר ביחידה שבסמכותה מאפשרת להוסיף תוכני העשרה בבתי הספר מעבר לתוכניות הלימודים הרגילות.
בהסכם שנחתם אל מול מפלגת הציונות הדתית, נכתב כי המפלגה תקבל לידיה את משרד האוצר ברוטציה, משרד העלייה והקליטה ומשרד המשימות הלאומיות. נוסף על כך, שר מהמפלגה ישמש גם כשר במשרד הביטחון - שאחראי על ההתיישבות ביהודה ושומרון. ח"כ מהציונות הדתית יכהן כסגן שר, בתפקיד יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט ושירותי הדת שצפוי להוביל בכנסת את הרפורמה במערכת המשפט ויו"ר ועדת הרפורמות.
חה"כ איתמר בן גביר העומד בראש מפלגת עוצמה יהודית, ימונה במסגרת ההסכם מול המפלגה ל"שר לביטחון לאומי", השר לביטחון הפנים עם סמכויות מורחבות. נוסף על כך, עוצמה יהודית תקבל את תיק הנגב והגליל ו"החוסן הלאומי" ואת תפקידי שר המורשת, סגן שר הכלכלה, יו"ר ועדה לביטחון הפנים ויו"ר הועדה לקרן ישראל ברוטציה.
ההסכמים שטרם נחתמו
המפלגות החרדיות - ש"ס ויהדות התורה, נוכחות בהיעדרן מרשימת המפלגות שחתמו על הסכם קואליציוני אל מול הליכוד. בשבוע שעבר, תקפו גורמים ביהדות התורה את ההסכמים שנחתמו ומסרו בתסכול ל-N12: "נראה שסדר העדיפויות של הליכוד הוא קודם הציונות הדתית, אחרי זה ש"ס ורק אחר כך יהדות התורה. שיסתדרו איתם לבד. לקחו לנו סמכויות בנושאי דת, רוקנו את המשרד לענייני ירושלים, חושבים שיקנו אותנו בפירורים, זה לא יקרה".
המו"מ הקואליציוני - סיקור נרחב ב-N12:
- שיחת הצעקות של דרעי ונתניהו: אם תמשיכו להפר הבטחות - נתמוך מבחוץ
- התוכנית של הליכוד: סגירת תאגיד השידור הישראלי
- ביקורת מהליכוד על השותפות: "תאבון יתר, מעורר חוסר נוחות"
- למה סמוטריץ' עושה לנתניהו חיים קשים? | אמנון אברמוביץ', פרשנות
בשיחה שנערכה בין יו"ר ש"ס אריה דרעי לנתניהו בשבוע שעבר, נשמעו צעקות רמות. דרעי צפוי היה לחתום על הסכם קואליציוני, אך במפלגה טענו כי ברגע האחרון נלקחו ממנה סמכויות שהובטחו לה בשיחות. בשיחה שקיים עם יו"ר הליכוד בשבוע שעבר, אמר דרעי: "נענינו לבקשותיכם. ויתרתי על האוצר שהיה קרוב ללבי, ואחר-כך על הנגב והגליל כדי לאפשר חתימה עם עוצמה יהודית. אתם חוזרים בכם מסיכומים".
חלוקת התיקים בליכוד והקרב הפנים מפלגתי
לאחר שימונה יו"ר כנסת חדש וקבוע, נתניהו ינסה לפרק את קבוצות הלחץ בתוך הליכוד ובראשן הקבוצה של ישראל כ"ץ, שבה חברים גם דוד ביטן ודודי אמסלם. בעוד שמינויו של חה"כ יואב גלנט לתפקיד שר הביטחון ומינויו של יריב לוין לתפקיד שר המשפטים נראים כמינויים סגורים, ישראל כ"ץ ואמיר אוחנה מועמדים לקבלת תיק החוץ - התיק הבכיר הנוסף שנשאר בידי המפלגה.