סבב ההתייעצויות של נשיא המדינה יצחק הרצוג עם ראשי המפלגות נפתח היום (רביעי) בבית הנשיא. הסבב אמנם נפתח באירוע פורמלי, אך זהו למעשה רק הליך טקסי – והמשא ומתן כבר החל בחדרי חדרים, כאשר אף אחד לא מחכה להכרזת הנשיא הרשמית.
אחד הדברים שנסגרו הוא גודלה של הממשלה. כרגע מסתמן כי המפתח הוא שר על שני חברי כנסת: מפתח נדיב למדי, לפיו הממשלה החדשה תמנה לפחות 30 שרים ועוד סגני שרים. לשם השוואה: הממשלה היוצאת הייתה גם היא מנופחת, וכללה 27 שרים על 61 חברי כנסת – יחס דומה לממשלה המסתמנת: 30 מול 64.
פסקת ההתגברות
המשמעות היא שיהיו הרבה מאוד חברי כנסת "נורווגים" בממשלה הבאה, כלומר: שרים שיוותרו על מעמדם כחברי כנסת ובמקומם ייכנס שר נוסף מהרשימה. עוד דבר שנראה שהוחלט הוא שההסכמים הקואליציוניים אמנם יהיו רזים, אך לא יהיו נעדרי רפורמות משמעותיות. בראש הרפורמות - פסגת ההתגברות, אליה התחייב נתניהו לשותפות הקואליציוניות ואף הבטיח שזו רפורמה שתעבור בממשלה הבאה.
לאחר הליך סבב ההתייעצויות שיימשך עד ליום שישי, הנשיא הרצוג צפוי להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על יו"ר הליכוד בנימין נתניהו. בשיחות עם מקורביו אמר נתניהו שהוא מעוניין להשביע ממשלה כבר ביום רביעי הקרוב, יחד עם השבעת הכנסת. נתניהו לשותפיו הקואליציוניים: "אצהיר כבר על רפורמות משמעותיות, אבל לא נכניס להסכמים הקואליציוניים את כל ההסכמות. לא ינוסחו הצעות חוק ספציפיות שהממשלה תסכים עליהם".
חבר הכנסת יריב לוין התייחס בצאתו מפגישת ההתייעצות עם נשיא המדינה לפסקת ההתגברות: "קיבלנו מנדט ברור למשול ויש לנו כוונה לעמוד בהבטחותינו. אנחנו נמצאים בעיצומו של משא ומתן קואליציוני וננסה להגיע להסכמות במכלול הנושאים הרלוונטיים. כשנגיע להסכמות נגיע עם הצעת חוק מסודרת והציבור יידע בדיוק מה אנחנו מעוניינים לקדם. בשלב זה מוקדם לדעת כיצד הדברים ייראו בדיוק". במענה לשאלה אם נתניהו מעכב את פסקת ההתגברות השיב לוין: "אל תאמינו לשמועות והדלפות. אלה לא סודות מדינה. יהיו הסכמים קואליציונים חתומים, נחלק תיקים בין המפלגות וכל הספקולציות הן מוקדמות לחלוטין". הוא סירב לענות לשאלה האם הוא מעוניין בתיק המשפטים.
זמן קצר לפני תחילת הסבב, הסתיימה פגישת המשא ומתן בין יו"ר הציונות הדתית, ח"כ בצלאל סמוטריץ׳, עם יו"ר ח"כ בנימין נתניהו. בהודעה מטעם השניים נמסר: "הפגישה התנהלה באווירה טובה ונרשמה התקדמות משמעותית לקראת הקמת ממשלה לאומית". למרות ההודעה האופטימית, מקורות בליכוד ובציונות הדתית אמרו לאחר מכן ש"טרם נפתרה המחלוקת באשר לתיק האוצר".
השרה אורנה ברביבאי לנשיא הרצוג: "אנחנו ממליצים להטיל את המנדט על יו"ר מפלגת יש עתיד. כמובן שאנחנו מקבלים את תוצאות הבחירות ואנחנו סבורים שלפיד יכול להמשיך להיות ראש ממשלה". הרצוג: "אתם לא רואים שום היתכנות מטעמכם להקמת ממשלת אחדות?". ברביבאי: "העיקרון הוא שלא נשב עם נאשם בעבירות פליליות".
הנשיא הרצוג הודיע שבכוונתו לא למרוח את הזמן ולקבל את ההחלטה כבר ביום ראשון הקרוב והיום הוא גם מכחיש את הידיעות על כך שניסה לקדם ממשלת אחדות למרות תוצאות הבחירות ואומר: "לא פעלתי להקמתה של ממשלה כזו או אחרת - אני משאיר את המלאכה למערכת הפוליטית".