יממש את ההבטחות? לאורך השנים בנימין נתניהו טען כי לא יכל לממש את השקפת עולמו האידיאולוגית בשל אילוצים קואליציוניים, אך כעת, עם סירובו למנות את בצלאל סמוטריץ' לשר הביטחון, אולי בשל לחץ אמריקאי ואולי בגלל החשש מלקדם את הבטחותיו האידיאולוגיות, השאלות המהותיות מתחדדות - וכך גם הבטחותיו של ראש ממשלה המסתמן. החל מסיפוח, דרך הסדרת ההתיישבות הצעירה ועד עליית יהודים לתפילה בהר הבית - אלו רק חלק מהסוגיות שעשויות להעמיד את נתניהו במבחן, לא רק מול השותפות הטבעיות, אלא גם מול הציבור שבחר בו.
בחירות 2022 - סיקור נרחב ב-N12:
- פסקת ההתגברות: מה החוק אומר ומהי המשמעות המשפטית?
- כרטיסי מזון וחינוך חינם מגיל 0: ההבטחות הכלכליות של דרעי
- 29 נשים - רק 9 מהן בקואליציה ו-23 ח"כים חדשים: הכנסת ה-25 במספרים
- מתי הכנסת תושבע ומה המועד שבו הנשיא יטיל את המנדט להרכבת הממשלה? | לו"ז פוליטי
"הדרך היחידה להביא ממשלת ימין-על-מלא ולהגשים את כל החלומות של הימין זה להצביע רק לליכוד, כי כל הפוליטיקאים חייבים את לפיד והשמאל כדי להרכיב ממשלה", הצהיר נתניהו בדצמבר 2020. כיום, בתום חמש מערכות בחירות ומשבר פוליטי שארך כשנתיים וחצי, נתניהו השיג את מבוקשו - וממשלת ישראל ה-37 צפויה להיות ממשלת ימין "על מלא" שתדרוש לקדם, בין היתר, שינוי הוראות הפתיחה באש, עליית יהודים לתפילה בהר הבית, פינוי ח'אן אל-אחמר, חוק ההסדרה, סיפוח יהודה ושומרון, הסדרת ההתיישבות הצעירה, רפורמה במערכת המשפט ובנייה ביו"ש.
רפורמה במערכת המשפט
הנושא הנפיץ ביותר שעומד במרכז סדר היום הציבורי מאז החל משפטו של נתניהו הוא הרפורמה במערכת המשפט. תומכיו של נתניהו טוענים כי הצביעו לליכוד ולשאר המפלגות בגוש - בעיקר בשל ההבטחות לשינויים הנחוצים בנושאים המשפטיים. כל השותפות בגוש, ללא יוצא מן הכלל, כבר הודיעו לנתניהו כי יישארו מחוץ לקואליציה בלי חקיקת פסקת ההתגברות.
לצד זאת, גם תוכנית "חוק וצדק" שהציג סמוטריץ' לפני הבחירות, צפויה לעורר קשיים מצד נתניהו. התוכנית כוללת את ביטול עבירת המרמה והפרת האמונים, שינוי ההרכב לוועדה לבחירת שופטים, עיגון סמכויות היועמ"ש בחוק ופיצול תפקידו וחקיקת חוקי יסוד שיגדירו את הפרדת הרשויות.
שינוי הוראות הפתיחה באש וחוק עונש מוות למחבלים
שינוי משמעותי נוסף שצפויים לדרוש סמוטריץ' ובן גביר מנתניהו צפוי להיות אופן ההתמודדות עם מחבלים. רק אתמול (שלישי) בן גביר צייץ ש"חייבים להעביר את חוק עונש מוות למחבלים". בעוד שב-2017 נתניהו התבטא בפומבי ואמר כי "עמדתי כראש ממשלה, במקרה כזה, של רוצח שפל כזה, צריך להוציא אותו למוות. צריך, פשוט, שלא יחייך יותר", כיום ומול ממשל ביידן הדמוקרטי בארה"ב, הדבר עשוי להיות קשה יותר.
שלושה יהודים נרצחו בפיגוע המתועב הבוקר. זוהי קריאת השכמה לממשלה העתידית: חייבים להעביר את חוק עונש מוות למחבלים שיעשה סוף לטרור. רק יד ברזל תגדע את הטרור.
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) November 15, 2022
לצד זאת, יו"ר עוצמה יהודית והשר לביטחון הפנים המיועד מתכוון לערוך רפורמה מרחיקת לכת במשרדו העתידי. השינוי הראשון נוגע לאסירים הביטחוניים בבתי הכלא, כאשר ברצונו להחמיר את תנאיהם באופן דרסטי. השינוי השני והמשמעותי ביותר יהיה שינוי הוראות הפתיחה באש - כשבן גביר מעוניין להעניק לכוחות הביטחון את הכלים לנטרל איומים, לרבות מחבלים, מבלי שיחששו מההשלכות המשפטיות.
בין פינוי ח'אן אל-אחמר להסדרת ההתיישבות הצעירה
עוד משנות ה-90 מעוניינות הרשויות לפנות את המאחז הלא-חוקי שנמצא בכביש ירושלים-ים המלח, סמוך לכפר אדומים. כבר ב-2018 נתניהו הבטיח שיפנה את המאחז הבדואי, אך הדבר לא קרה. בצלאל סמוטריץ', שתקף לפני מספר חודשים את המתווה של ממשלת בנט-לפיד להעברת המאחז כ-300 מטר מהמיקום הנוכחי, צפוי לדרוש מנתניהו לפעול בנושא ובמקביל - להסדיר את ההתיישבות הצעירה.
אם תהיתם למה ברעמ ובמרצ שותקים על הדיווח היום על חיבור חשמל להתיישבות הצעירה אז זה פשוט כי בתמורה בונים את המדינה הפלסטינית. גם חיבור חשמל למאחזים פלסטינים בלתי חוקים בשם האיזון, וגם הסדרת חאן אל אחמר במרחב האסטרטגי של כביש 1 מירושלים - ים המלח. איוולת ציונית אסטרטגית שלא תסולח. pic.twitter.com/Z4OJ5cxC56
— בצלאל סמוטריץ' (@bezalelsm) January 25, 2022
"מוטרדים מהדיווחים על כך שנתניהו מתנגד למינוי של סמוטריץ' בשל הלחץ של ממשל ביידן והחשש שיוביל מדיניות תקיפה כנגד הטרור והרשות הפלשתינית ויפעל להסדרת ההתיישבות, למניעת ההשתלטות של הרשות על השטחים הפתוחים ולתנופת בניה ביו"ש. לא נסכים לכניעה לתכתיבים זרים ולחזרה למדיניות של 'הקפאת הבנייה' בהתיישבות, כפי שעשה נתניהו ב-2010-2009", תקפו אתמול את נתניהו גורמים בציונות הדתית.
עליית יהודים לתפילה בהר הבית
לאורך שנים איתמר בן גביר עלה להר הבית, קרא לממשלות ישראל "לא להיכנע" לתכתיבים של ארגוני הטרור והמדינות הערביות ואף זכה לגינוי מהשב"כ: "העלייה שלו היא נפץ - ונפץ צריך לנטרל". בשבוע שעבר התייחס בן גביר לנושא במסגרת המו"מ הקואליציוני ואמר כי "עניין הר הבית טרם עלה בשיחות. כאשר יעלה - ברור שבכוונתי לדרוש להתייחס למקום כמו שמדינה ריבונית מתייחסת למקום שהכי חשוב לה".
בריאיון ל"וועידת המשפיעים" לפני כחודש, תקף בן גביר את הנהלים שמגבילים עליית ותפילת יהודים בהר הבית: "זו גזענות - אי אפשר להגיד שערבים יכולים לעלות להר הבית ולהתפלל ויהודים לא. ליהודים יש זכויות גם בהר הבית. אני אדרוש שוויון זכויות. אנחנו לא נכנסים למסגד אל-אקצא אלא למתחם הר הבית שאבות אבותיי היו שם. אני נגד מדיניות גזענית ואפעל נגד מדיניות גזענית. אנחנו אזרחים סוג ב'? אני אגיד לנתניהו שאחת מהדרישות, לרבות שינוי נוהל פתיחת אש, היא שוויון. אני רוצה שלא יפלו יהודים". בדומה לנושאים אחרים, גם כאן נתניהו יידרש להציג פתרון שירצה את השותפים.
החלת ריבונות בבקעת הירדן ובנייה ביהודה ושומרון
בישורת האחרונה של בחירות ספטמבר 2019, הבטחתו המרכזית של נתניהו, אם ייבחר שוב, הייתה להחיל ריבונות על בקעת הירדן וצפון ים המלח: "אני מודיע על כוונתי להחיל את הריבונות הישראלית על בקעת הירדן וצפון ים המלח. התוכנית של הנשיא טראמפ תוצג ממש אחרי הבחירות", אמר נתניהו בפתח דבריו. "זה ממש מעבר לפינה, זה מציב לפנינו אתגר גדול וזה מציב לפנינו גם הזדמנות גדולה. זאת הזדמנות היסטורית - שעת כושר חד פעמית להחיל את הריבונות הישראלית על יישובינו ביהודה ושומרון".
בניסיון להביך את מפלגות הימין בממשלת בנט-לפיד, העלה סמוטריץ' את הצעת חוק "החלת הריבונות של מדינת ישראל בחבלי יהודה והשומרון", יחד עם חה"כ יואב קיש מהליכוד. כעת, עם כינונה הקרב של ממשלת ימין "על מלא", בן גביר וסמוטריץ' צפויים לאתגר את נתניהו גם בסוגייה זו - ולדרוש ממנו לקיים את שהבטיח בעצמו.