ביקור ביידן הגיע הבוקר (חמישי) לנקודה החשובה ביותר מבחינת ישראל, והיא הפגישות המדיניות עם ראש הממשלה וצוותו. ראש הממשלה הישראלי ונשיא ארה"ב נכנסו לפגישה ביחידות, ולאחריה התקיימה פגישה בין הצוותים שלהם. בפגישות ישראל הדגישה בפני ביידן כמה סוגיות חשובות מבחינתה – רובן קשורות לפרויקט הגרעין של איראן.
לאחר פגישתם התקיימה פסגת I2U2, בה נועדו באופן וירטואלי נשיא ארצות הברית וראש ממשלת ישראל יחד עם נשיא איחוד האמירויות השיח' מוחמד בן זאיד, וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. הפסגה החלה בעיכוב אחרי שההודים התבלבלו בשעה ולא התחברו בזמן. לפיד בוועידה: "יש לנו בעיות ואתגרים שונים. אבל הדבר הזה הופך אותנו לטובים יותר מבחינת פוטנציאל. האתגרים הם מקומיים - הפתרונות הם גלובליים".
ביידן דיבר בוועידה על היכולות, בעיקר הטכנולוגיות, של ארבעת המדינות, ותיאר כיצד שותפות יכולה לסייע לעולם כולו להתמודד עם משבר האקלים והאתגר התזונתי. "אף אחת מאיתנו לא יכולה לייצר תגובה ומענה בעצמה. ככל שנפעל יחד נייצר שלום ושגשוג. האומות שלנו מייצגות יכולות טכנולוגיות פורצות דרך שיסייעו לכל העולם".
ביקור ביידן בישראל - סיקור שוטף ב-N12:
- בלעדי: נשיא ארה"ב ביידן בריאיון ליונית לוי
- מפת חסימות הכבישים המלאה בביקור ביידן
- השיחות הקטנות של המנהיגים: "אם היה לי הגובה שלך"
- "לא צריך להיות יהודי כדי להיות ציוני": נאום ביידן המלא בנתב"ג
"אני רוצה להודות לראש הממשלה לפיד על חברותנו ארוכת שנים, ועל ההזדמנויות שניצבות בפנינו", אמר הנשיא ביידן לתקשורת בסיום הפגישה. "שוחחנו, אני דיברתי על איך שאני רואה את פני הדברים מבחינת
ההשתלבות של ישראל באזור, וההשתלבות של המזרח התיכון. שוחחנו גם על העובדה שיש לפנינו יום מלא, כולל הפסגה עם הודו ועם איחוד האמירויות".
"דיברת על סעודיה ואתה יודע שהדבר חשוב ביותר לישראל", אמר לפיד לביין בסיום הפגישה. "אנו מנסים לבנות קואליציה מתונה יותר שכולנו זקוקים לה. דיברנו גם על האיום האיראני וזאת על מנת להבטיח שלא תהיה איראן גרעינית. זה חשוב לא רק לישראל אלא לעולם כולו".
במרכז הדיונים: איראן והעמקת הקשרים עם מדינות האזור
בישראל מבינים שבארה"ב נערכים לחתימה על הסכם גרעין עם איראן, ועל כן בקשותיה יהיו ככל הנראה בנוגע לכמה סעיפים בהסכם. לפיד צפוי לדרוש הפסקה מוחלטת של פרויקט הגרעין הצבאי האיראני והפסקת פיתוח הטילים. באשר להעשרת האורניום – מכיוון שאיראן כבר הגיעה לרמה גבוהה, ישראל צפויה לוותר על העניין ולהתמקד בנושאים אחרים.
לצד הנושא האיראני, תעלה גם סוגיית העמקת היחסים של ישראל עם מדינות ערביות באזור. ישראל תבקש לקדם יחסים גם עם מדינות שיש לנו איתן סיכומים ביטחוניים, אבל שאינן חלק מהסכמי אברהם. סעודיה אחת מהן, אך יש עוד מדינות ברשימה.
לפיד וביידן צפויים גם לחתום על מסמך "הצהרת ירושלים". אתמול פורסם ב"מהדורה המרכזית" כי במסמך כלולות הזכות של ישראל להגן על עצמה והגדרת איראן כאיום משותף. בנוסף, תעוגן במסמך השמירה על היתרון האיכותי של ישראל במרחב, ועל המחויבות של ארה"ב לשמר ולחזק את יכולותיה של ישראל.
לאחר הפגישות המדיניות בין ביידן ולפיד, שבחלקה ישתתף גם ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט, ראש הממשלה והנשיא האמריקני יקיימו מסיבת עיתונאים. מלבד הצהרת ירושלים, בישראל מקווים שביידן ייתן התחייבויות בקשר לגרעין האיראני, כמו למשל הבטחה שלרפובליקה לא יהיה גרעין לעולם.
הבקשה האמריקנית למחוות לפלסטינים
אתמול פורסם ב"מהדורה המרכזית" כי ארה"ב העלתה בפני ישראל בקשה לשתי מחוות לפלסטינים. הבקשה נעשתה במפגשים שהתקיימו לפני הביקור עם דרגי מקצוע, ולא בין המנהיגים - וישראל סירבה. המחווה הראשונה עוסקת ברצון לייצר איזושהי ועדה משותפת לישראל, לרשות הפלסטינית, לירדן ולארה"ב, כדי לדון על נושא הסטטוס קוו בירושלים, והיא נדחתה באופן קטגורי.
המחווה השנייה עסקה בניסיון לייצר הצהרה משותפת שתגנה אלימות מכל הצדדים. גם כאן ישראל אמרה 'לא'. לדברי ישראל, זה נכון שיש את הרשות הפלסטינית, אבל יש גם את ארגוני הטרור בעזה ובגדה - ו"אין סימטריה", כך שבישראל דחו את העניין, והוא עמד במחלוקת בין שני הצדדים.