ראש הממשלה יאיר לפיד ינאם הערב (חמישי) בעצרת הכללית של האו"ם, וכפי שדיווחנו אמש ב"מהדורה המרכזית", בנאומו הוא צפוי להתייחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני ולדבר בעד פתרון שתי המדינות, אחרי שנים שישראל נמנעה מכך.
לקראת נאום לפיד באו"ם: סיקור N12
- חזון שתי המדינות, המו"מ עם איראן והסכמי אברהם: מה צפוי לומר לפיד בנאומו באו"ם
- לפיד ידבר באו"ם על הצורך בפתרון שתי המדינות
- בנט ונתניהו תוקפים את הנאום הצפוי של לפיד
בסביבת לפיד אומנם הבהירו כי יציג את דבריו כחזון כללי בלבד ולא כמשהו שיש לקדם כעת, אך כבר היו מי שתקפו את רה"מ על רקע הדיווח, בין אם מתוך ממשלתו ובין אם באופוזיציה. ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט, טען אמש כי "סיסמאות ריקות כמו 'שתי מדינות' צריכות להישאר בשנות ה-90. בנוסף לבנט תקפו השרים שקד וסער את רה"מ לפיד, וטענו בין השאר כי "לראש ממשלת המעבר לפיד אין לגיטימציה ציבורית לסבך את ישראל עם אמירות שיגרמו נזק למדינה", ו"הקמת מדינת טרור ביהודה ושומרון תסכן את ביטחון ישראל", בהתאמה.
גם באופוזיציה הגיבו, ותקפו את לפיד על נאומו המסתמן. "אחרי שלפיד הקים את הממשלה הישראלית-פלסטינית הראשונה, עכשיו הוא רוצה להקים מדינה פלסטינית על גבול כפר סבא, נתניה ונתב"ג ולמסור שטחי מולדת לאויבינו", טענו בליכוד. "במשך שנים נתניהו הצליח להוריד את הנושא הפלסטיני מסדר היום העולמי, ולפיד החזיר את אבו מאזן לקידמת הבמה בתוך פחות משנה".
אחרי שלפיד הקים את הממשלה הישראלית-פלסטינית הראשונה, עכשיו הוא רוצה להקים מדינה פלסטינית על גבול כפר סבא, נתניה ונתב״ג ולמסור שטחי מולדת לאויבינו. במשך שנים נתניהו הצליח להוריד את הנושא הפלסטיני מסדר היום העולמי, ולפיד החזיר את אבו מאזן לקידמת הבמה תוך פחות משנה.
— הליכוד (@Likud_Party) September 21, 2022
אלא שבדיוק היום לפני 6 שנים, יו"ר הליכוד וראש האופוזיציה בנימין נתניהו, שכיהן אז כראש הממשלה, דיבר בנאומו באו"ם על אותו חזון מדיני: "לא ויתרתי על השלום. נותרתי מחויב לחזון של שלום שמבוסס על שתי מדינות לשני עמים", אמר אז נתניהו. יו"ר הליכוד אף הגדיל לעשות כשקרא ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן להגיע ולדבר בכנסת ישראל. "הנשיא עבאס – אני מזמין אותך לדבר לעם הישראלי בכנסת, בירושלים, ואני אשמח לדבר לעם הפלסטיני ברמאללה".
וזו לא הפעם הראשונה שבה נתניהו מדבר על אותו חזון מדיני של שתי מדינות לשני עמים. כבר ב-2009 בנאום "בר-אילן" המפורסם, הזכיר נתניהו "שני עמים חופשיים זה לצד זה". באותה השנה בעצרת הכללית של האו"ם, דיבר נתניהו על "שני עמים חופשיים החיים בשלום", וב-2011 המשיך: "שלום של שתי מדינות לשני עמים".
ב-2013 דיבר נתניהו במרכז בגין-סאדאת באוניברסיטת בר-אילן על מדינה פלסטינית מפורזת, ושוב, ב-2015 דיבר באו"ם על שתי מדינות לשני עמים: "אני תומך בחזון שתי המדינות לשני עמים". בעצרת הכללית של האו"ם ב-2016 ובהזדמנויות נוספת, דיבר נתניהו שוב על פתרון שתי המדינות לשני עמים, וב-2020 עם כהונתו של הנשיא טראמפ, טען חתנו ויועצו גארד קושנר כי נתניהו הסכים להקמת מדינה פלסטינית.