ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו התייצב הבוקר (חמישי) לעדותו בפני ועדת החקירה הממלכתית לבדיקת האסון במהלך ההילולה במירון בשנה שעברה, שבו נהרגו 45 בני אדם. נתניהו אמר לחברי הוועדה, בראשות השופטת בדימוס דבורה ברלינר, שלא היה מעורב בניהול האירוע, למעט בסוגיה של הנחיות הקורונה. "יש המון אירועים שמתרחשים כל שנה והדברים הללו בדרך כלל אינם גורמים למעורבות של ראש ממשלה - אלא אם מובאת בפניו שאלה בטיחותית מיוחדת, אז הוא מתערב", הדגיש.

13:04: "תחושה איומה. מצר על כך שלא היה מנגנון מקדים"

לקראת סיום הדיון חזר נתניהו על התחושות הקשות לאחר האסון: "התחושה איומה. כשראיתי את התמונות של האנשים זה היה נורא. סיפורים שהיו שם זה קורע את הלב. אני מצר על כך שלא היה מנגנון מקדים כדי לטפל באי ביצוע החלטות שקיבלנו".

12:50: "לא יכול לקבל אחריות על מה שלא ידעתי"

ינאי: "בסופו של דבר קרה פה אסון נורא. האם כמי שעמד בראש המערכת, אתה רואה אותך אחראי ציבורית מוסרית?"

נתניהו: "אני רואה את עצמי אחראי למה שעמד בפניי, מבחינה אפידימיולוגית. קרה אסון נורא ואני מצר עליו. אם היה מובא בפניי הייתי מטפל בזה. אתה לא יכול לקבל את מה שאתה לא יודע. אם אתה יודע אתה מבין שיש בעיה".

ינאי: "מה אפשר לעשות אחרת כדי שדברים כן יגיעו אליך"?

נתניהו: "אף פעם לא תהיה תשובה טובה, גם הצפה של דברים שיש להם השלכות על חיי אדם.."

בנימין נתניהו בדרכו להעיד בועדת החקירה הממלכתית (צילום: n12)
בנימין נתניהו בדרכו להעיד בועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון | צילום: n12

12:26: "יש עוד החלטות לא פחות קריטיות לחיי אדם שאני לא מספיק לעקוב אחריהם"

ינאי מקריא החלטה מ-2011, ואומר ששום דבר ממנה לא יושם: "זה לא נושא שהולך לאיבוד בין אלפי נושאים. כולם כל שנה מבינים את חומרת הפוטנציאל של הסיכון שיש כאן, מרימים דגלים אדומים. איך לא נעשה דיון מתכלל"?

נתניהו: "ההחלטה שאני קורא אותה עכשיו היא החלטה מאוד טובה. אם היא לא בוצעה, הייתי מצפה שיגידו לי. יש עוד החלטות במדינת ישראל, לא פחות קריטיות לחיי אדם, שאני לא מספיק לעקוב אחריהם. מה כן? ביקשתי שידרגו לי את הטופ-טן, עשר הדברים החשובים ביותר שצריכים לטפל בהם."

12:05: "לאורך השנים ספר אם היה מכתב אחד שהגיע אליי"

הדיון מתחדש ואלוף במיל' שלמה ינאי, חבר הוועדה, הוא זה שמנהל את הדיון.

ינאי: "כל מערכת מוצפת באלפי פניות אבל זה בדיוק תפקידו של מנהל. אני שואל אם בתוך כל המערכת הגדולה הזאת לא בנית כלים שיזהו את פוטנציאל הסיכון במירון".

נתניהו: "כן עסקתי בזה, כן טיפלתי בזה, בנושא הקורונה. מדובר כאן בתריסר שנים, לאורך השנים ספק אם היה מכתב אחד שהגיע אליי".

11:50: ברלינר הודיעה שסיימה את שאלותיה, לאחר הפסקה יעבור השרביט לחברי הוועדה שלמה ינאי ומרדכי קרליץ.

בנימין נתניהו מעיד בועדת החקירה הממלכתית (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בנימין נתניהו מעיד בועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

11:36: "הבנתי שיש הסכמה עם גורמי המקצוע על המתווה"

ברלינר: "בתקשורת החרדית פורסם שהשתתפת בישיבת סיעת יהדות התורה, בה נדונה התמיכה בך בתרחישים פוליטיים, וגם הדרישה להר פתוח במירון".

נתניהו: "השתתפתי. הזמינו אותי ואני לא מסתיר שהייתי מעוניין להגיע לשם, זו היתה תקופה חשובה לגיבוש הקואליציה. ביקשו סקירה מדינית ובריאותית ונתתי. לא הדרישות שלהם קבעו, אלא מה שאמרו גורמי המקצוע במשרד הבריאות. אם נחמן אש היה אומר אחרת - אני מבטיח לכולם שהייתי פועל אחרת".

ברלינר: "כשאתה מאשר מתווה של הר פתוח, אתה צריך לפעול לפי החוק, איך אישרת את המתווה כאשר באותו הזמן היה אסור כאלו התקהלויות המוניות?".

נתניהו: "את צודקת, צריכה לשאול את היועצים המשפטיים של המשרדים למה לא אמרתם. אני לא שמעתי את הייעוץ המשפטי. ההבנה שלי מדיון עם גורמי המקצוע הייתה שיש הסכמה בין כולם על המתווה".

11:24: "הדיווחים בתקשורת לא משקפים כלום"

ברלינר: "מה הייתה המעורבות שלך בשנת 2021? השנה שבה התרחש האסון"

נתניהו: "היה שוני בין 2020 בשיא המגיפה, שבה הטלנו מגבלות חמורות, ל-2021 שבה המצב השתנה באופן קיצוני. רמת ההדבקה ירדה באופן דרמטי ומקדם ההדבקה ירד, מספר החיסונים עלה באופן דרמטי. המדינה הייתה פתוחה והיתה מדיניות ברורה שנשנה את המדיניות ונקדם הקלות".

ברלינר: "איך אתה נכנס לתמונה, יש הרי גורמים אחרים שמתעסקים. מקובל שתיזום דיונים קונקרטיים"?

נתניהו: "בנושא הקורונה הייתי מעורב באופן מאד אקטיבי".

ברלינר: "יש שתי פגישות בראשותך והן לא מתועדות. מה שיש לנו זה התקשורת, משם עולה שתמכת בהר פתוח…"

נתניהו: "הדיווחים בתקשורת לא משקפים כלום"

ברלינר: "אמרתי, אין לפנינו תיעוד אחר. מפיו של דרעי אנחנו יודעים שראית בו גורם מייעץ. והיועץ שלו, ישראל אוזן, התבטא שרה"מ "בהיסטריה" על הנושא הזה. שההר יהיה פתוח".

נתניהו: "לא זוכר שהוא היה בדיונים. אולי גם הוא מקבל אינפורמציה מהתקשורת. אין לזה משמעות".

ברלינר: "אוזן אמר שהיה עליך לחץ פוליטי מגורמים בחברה החרדית".

נתניהו: "אז הוא אמר. זה לא על סמך לחצים אלא על סמך המלצות משרד הבריאות".

11:14: "קיבלתי את המלצות משרד הבריאות וגורמי המקצוע"

ברלינר: "איך זה שבנושא הקורונה אתה נכנס לרזולוציות כל כך דקות בתכנון ההילולה"?

נתניהו: "היינו במגיפה משתוללת. יש כא אירוע עם פוטנציאל הדבקה מסיבית. ודאי שנהיה מוטרדים מהאפשרות של הדבקה של מאות אלפים".

ברלינר:"מי יזם את הדיון"?

נתניהו: "איני זוכר. הייתי שמח אם אני הייתי יוזם מפני שהיה צריך ליזום. באמצע מגיפה אם לא נטפל במירון זה יכול להיות מקור להדבקה המונית".

ברלינר: "מי קובע מי המשתתפים בדיון ההיערוכת. ואיך שר הפנים נכנס"?

נתניהו: "הוא היה חבר ועדת הקורונה. היו שר הבריאות ושרת התחבורה אלו הגורמים החשובים ביותר. הנושא המרכזי הוא אפידימיולוגי. הסמכות החשובה ביותר שהתייעצתי היא משרד הבריאות וקיבלתי את המלצות גורמי המקצוע. אריה דרעי היה חבר ועדת הקורונה. יש לו הרבה ניסיון והוא מייצג ציבור גדול מאוד, אבל הסתכלתי קודם על משרד הבריאות".

חבר ועדת החקירה לאסון מירון: אלוף במיל', שלמה ינאי (צילום: לע"מ)
אלוף במיל', שלמה ינאי | צילום: לע"מ

11:02: "אולי צריך להקים במדינה בינה מלאכותית"

ברלינר מקריאה מכתב משנת 2014 של אלכס ויז'יניצר, יו''ר קרן הרשב''י, שנכתב ישירות אל נתניהו שכיהן אז כראש הממשלה: "נוכח תחזוקתו הלקויה של האתר, קיימת סכנה משמעותית בקיום ההילולא". ברלינר: "עד עכשיו אמרת לי שלא הגיעו אליך פניות אלא ל'משרד ראש הממשלה'. פה אני מציגה לך פנייה ישירה אליך - שגם לא מצאנו תשובה שלך".

נתניהו: "אינני זוכר האם השבתי לו, ולכן איננו יכול להשיב על שאלתך. ההתראות לא מגיעות בצבר. ואפילו לא בטפטוף. אולי טיפה פה וטיפה שם. זה המצב התודעתי האמיתי, לא משהו שאני מייצר בדיעבד. לאור הפניות שרובן לא הגיעו אליי בכלל."

ברלינר: "אתה כל הזמן שב ועונה לי שהבעיות לא הגיעו לידיעתך, אני מקבלת את הטענה הזאת. אבל זה לא הגיוני שאף אחד לא הביא לידיעתך שיש איזשהו בעיה באתר הרשב''י".

נתניהו: "אולי צריך להקים במדינה בינה מלאכותית שתסנכרן בין פעולות הממשלה ללשכת ראש הממשלה, אבל זה לא קיים. אין דבר כזה, אין 'בריכת התראה' שמרכזת את כל ההתראות".

10:55: "זה לא המצב בזמן אמת. אתה לא רואה את הנורה האדומה"

ברלינר מקריאה לנתניהו מתוך מכתבי אזהרות שנשלחו במהלך השנים. "ח"כ לשעבר דוד צור שלח מכתב עם העתק לרה"מ ב-2015, שבו נכתב שיש צורך בתקציב 'כדי למנוע אסון המוני'". בהמשך מקריאה לו גם מכתבי אזהרה מח"כ מירי רגב שהייתה יו"ר ועדת הפנים ב-2014, ומח"כ דוד אמסלם שהיה יו"ר הוועדה ב-2017.

נתניהו: "צריך להבין את עבודת הממשלה. יש אלפי פניות שרה"מ מכותב או ממוען להם וזה מנותב. זה אינספור. חשוב שתבינו איך עובדת הממשלה - אם חושבים שמכתב שרה"מ ממוען לו וחושבים שהוא קרא… אז לא, יש סינון רב. כל מכתב כזה נקרא בעיון, אבל זה לא המצב בזמן אמת. אתה לא רואה את הנורה האדומה".

10:51: "הפנייה של רוני אלשיך איני מכיר. חומר רב מסונן"

ברלינר: "רוני אלשיך כמפכ"ל המשטרה, מתריע בפני הסכנה. השאלה אם זה הובא לידיעתך או נשאר אצל מנכ"ל המשרד.."

נתניהו: "נראה כמו התכתבות בין גרונר לאלשיך, יש אינספור התכתבויות כאלה שבכלל לא מגיעות לרוה"מ"

ברלינר: "החשיבות היא שהפונה הוא מפכ"ל המשטרה. ולכן למכתב שלו משקל רב יותר…"

נתניהו: "מסכים שזה מכתב חשוב. המכתב הגיע לאן שהגיע. גרונר פקיד אחראי. אם הוא החליט לענות בצורה הזאת זו החלטה שלו ואני לא רוצה לבקר אותה, אבל זה לא הגיע לידיעתי. הפנייה של רוני אלשיך איני מכיר. חומר רב מסונן ואיני יודע מה מגיע ומה לא מגיע".

בנימין נתניהו מעיד בועדת החקירה הממלכתית (צילום: לע"מ)
בנימין נתניהו מעיד בועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון | צילום: לע"מ

10:19: "הממשלות היחידות שעשו משהו לגבי ההר הן הממשלות בראשותי"

השופטת ברלינר חזרה ושאלה את נתניהו: "אתה 12 שנה רוה"מ, הנושא הזה צף ועולה במשך 12 שנים, איך אתה מסביר שהנושא לא טופל? נתניהו

נתניהו: "אני לא מקבל את האמירה. הנושא טופל בהתאם להמלצות המבקר. אני לא עסקתי בסכנת הבטיחות אלא בנושא המנגנוני, יש מנגנון שקובע מה צריך לעשות בהר. אני ראש הממשלה היחיד למיטב ידיעתי שטיפל בזה בכלל. הביאו אליי דוחות של המבקר ודווקא בזמני הממשלות היחידות שעשו משהו לגבי ההר הן הממשלות בראשותי".

עוד אמר נתניהו: "יש מאות ואלפי סכנות ושאלות בטיחותיות במדינת ישראל. ממש ברגע זה. אי אפשר ולא נדרשים לכל אחד מהם. מי שצריך לטפל באירועים האלה הם הממונים המקצועיים".

10:10: "לא ידעתי שיש בעיה בטיחותית"

נתניהו העיד כי ידע שיהיו מאות אלפי משתתפים בהילולה - והכחיש שהיה מודע לבעיה בטיחותית כלשהי שיש לטפל בה: "לא ידעתי שיש בעיה בטיחותית. יש כאן שאלה: מה הייתה הבעיה הבטיחותית? מה היה שונה בשנה הזאת". בשלב זה הוצג בפני נתניהו דוח מבקר המדינה מ-2011 שהצביע על בעיות בטיחות במקום. "הייתי מודע רק לעובדה שהייתי - רק אחראי על העברת החלטות על הדוח של 2011", אמר. 

השופטת בדימוס ברלינר הקשתה על נתניהו, ציטטה מתוך הדוח ושאלה מתי כן מובא לראש הממשלה בעיות בטיחות או סכנות של ממש. הוא השיב לה: "לא הובא לידעתי, אלא אם כן מביאים בפניי. אז הביאו לפניי ואמרו שיש צורך לטפל בליקויים הבטיחותיים". נתניהו המשיך ואמר כי האחריות מוטלת על משרדי הממשלה האחרים - ודחה את הטענה שהנושא לא טופל כשהוא היה ראש ממשלה.

בנימין נתניהו מעיד בועדת החקירה הממלכתית (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
קרא שלא לבחור בלניאדו. נתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"לא עסקתי בסכנה הבטיחותית, יש מנגנון שמחליט מה קורה בהר"

"מצטער לא מקבל את ההנחה שאת אומרת שהנושא טופל - הוקמו מנגנונים, ראש ממשלה לא נכנס לזה; לא עסקתי בסכנה הבטיחותית, יש מנגנון שמחליט מה קורה בהר, למיטב ידיעתי אני ראש ממשלה היחיד שטיפל בזה בכלל. הובאו אליי דוחות מבקר המדינה - לא יכול להתחקות בדיוק איך זה עבר - אבל דווקא בזמן שלי בתור ראש ממשלה אני זה שטיפל במה שקרה בהר, הממשלות היחידות שטיפלו בנושא ההר היו דווקא בתקופתי".

נתניהו יהיה העד הבכיר ביותר שיופיע בפני ועדת החקירה, לאחר שבין היתר העידו בפניה שר הפנים לשעבר אריה דרעי, השר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה, מפכ"ל המשטרה רב ניצב יעקב שבתאי, מפקד המחוז הצפוני היוצא ניצב שמעון לביא, ראש המל"ל לשעבר מאיר בן שבת, בכירים במשרדי ממשלה שונים, חברי ועדת החמישה, עדי ראייה ועוד.

עדותו של נתניהו צפויה להיות העדות האחרונה בפני הוועדה, אלא אם כן יהיה צורך בהשלמה מסוימת. לאחר מכן יגבשו חברי הוועדה את מכתבי האזהרה. ככל הנראה יישלחו מכתבי אזהרה גם לגורמים בכירים מאוד. המשמעות של מכתב האזהרה היא שהוועדה מיידעת את הנמען שהוא עלול להיפגע ממסקנותיה. עם זאת, ייתכן שהוא לא יופיע בסופו של דבר בהמלצות הדוח הסופי של הוועדה.

בנימין נתניהו נואם בכנסת (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
עדותו צפויה להיות האחרונה בוועדה, רה"מ לשעבר נתניהו | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

בחודש אפריל העיד המפכ"ל יעקב שבתאי בפני ועדת החקירה ומסר את גרסתו לאירועים. בין היתר אמר כי "התרשמתי שמחוז הצפון במשטרה מבצע את העבודה בצורה טובה", והדגיש: "כולם דיברו על צפיפות, מפקד המחוז דיבר על אירוע רב נפגעים".

בהמשך העיד גם השר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה, ואמר כי  "בכל השיחות שנגעו למירון עלה נושא הצפיפות. זה אתגר שאיתו מתמודדת המשטרה בכל שנה. זה לא צץ לאחרונה, היה לי חשש אמיתי". אריה דרעי, שהיה שר הפנים בעת שהתרחש האסון, אמר בפני הוועדה: "אם לא היה קורונה, לא היינו מתעסקים בהילולה אלא משאירים את זה למשטרה ולמקומות הקדושים". עוד הוא הוסיף כי "אני אומר לכם שאם לא היה האסון, והייתה עכשיו ממשלה בלי נתניהו ובלי חרדים - הייתה הילולה יותר גדולה".