הבשורה מתעכבת: כבר שנים מבטיחים לאזרחי ישראל שבקרוב לא נצטרך ויזה כדי להגיע לארצות הברית, אבל נראה שהיום עוד רחוק מלהגיע. אתמול (שלישי) פרסמנו ב-N12 ששגריר ארה"ב בישראל תומאס ניידס נפגש עם ראש האופוזיציה בנימין נתניהו והפציר בו שיסכים לקידום החקיקה: מתברר שממשל ביידן מעוניין מאוד להכניס את הישראלים לתוכנית הפטור מוויזה, אך מסיבות כלשהן החקיקה מתעכבת. אז למה זה לא קורה, האם זה יכול להמשיך לחכות ומה האינטרס של האמריקנים? N12 עושים סדר
איפה זה תקוע ומה נדרש כדי להשלים את המהלך?
בשל חוסר ההסכמות בין הקואליציה לאופוזיציה בהליך פיזורה של הכנסת, נתקעו כמה חוקים בצנרת הפרלמנטרית. אחד מהחוקים הללו - הזכורים יותר - הוא חוק המטרו, אבל גם חוקי הוויזות תקועים והעברתם במליאה לא הוסכמה על ידי הצדדים. בשבועות האחרונים השלימו בישראל שורה של הסכמים מול ממשל ביידן. בין היתר חתמו השר לביטחון הפנים עמר בר-לב ושרת הפנים איילת שקד, שמובילה את המהלך מול הממשל, על הסכם חדש שיאפשר שיתוף מידע הדדי מול ה-FBI. במסגרת שיתוף המידע יוכלו שתי המדינות לבדוק טביעת אצבע שנדגמה מהמדינה השנייה, ולברר על אודות אזרחים שהורשעו בעבירות פליליות חמורות.
אלא שבמקביל, שני חוקים לקידום מתן הפטור מוויזה לישראלים תקועים בכנסת. החוק הראשון הוא ה-API, שנוגע למידע שנמצא על הדרכון של הנוסע. בתיקון המוצע לחוק יתאפשר לרשויות לקבל את כל המידע כבר בזמן הצ'ק אין (רישום לטיסה) במדינת המוצא, ולא רק בנחיתה. כך אם צריך - הנוסע יסורב כבר שם. החוק השני הוא חוק ה-PNR, שנותן כלים מאוד מתוחכמים כדי לחפש תבניות ודפוסים עברייניים, גם בהקשרי טרור וגם בהקשרים של פשיעה והלבנת הון.
למה הליכוד מתנגד והאם כל הגוש שלו מתנגד גם?
בליכוד טוענים ששני החוקים המוצעים פורמים את מוסד הפרטיות של האזרח הישראלי, ושיש לבצע בהם התאמות, אף שהליכים דומים קיימים בין מדינות רבות בעולם, ללא קשר לסוגיית הוויזות לארה"ב. במובן הפוליטי, הליכוד כמובן לא רוצה לתת את ההישג הנכסף הזה לשרת הפנים איילת שקד, ובטח שלא להביא למצב שהיא תהיה חתומה על ההישג רגע לפני הבחירות. גם גוש נתניהו מתנגד לסוגיה ברמה הפוליטית, אם כי רבים שם היו סבורים שהיה נכון להגיע להסכמות סביב החוק הזה - עוד לפני פיזורה של הכנסת.
האם באמת זה יכול לחכות עוד שנה?
תלוי. אם המטרה היא להכניס כמה שיותר מהר את הישראלים לתכנית הפטור מוויזה לארה"ב, הרי שכל עיכוב במקרה הזה מיותר. בנוסף האישור על קבלת הפטור צריך להתקבל מהאמריקנים בסוף השנה. התהליך הפנימי האמריקני יסתיים בפברואר, ולכן החקיקה צריכה להסתיים עד סוף השנה. במקרה בו לא תורכב ממשלה או שהתהליך הפנימי האמריקני ישיג את קצב ההתקדמות בפרלמנט הישראלי - ההכנסה של ישראלים לתכנית הפטור תצטרך לחכות לפחות שנה אחת. יתרה מכך: בשנה הזאת ישראל עומדת ברף שהציבה ארה"ב לכניסה של מדינות לתכנית הפטור - הוא שאחוז המסורבים בשגרירות לקבלת ויזות יירד אל מתחת ל-3%. זה אכן קרה, מה שלא בטוח שיקרה בהמשך.
מה פתאום האמריקנים כ"כ לחוצים בנושא?
זו בהחלט שעת רצון של האמריקנים, שמבינים עד כמה הנושא חשוב לישראל. הנושא הזה עלה בשורה של מפגשים לאורך השנים ובכל פעם היו חסמים אחרים. הממשל האמריקני מגויס לנושא אחרי שנים שבהם ישראל לחצה. הנשיא ביידן התייחס לנושא גם בביקורו של רה"מ לשעבר בנט בוושינגטון, וגם בביקורו האחרון בישראל. זו הדרך של הממשל להראות את הידידות הקרובה בין ישראל לארה"ב, בנושא שהוא הכי קרוב ופרקטי ללבם של ישראלים רבים.