השיחה בין ראש הממשלה לפיד לנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נערכה הערב (רביעי) אחרי שבועיים של ניסיונות תיאום, ארכה 45 דקות, וכמעט כולה עסקה בהסכם. גורמים בסביבת רה"מ אומרים הערב שניכר שהנשיא האמריקאי הקשיב מאוד לטענות הישראליות.
עוד נאמר כי כל המאמצים – שכללו את השיחה הזו, הנסיעה של גנץ לארה"ב, העובדה שראש המל"ל היה שם וראש המוסד יהיה שם בסדרת פגישות בשבוע הבא - הכל מעיד על כך שהאמריקאים מקשיבים לישראל – כך דיווחנו במהדורה המרכזית. גורם בסביבתו של לפיד כינה את זה "קרב חפירות".
הדבר השני שהשתמע אחרי השיחה הוא שגם אם תהיה חתימה על הסכם – דבר שאף אחד לא יודע לומר היום בוודאות - ישראל תעשה מה שהיא צריכה ללא אף הגבלה כדי להגן על עצמה. הדבר מאוד דומה לנוסח של הצהרת ירושלים שנחתמה בביקורו של ביידן.
ואולי הנקודה המשמעותית ביותר שעלתה בשיחה – ביידן אמר לרה"מ שארה"ב לא תתפשר על שום חלק שהוא לא חלק מהסכם הגרעין. לא על החקירות הפתוחות של סאב"א, לא על סוגיית משמרות המהפכה, ולא על כל מיני מסלולים עוקפי סנקציות.
בשורה התחתונה: ישנה הקשבה למסר הישראלי, אבל גם אחרי השיחה הערב אף אחד לא יודע לומר איך זה ייגמר, אם כי מיד אחריה אומר דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן: מביעים אופטימיות זהירה לגבי סיכויי החתימה על הסכם.
בהודעה מטעם לשכתו של ראש הממשלה נכתב כי לפיד וביידן שוחחו גם על "ההתרחשויות האחרונות ופעולות הטרור של איראן במזרח התיכון ומעבר לו". רה"מ לפיד בירך את הנשיא האמריקני על התקיפות האחרונות של ארצות הברית בסוריה. "הנשיא ביידן הדגיש את מחויבותו העמוקה לביטחון מדינת ישראל, ולשמירה על יכולותיה כנגד כל אויב ואיום, מקרוב ומרחוק", נכתב בהודעה.
הביקורת של ראש המוסד
ראש המוסד, דוד (דדי) ברנע אמר בפגישות שקיים לאחרונה עם גורמים כי הסכם הגרעין נותן לאיראן למעשה רישיון כדי להגיע לחומר גרעיני שיאפשר לה להגיע לפצצה. ברנע הוסיף שהחתימה בלתי נמנעת "נוכח צרכים של ארה"ב ושל איראן". בעקבות הדברים, רה"מ לפיד זימן אותו לשיחת הבהרה.
במוסד הציגו לראש הממשלה יאיר לפיד לאחרונה הערכה ולפיה ההסכם ייחתם בזמן הקרוב, במסגרת של ימים עד שבועות אחדים. לאחר ההתקדמות המשמעותית ברשימת הדרישות שנשלחו בין הצדדים וההתקדמות במשא ומתן, בישראל חוששים מהיום שאחרי חתימת ההסכם ומתכוננים להעלות הילוך בפעילות נגד איראן.
האסטרטגיה החדשה הזו תכלול בין היתר טיפול באתרים, בפיתוח צנטריפוגות חדשות ובמתקני הפיצוץ, כך על פי פרסומים זרים. בעזרת ההסכם, איראן תהפוך למדינה סף-גרעינית וההסכם יאפשר לה לפתח יכולות מתקדמות. כשיסתיים ההסכם בעוד עשור – ההערכה היא שלא יבוא אחריו הסכם נוסף.