חברת הכנסת עידית סילמן הודיעה אתמול (רביעי) בבוקר על פרישה מהקואליציה והרעידה את המערכת הפוליטית. גם אם הממשלה לא תיפול יש לא מעט רפורמות גדולות וחוקים שכבר עכשיו ברור שלא תוכל לקדם. בשלב הזה, המצב הוא 60-60 ובשביל שחוק יעבור – בממשלה יצטרכו את תמיכת המשותפת. על הפרק נמצאים בין היתר התוכנית הכלכלית של שר האוצר אביגדור ליברמן, החוק להגבלת כהונה וחוק הגיוס.
התוכנית הכלכלית של ליברמן ובנט. לפני חודשיים הציגו שר האוצר ורה"מ את התוכנית ללחימה ביוקר המחייה. ההכרזה על התוכנית הגיעה בימים מתוחים שבהם נמתחת ביקורת נוקבת על חלקה של הממשלה בשורת התייקרויות רחבה בכלל המשק. עלות התוכנית: כ-4 מיליארד שקלים. כעת בעקבות הפרישה, המהלך נתקע ובממשלה יצטרכו תמיכה של חבר אופוזיציה כדי לנסות ולהעביר את זה.
החוק להגבלת כהונת ראש ממשלה ל-8 שנים. החוק שיזם שר המשפטים גדעון סער כבר עלה להצבעה לפני כחודש – אך בעקבות תרגיל של האופוזיציה, בקואליציה משכו את ההצבעה ודחו אותה. כעת הוא ממתין להצבעה בקריאה שלישית ויש סיכוי שלא יעבור בכלל.
חוק הפנסיות התקציביות למשרתי הקבע בצה"ל. החוק של שר הביטחון בני גנץ כבר עבר בקריאה ראשונה לפני חודשיים אחרי שהושגה פשרה והוא הועבר לוועדה משותפת של העבודה והרווחה והחוץ והביטחון, כדי להכניס בו שינויים. עם זאת, גם אז מפלגת העבודה לא התחייבה לתמוך בו בקריאה שנייה ושלישית. בשלב הזה, אחרי פרישת סילמן, נראה שהחוק של שר הביטחון לא יכול לעבור.
חוק הגיוס - אושר בקריאה ראשונה בלבד בכנסת. הוא היה אמור להגיע לוועדות ואז להצבעה בקריאה שנייה ושלישית. אבל מאחר שהמשותפת לא תצביע בעד גיוס לצה"ל ובאופוזיציה לא יתמכו, בטח לא החרדים והליכוד, אז החוק לא יכול לעבור (60-60 - חוק נופל).
חוק הגיור. מדובר בחוק של שר הדתות מתן כהנא שההצבעה עליו נדחתה בעקבות התנגדות של חברי כנסת מרע"ם וימינה. מדובר באחד החוקים שהניעו את סילמן לפרישה וגם ישמח מאוד את החרדים שהוא לא יתקדם.
חוק שלא יאפשר לנאשם בפלילים לכהן כרה"מ. החוק כבר הוצג בסוף השנה שעבר על ידי שר המשפטים סער ומדובר בחוק שנועד בעיקרו לקבוע שנאשם בפלילים לא יוכל לקבל מנדט להקים ממשלה. עם זאת, מאז החוק לא עלה להצבעה, בעיקר בעקבות התנגדות של בנט ואיילת שקד, ונראה שעכשיו יהיה בלתי אפשרי להעביר אותו.
תקציב המדינה ל-2024-2023 – עשוי לצאת לפועל אך רק בתמיכת המשותפת. בתחילת השנה פרסמנו לראשונה כי בקואליציה כבר חשבו על הקדמת ההצבעה ותכננו להצביע על התקציב הזה כבר בחודש הבא, זאת במטרה לגרום לכולם להצביע עליו כבר בשנה הראשונה. על אף השאיפה להקדים את ההצבעה, כעת בקואליציה יהיו חייבים את תמיכת חברי המשותפת בשביל זה.
הטבות במס הכנסה למשפחות עובדות. יותר ממאתיים שקלים לחודש על כל ילד. על המהלך הכריזו לפני חודשיים, אבל הוא עוד תקוע בדיונים בכנסת ועכשיו, גם לא יהיה רוב כנראה להעביר את זה סופית.
מענק מס הכנסה שלילי לישראלים עם משכורות נמוכות. התוכנית הזאת אפילו הורחבה והפכה לנדיבה יותר, אבל גם זה עדיין לא הספיק להגיע למליאה. בשלב הזה, אחרי פרישת סילמן, נראה שזה גם לא יגיע, כי אין רוב.
המענקים לעסקים שנפגעו בגל האומיקרון. אחרי חודש וחצי מההכרזה פורסם תזכיר החוק, אבל גם הוא כבר לא יעבור במליאת הכנסת. בדומה לכך גם העלאת שכר המינימום שהיה אמור להעלות להצבעה, ונמרח בוועדות הכנסת.
מנגד, מה שכן יכול לקרות, החלטות ממשלה והחלטות של שרים במשרדים - כך למשל אמר שר התקשורת יועז הנדל שימשיך ברפורמת הסלולר שאינה דורשת יותר מהחלטת שר.