שרשרת של אכזבות: החוק להארכת תקנות החירום ביהודה ושומרון נפל אתמול (שני) במליאת הכנסת אחרי שמאזן גנאים היה הראשון מחברי הקואליציה שהתנגד. חבר הכנסת מרע"ם שמר את הקלפים קרוב לחזה עד לרגע ההצבעה, ומשהתנגד פרץ את הסכר שאפשר גם לג'ידא רינאוי-זועבי ללכת בעקבותיו, ולחברים נוספים בקואליציה להיעדר.
למרות איומי פירוק הממשלה של שר המשפטים גדעון סער, זוהי לא הפעם הראשונה ולא האחרונה שחברי הקואליציה מביטים במי שיושבים לצידם מפילים את החוקים שלהם. לא חלפו כמה שעות, וגם מינויו של מתן כהנא לשר לשירותי דת סוכל על ידי חברתו לסיעה עידית סילמן שהקפידה עד כה לא להתנגד בהצבעות לעמדת הממשלה.
סגן שר הדתות מתן כהנא מתח היום ביקורת על עידית סילמן: "הוכיחה אתמול במעשיה שהיא אינה חלק מימינה ויהיו לכך השלכות".
"נחזור חזקים יותר וננצח בסיבוב הבא", צייץ שר החוק יאיר לפיד. גם מתן כהנא ניסה לשדר עסקים כרגיל וכתב בטוויטר "מכה קלה בכנף". אבל שבוע לפני שהממשלה תחגוג שנה להיווסדה, מבט לאחור משרטט כרוניקה של מהלומות שהיא חוטפת בהפתעה שוב ושוב.
שיקלי התנגד, חוק האזרחות נפל
הראשון שטלטל את הספינה היה עמיחי שיקלי, חבר ימינה שמראש סירב לתמוך בהקמת הממשלה. תחילה חשבו במפלגה שיצליחו לפעול יחד איתו לפחות בחלק מהנושאים, אלא שהוא התגלה כאופוזיציה לוחמנית. לפני 11 חודשים, הצביע שיקלי נגד חוק האזרחות של איילת שקל – וההצעה נפלה בשוויון של 59 מול 59. גם מאזן גנאים וסעיד אלחרומי נעדרו מההצבעה, אך האש הופנתה לחבר ימינה: "שיקלי השתגע", אמרה שקד לצבי האוזר אחרי שכבר נראה היה שהוא יתמוך בחוק – אך הפתיע אותם לפנות בוקר.
הלילה קיבלנו הוכחה לבעייתיות של ממשלה שאין בה רוב ציוני מובהק. כזו שמתחילה את הלילה עם הארכת חוק לשנה ומסיימת אותו עם הארכה לחצי שנה, שמתחילה עם 1,500 היתרים ומסיימת עם למעלה מ 3,000. ישראל צריכה ממשלה ציונית מתפקדת ולא שעטנז שתלוי על בלימה בקולותיהם של רע״ם ומרצ.
— עמיחי שיקלי - Amichai Chikli (@AmichaiChikli) July 6, 2021
השכל ניסתה להפתיע, ברע"ם סיכלו
בסוף יולי, חודש וחצי אחרי כינון הממשלה, ביקשה חברת הכנסת שרן השכל מתקווה חדשה לממש את חוק הדגל שלה – אי-הפללה למשתמשי קנאביס. ההתנגדות של חברי רע"ם לחוק הייתה ידועה, אלא שהשכל התעקשה להעלות אותו להצבעה למרות הפצרות חבריה להמתין. התזמון, ככל הנראה, ניסה לנצל היעדרות של כמה חברי כנסת מהאופוזיציה שלא נכחו במשכן. אך אחרי שחברי רע"ם שנכחו במליאה הצביעו נגדה, ובצירוף כמה ח"כים מהקואליציה שגם הם לא נכחו במליאה, החוק נפל בשל ההתנגדות והביא עוד מבוכה לקואליציה.
זועבי נגד הממשלה - הסיבוב הראשון
הבאה להביך את הקואליציה הייתה חברת הכנסת ג'ידא רינאוי-זועבי ממרצ, שעוד לפני הפרישה וסיבוב הפרסה שעשתה לאחרונה, כבר הספיקה לעורר את זעמם של חבריה. ב-17 בינואר היא הפתיעה אותם כשהצביעה נגד חוק הגיוס והפילה אותו בקריאה ראשונה עם שוויון של 54 תומכים ו-54 מתנגדים. רינאוי-זועבי הסבירה שמדובר בהצבעת מחאה נגד חוקים ימניים שהעבירה הכנסת בימים הקודמים, אך שבועיים לאחר מכן התרצתה וסייעה לקואליציה להעביר את החוק.
גנאים - הקש שישבור את הגב של סער?
בניגוד לפעמיים הקודמות, שבהן חברי הממשלה הופתעו לראות את החקיקה שלהם נופלת ללא הכנה מראש, הלילה חברי הקואליציה כבר הבינו שהם צועדים ככל הנראה לעבר ההפסד. גנאים חשף בשיחות עם כתבים שהוא עתיד להצביע נגד הארכת התקנות, אך המשא ומתן איתו נמשך עד לרגעים האחרונים ובקואליציה היו מי שקיוו שבכל זאת הוא יתמוך בעמדת הממשלה.
גנאים הצביע כידוע נגד ההצעה באקט שסימן את תחילת של מהומה במליאה, ואולי גם את סופה של הממשלה שסער הבהיר שאין לה זכות קיום אם לא תעביר את החוק. חברי ימינה ניר אורבך ואביר קרא קראו לעבר גנאים "בושה", ואחריו הצביעה נגד גם רינאוי-זועבי ממרצ. שורה של חברי רע"ם ניצלו את ההפסד הוודאי כדי להימנע מלהצביע על החוק: יו"ר המפלגה מנסור עבא, ח"כ ווליד טאהא וח"כ אימאן חטיב יאסין נעדרו מהמליאה. גם עידית סילמן, שרבים תהו כיצד תפעל, נעדרה מההצבעה.
מלא מלא: סילמן נגד הממשלה
אם בהצבעה על הארכת תקנות יו"ש עידית סילמן עוד נעדרה, בהצבעה הבאה על מינוי של מתן כהנא לשר הדתות היא כבר הייתה לשון המאזניים. כל חברי הקואליציה תמכו במינוי, ורק התנגדותה של סילמן שהצביעה לראשונה אקטיבית נגד הממשלה גרמה למפלתה – 55 בעד ו-55 נגד. ראש האופוזיציה בנימין נתניהו כינה את סילמן "אלופה", אך כמו שיקלי – היא מסתכנת בהכרזה עליה כחברת כנסת פורשת.