בזמן שברחובות איסטנבול נמשך המצוד אחר חוליות טרור שמונחות על ידי איראן ונחושות לפגוע בישראלים, ראש הממשלה נפתלי בנט אישר היום (שני) בתדרוך לעיתונאים כי שיתוף הפעולה של המוסד וכוחות הביטחון הטורקיים הוביל בימים האחרונים לסיכול מספר פיגועים באיסטנבול. לשאלת חדשות 12, ראש הממשלה לא פירט כמה מחבלים נעצרו – אך אמר כי מדובר במספר לא מבוטל. הוא סירב להשיב על השאלה אם מדובר במחבלים טורקים או במחבלים איראנים.
"המאמצים המבצעיים יחד עם כוחות הביטחון הטורקים נשאו פרי", אמר בנט. "בימים האחרונים, במאמץ משותף ישראלי-טורקי, סיכלנו מספר צירי פיגוע ונעצרו מספר מחבלים על אדמת טורקיה. אנחנו ממשיכים בפעולה המשותפת, כשהמטרה שלי היא להחזיר כמה שיותר מהר את המצב בטורקיה ואת התיירות הישראלית לשגרה. אנחנו צריכים להשלים את פעולות הסיכול".
"בימים אלה יש מלחמה או מערכה שמתרחשת גם בטורקיה ויש איום שמרחף על ישראלים בטורקיה", המשיך בנט. "אנחנו פועלים שם בהרבה ממדים כדי לשמור על ביטחון אזרחינו. לצד הפנייה לאזרחי ישראל שלא לטוס לטורקיה, בדגש על איסטנבול - אנחנו גם פועלים יחד בצורה הדוקה עם גורמי השלטון במדינה כדי לסכל את ניסיונות הפגיעה בישראלים וביהודים".
עוד אמר ראש הממשלה: "אנחנו ממשיכים בפעולה המשותפת כדי להחזיר כמה שיותר מהר את המצב לשגרה, ואת התיירות הישראלית לטורקיה כמה שיותר מהר. אבל מה שחשוב הוא שבגלל שיתוף הפעולה הגענו לסיכולים דה פקטו. אני מודה באופן אישי לנשיא ארדואן ולאנשיו על מאמציהם הרבים".
בנט הזהיר את מנהיגי הרפובליקה האיסלאמית מפגיעה בישראלים: "עליה לדעת כי כללי המשחק השתנו. כל מי שמנסה לפגוע בנו יפגע, מהמתכנן ועד למבצע. אנחנו נמשיך לחשוף את פניה האמיתיות של איראן ולהגיב בעצמה. יש לנו מרחב פעולה גדול. הימים בהם מדינה מממנת טרור, מציידת טרוריסטים, מאמנת, משלחת אותם ויוצאת ללא פגע - נגמרו. גם מי ששולח משלם. נגיע לכל מקום שצריך".
"המטרה - תוכנית פעולה לבלימת הגרעין"
באשר לביקורו המתקרב של הנשיא האמריקני ג'ו ביידן בישראל, בנט הצהיר כי "המטרה המרכזית של הביקור היא לנעול תוכנית פעולה משותפת ובהירה יחד עם ארה"ב לבלימת התגרענות איראן". לדבריו, "הביקור הוא חיוני למדינת ישראל כי הוא מכנס לתוכו את מצבור הפעולות שביצענו בשנה החולפת. בראש ובראשונה הפעולות המדיניות בתחום הסכם הגרעין עם איראן".
ראש הממשלה שטח את תפיסתו ביחס לאיום האיראני: "ישנם שני מממדים - ממד הטרור האזורי והממד הגרעיני. רוב הצרות הביטחוניות של מדינת ישראל - מקורן בסופו של דבר דרך השליחים באיראן. אתם מכירים שבליבת תפיסתי, אני רוצה להימנע ככל האפשר מהתכתשות עם קצות האצבעות של אותו תמנון, ולהשקיע את מירב האנרגיה בהחלשת ראש התמנון".
"לגבי הפן המדיני", המשיך בנט, "התפרסמה לאחרונה החלטת ארה"ב שלא להסיר את משמרות המהפכה מה-FTO. אתם בוודאי מודעים להצבעה של מועצת הנגידים של סבא"א מלפני כשבועיים. החלטה מאוד חריפה שלא הייתה תקופה ארוכה כנגד הרפובליקה האיסלאמית. העולם מתעורר לפניה האמיתיות של איראן, ואנחנו ממשיכים לפעול בשני מישורים".
"המישור הראשון הוא בטווח הקצר", הצהיר בנט. "אנחנו רוצים להגיע לבלימה ברגע של המשך העשרה והתפתחות הגרעין בכלים מדיניים ואחרים. איראן תבין, שכרגע במציאות הלא-הסכמית, מה שנקרא - הצלחנו. הייתה לנו מטרה לא לחתום על הסכם. אנחנו שנה פנימה בלי שיש הסכם, אבל, אל מול הדבר הזה צריך לשים שלט 'עצור' לאיראן".
לדברי ראש הממשלה, המישור השני הוא הטווח הארוך: "בסופו של דבר נשאף למציאות הסכמית משופרת, שתמנע מהרפובליקה האיסלאמית לצמיתות את ההתקדמות הזו. הטווח הארוך הוא לא מחר, זה ייקח זמן. הטווח הקצר הוא הדחוף".
לצד האיום האיראני, בנט התייחס להתחממות הקשרים בין ישראל למדיניות ערב המתונות. "אנחנו פועלים לחיזוק הארכיטקטורה האזורית בין השחקנים היותר מתונים באזור. מעמדה האזורי של ישראל ממשיך להשתפר. אנחנו באים עם מדיניות רצון טוב, ומדיניות מאוד חמה. שרי הממשלה עובדים כל אחד בתחומו כדי לשמור על המומנטום, שהתחיל בהסכמי אברהם, וגם בסוגיה זו, נעסוק בביקורו של נשיא ארה"ב. מתחיל להיווצר לנגד עיננו, לאט-לאט ובזהירות, מזרח תיכון מאוחד וחזק יותר. במסגרתו - מדינת ישראל חזקה ובטוחה יותר".
"אנחנו בתקופה עם הרבה הזדמנויות וגם איומים אבל אני חייב לומר שיש יותר הזדמנויות משציפיתי", הדגיש ראש הממשלה. "מדינת ישראל במגמת התחזקות בתמונה הגדולה: התחזקות כלכלית, התחזקות מדינית, התחזקות ביטחונית, והתחזקות טכנולוגית. החכמה בהזדמנויות היא לתפוס אותן ולפעול בצורה מהירה, יצירתית וגמישה".
"לא מתקפלים לפני חמאס"
ראש הממשלה התייחס לשקט היחסי בגזרת עזה שהופר שלשום בעקבות ירי רקטה לאשקלון ולעוטף עזה: "בעזה יש שינוי גישה שלנו שמוביל בעיניי לתוצאה טובה. זו לא רק השנה השקטה ביותר לתושבי שדרות והעוטף. 12 החודשים האחרונים, סטטיסטית, הם השקטים ביותר, בהם הכי מעט רקטות מעזה לתושבי העוטף מאז ימי ההתנתקות".
"אבל יש עוד משהו שהוא לא פחות חשוב", המשיך בנט. "גם קצב ההתחמשות של חמאס היא האיטית ביותר שהייתה מזה שנים ארוכות. לפעמים אתה קונה שקט קצר טווח במחיר, שהאויב שאתה תתמודד מולו פעם הבאה יהיה אויב חזק יותר. אז לא, הפעם הקצב מאוד איטי".
לדבריו, בשנה החולפת הממשלה שיקמה את ההרתעה הישראלית מול חמאס: "אני אזכיר לכם שאחרי 'שומר החומות' חמאס המשיכו להעיף בלוני תבערה ולשרוף את הדרום. עשינו ארבע פעולות לחיזוק ההרתעה: הרוח היא קודם כל לא מתקפלים לפני חמאס. פעולה אחת, היא הפסקת מזוודות המזומנים, שהיה מהלך לא קל. אתם זוכרים את זה, זה היה מהלך מורכב, היו לחצים גדולים להמשיך, כי הם איימו לחדש את הירי".
"הפעולה השנייה", ציין בנט, "היא התגובה על כל בלון תבערה – זה משהו שלא היה בעבר. בעבר היו בלוני תבערה, ורקטות, וקצר חשמלי. פעולה שלישית, באה לידי ביטוי רק לפני חודש. עמדנו מול איומים ברורים של חמאס, שלא לקיים את מצעד הדגלים ולא מצמצנו. אני חושב שאותו אירוע התקפלות בשנה שעברה, במצעד הדגלים, היה נקודה ארכימדית לרעה, שפגעה בצורה קשה מאוד בהרתעה הישראלית. אנחנו שיקמנו חלק ניכר מההרתעה השנה בעמידה ובתגובה".
"פעולה רביעית, הכנסת פועלים. אתם יודעים שבמשך שנים לא הכניסו פועלים מעזה לישראל, אני בגישה של יד מאוד קשה על חמאס, ויד מרחיבה מול התושבים. יש סיכון שאחד הפועלים יעשה פיגוע, אבל ה'אופסייד' האסטרטגי הוא גדול יותר. לתפיסתי, צריך לתפוס אותם 'על חם' כששקט. אנחנו תמיד מענישים אחרי הרעה במצב, אבל אם יש חודש של שקט - אני מתחיל לדחוף עוד פועלים. המשכורת הממוצעת של עזתי בעזה כ-800 שקלים בחודש ועזתי בישראל מרוויח כ-8,000 שקלים בחודש - זו דרמה. זה לא כספי חלוקה, זה כסף ריאלי של עבודה אמיתית".
על ההאטה בקצב החימוש של חמאס אמר בנט: "מה שמצמצם את קצב ההתחמשות מחדש הוא מערכת היחסים המשופרת שלנו עם מצרים. הם מהדקים מאוד את מעבר רפיח בעידודנו, כמו גם את הפיקוח על מניעת כניסת אמצעי לחימה וחומרים שיכולים להשתמש בהם. יש התחמשות, יש התעצמות אבל היא נורא איטית. אם בעבר, שנה אחרי עימות, כבר מילאו את המחסנים הפעם נדרש להם הרבה יותר זמן, הם ממלאים לאט את המחסנים וזה נורא חשוב, כי אנחנו מרוויחים שקט, אבל לא במחיר כבד של אויב שנהיה חזק יותר".