בכנסת נערכים לקראת ההצבעה לפיזור בקריאה ראשונה היום (שלישי), בזמן שבקואליציה ובאופוזיציה ממשיכים במשא ומתן לקביעת מועד הבחירות. הצדדים הסכימו לפזר את הכנסת לא יאוחר ממוחרתיים בחצות, להעביר את חוק מענקי תמיכה עצמאיים שנפגעו מהתפשטות אומיקרון, וכן להעביר את רפורמת "נפש אחת". עוד סוכם כי לא יעלה לדיון "חוק הנאשם" והחוק להורדת אחוז החסימה. גם חוק המטרו שמקדמת שרת התחבורה מיכאלי לא יעבור.
ישראל הולכת לבחירות - סיקור נרחב ב-N12:
- ליברמן: "הבחירות יעלו 2.4 מיליארד, מקווה שמי שאחראי ישלם על כך"
- "בהצלחה ללפיד": בנט הודה לשרים בישיבת הממשלה – וזכה למחיאות כפיים
- סמוטריץ': "מוכן לעשות הנשמה מלאכותית לאיילת שקד כדי להקים ממשלה"
- סקר חדשות 12: שום גוש לא מגיע ל-61 מנדטים, 4 מפלגות סביב אחוז החסימה
לדרישת הליכוד ומפלגות אחרות, יו"ר הקואליציה בועז טופורובסקי הסכים להגדיל את תקציב הבחירות למפלגות. לפיכך, כל יחידת מימון לחבר כנסת תגדל מ-1.4 מיליון ל-1.66 מיליון. מדובר בסך הכול על תוספת עלות של כמה עשרות מיליוני שקלים למערכת הבחירות.
הקואליציה והאופוזיציה עדיין לא הגיעו להסכמה על מועד הבחירות וההחלטה תעבור למליאת הכנסת. מחר הכנסת תצביע בקריאה שנייה ושלישית על פיזורה, ואז הח"כים יכריעו בין שתי אפשרויות: האופוזיציה מעדיפה שהכנסת תתפזר ב-25 באוקטובר, ואילו הקואליציה מעדיפה את 1 בנובמבר. ניתן להעריך כי יש רוב בכנסת לתאריך שבו מעוניינת הקואליציה.
בליכוד מבינים: הסיכוי לממשלה חלופית נמוך מאוד
בגזרת הליכוד - נתניהו מכיר בכך שהסיכוי להקמת ממשלה חלופית נמוך ביותר. עם זאת, הוא נאלץ להציג בפני הפוליטיקאים החרדים, שלא מעוניינים בבחירות, שהוא מנסה בכל דרך להקים ממשלה בכנסת הנוכחית.
פניו של נתניהו הן לכיוון בחירות והוא מתעסק בקמפיין הליכוד מבוקר ועד ערב. אתמול השקיע יו"ר הליכוד לא מעט מאמצים בהינדוס המפלגה החדשה של חה"כ עמיחי שיקלי שהופרש מימינה, ובניסיון למצוא דרך לגרום לכך שהמפלגה תעבור את אחוז החסימה. בליכוד מעוניינים לחבר את שיקלי עם איילת שקד, אם נפתלי בנט יחליט שלא לרוץ בסופו של דבר. אחד השמות הנוספים שעלה לחיזוק המפלגה של שיקלי הוא עורך ישראל היום לשעבר בועז ביסמוט.
כרגע החיבורים האלה לא מתקדמים, אך ראש האופוזיציה נתניהו משקיע את מאמציו בלהנדס את הגוש שלו לקראת הבחירות. המטרה של נתניהו: להגדיל הסיכויים שלו להגיע ל-61 מנדטים, באמצעות מפלגה חדשה שתפנה לציבור הימני שלא מצביע לו.
יו"ר מפלגת הציונות הדתית סמוטריץ' התעקש בישיבת הסיעה על דחייה בשבוע של פיזור הכנסת. "סיכמנו בישיבת ראשי מפלגות האופוזיציה לעשות הכול כדי לדחות את פיזור הכנסת לשבוע הבא כדי להקים ממשלת ימין", אמר. יו"ר יהדות התורה משה גפני ציין כי לאחר התייעצות עם רבנים הוא יעשה כל מאמץ כדי למנוע בחירות וינסה להקים ממשלה חלופית בכנסת הנוכחית.
דוד ביטן: "הפור נפל, הולכים לבחירות"
חה"כ דוד ביטן (הליכוד) אמר בריאיון ל"מהדורה המרכזית" כי הוא לא רואה סיכוי להקמת ממשלה חלופית בכנסת הנוכחית. "רוצים בחירות, אבל יש דברים שצריך לסגור לצורך הבחירות וזה דבר שעושים במשא ומתן", טען אמש. "יש קצת קשיים במו"מ, בסופו של דבר עד מחר הכול ייסגר".
"אני נגד ממשלה חלופית בלי קשר, אבל אני לא רואה סיכוי לממשלה כזו", הוסיף ביטן. "הפור נפל, אנחנו הולכים לבחירות. יש דברים שצריך לסגור וסוגרים אותנו. ההתעקשות של הקואליציה על כל מני חוקים שלא עברו והם רוצים שנעביר אותם עכשיו. זה מקובל, זה לוקח מספר ימים וזה יקרה. בחירות יהיו".
ניצן הורוביץ: "אפשר היה להמשיך את הקואליציה"
שר הבריאות ויו"ר מרצ ניצן הורוביץ אמר בריאיון ל"מהדורה המרכזית" כי הוא חושב שדווקא אפשר היה להמשיך את הקואליציה ולא לצאת לבחירות. "כל יום שהקואליציה הזאת קיימת והממשלה הזאת מתפקדת זה רווח נטו לחברה הישראלית", טען. "אני חושב שאפשר היה להמשיך ולהתגבר על כמה מחילוקי הדעות שהיו, אבל הפור נפל ואנחנו הולכים לבחירות בראש מורם. יש לנו רקורד מאוד יפה של הישגים להציג". הורוביץ גם בירך את לפיד על כניסתו הקרובה לתפקיד רה"מ ואמר כי הוא חושב שהוא יהיה "ראש ממשלה מעולה".
על החשש שמפלגתו לא תעבור את אחוז החסימה, אמר הורוביץ: "אני כבר רגיל לסקרים ולהספדים, היינו כך גם בפעם הקודמת והכפלנו את כוחנו, נכנסנו לממשלה והייתה שנה מפוארת. לכן אני סמוך ובטוח שנצליח גם הפעם. אנחנו מפלגה שיש לה סט ערכים ששום מפלגה אחרת לא מובילה – והפעם גם יש לנו הישגים להציג, למשל מה שעבר היום בכנסת (רפורמת ההפלות)".
על האפשרות לחיבור של מרצ עם מפלגה אחרת, אמר שר הבריאות: "אני הבעתי את דעתי בעניין החיבורים, אבל הדברים האלה צריכים להיעשות בהסכמה ובהבנה. אנחנו מבחינתנו נערכים באופן מלא לריצה, כמו תמיד מאז קום המדינה ועוד לפני קום המדינה. אנחנו מהמפלגות המשפיעות בכנסת לאורך השנים".