אלימות, קללות, צעקות וגידופים - כך נראתה מליאת הכנסת אתמול (רביעי) בערב: בהצבעה על הצעת חוק עונש מוות למחבלים הוצאו מהמליאה חברי הכנסת טיבי ובן גביר. בהצעת החוק להכרה באחים שכולים האשימה חברת הכנסת אורית סטרוק את חברי הכנסת הערבים בתמיכה בטרור. בהצבעה על חוק הדגל, נשמעו קריאות חריפות מטעם חברי הרשימה המשותפת כלפי שר החוץ לפיד. סיכום ערב של עימותים במליאה.

אחרי שחוק הדגל של האופוזיציה שמבקש לאסור הנפת דגל של מדינת אויב או של הרשות הפלסטינית בשטחים בקמפוסים במוסדות המתוקצבים של ישראל אושר בוועדת שרים לחקיקה, הכנסת התכנסה אמש (רביעי) להצבעה על החוק ותמכה בו ברוב של 63 קולות ו-16 שהצביעו נגד.

שר החוץ לפיד נעדר יחד עם כל חברי סיעתו מלבד יו"ר הכנסת מיקי לוי, וכך גם כל מפלגת העבודה ושר הביטחון בני גנץ, בשל נסיעתו להודו. ראש הממשלה נפתלי בנט הצביע בעד הצעת חוק של האופוזיציה לאסור את הנפת דגלי אש"ף באוניברסיטאות, ובתגובה חברי הכנסת אחמד טיבי ואיימן עודה מהמשותפת צעקו לעברו: "אתה בזכות ערבי ראש ממשלה. אתה לא מתבייש?"

ראש האופוזיציה נתניהו אמר עם אישור החוק: "העברנו כעת בכנסת את 'חוק הדגל' של הליכוד וחה"כ אלי כהן - איסור הנפת דגל אש"ף במוסדות שממומנים בידי המדינה. לישראל יש רק דגל אחד. אנחנו מחזירים את ישראל לימין. זהו יום חשוב למדינת ישראל ולעתידה של מדינת היהודים".

מוקדם יותר אמש פרצה מהומה לאחר שחה"כ אחמד טיבי ביקש לעצור את נאומה של חה"כ אורית סטרוק, לאחר שהאשימה ח"כים ערבים בתמיכה בטרור וברצח. חה"כ טיבי סילק את סטרוק מהמליאה ואמר: "לא יכול לקבל האשמה של חברי כנסת ערבים ברצח".

בהמשך עלתה גם הצעת חוק עונש מוות למחבלים. עימותים אלימים שכמעט הגיעו למכות וקללות פרצו בין חברי הכנסת בן גביר ואחמד טיבי, ולבקשת היו"ר התורן דוד ביטן שני הח"כים הוצאו מהמליאה בידי ארבעה סדרנים. החוק שהעלו איתמר בן גביר ומאי גולן מהאופוזיציה לא עבר לאחר שזכה לתמיכה של 33 ח"כים בלבד, לעומת 52 מתנגדים.

אחמד טיבי (צילום: דוברות הכנסת)
אחמד טיבי | צילום: דוברות הכנסת
בן גביר מוצא מהמליאה (צילום: דוברות הכנסת)
בן גביר מוצא מהמליאה | צילום: דוברות הכנסת

"במהלך ההצבעה השמית החלו חילופי דברים בין חברי הכנסת איתמר בן גביר ואחמד טיבי שהוצאו מהמליאה", מסרה הכנסת. "לדברי בן גביר חברי הכנסת טיבי ואוסאמה סעדי ניסו לתקוף אותו". בהצעת החוק הוצע לקבוע כי "מי שגורם בכוונה או באדישות למותו של אזרח ישראל כשהמעשה נעשה מתוך מניע של גזענות או עוינות כלפי ציבור ומתוך מטרה לפגוע במדינת ישראל ובתקומת העם היהודי – דינו מיתה".

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה הולכת ונרחבת של פעולות טרור של רצח יהודים, אך בשל היותם יהודים. המשותף לכל אירוע הטרור הללו – רצח יהודים אך בשל היותם יהודים אזרחי המדינה, מתוך מטרה לפגוע במדינת ישראל ובתקומת העם היהודי בארצו. לאחר כל אירוע טרור, מבטיחים ראשי מערכת הביטחון כי 'זרועה הארוכה של מדינת ישראל תבוא חשבון עם המרצחים'. דא עקא, שבפועל – כל המרצחים זוכים לתנאים משופרים בבתי הכלא, למשכורות מהרשות הפלסטינית, ובבוא העת רובם משוחררים בעסקאות כאלה ואחרות".

 

טיבי נגד בן גביר (צילום: ערוץ הכנסת)
טיבי נגד בן גביר | צילום: ערוץ הכנסת
מליאה, כנסת (צילום: ערוץ הכנסת)
מליאה, כנסת | צילום: ערוץ הכנסת

מדוברות הכנסת נמסר כי הצעת החוק של איסור הנפת דגל של מדינת אויב או של הרשות הפלסטינית בגופים המתוקצבים או הנתמכים על ידי המדינה אושרה בקריאה טרומית. 63 חברי כנסת תמכו מול 16 שהתנגדו וההצעה תועבר לוועדת הכנסת שתכריע איזו ועדת תכין את ההצעה לקריאה ראשונה.

הצעת החוק היא כי התקהלות בגופים המתוקצבים או הנתמכים על ידי המדינה שבמהלכה מוצגים דגלים של מדינות אויב או של דגלי הרשות הפלסטינית בפומבי, תוגדר כהתקהלות אסורה שדינה יהיה כדין התפרעות באופן שניתן יהיה לפזרה. על פי המוצע בתיקון החקיקה, התקהלות אסורה היא גם כזו שבמהלכה מוצגים דגלים של מדינות אויב או של דגלי הרשות הפלסטינית בפומבי בגופים המתוקצבים או הנתמכים על ידי המדינה.

יוזם הצעת החוק חה"כ אלי כהן: "המצעד עם דגלי אש"ף באוניברסיטאות מייצג שאיפות של אלה שרוצים לחסל את מדינת היהודים, זה המסר שיש בו. זה לא צעד של חופש אקדמי אלא צעד של הסתה והתרסה נגד מדינת ישראל. ביד אחת הם מניפים את דגלי אש"ף אבל ביד השנייה הם רוצים לקבל תקציבים ממדינת ישראל".

"לא יעלה על הדעת שבמדינה כלשהי יונפו דגלי אויביה ובטח שלא במוסדות ובאוניברסיטאות שהיא מממנת", טען כהן. "מי שרוצה לחיות במדינת ישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, המדינה שיש בה חופש דת לכולם – צריך לכבד אותה כמדינה יהודית ודמוקרטית, לכבד את ריבונותה ואת סמליה".

שרת החינוך יפעת שאשא ביטון השיבה בשם הממשלה: "ועדת השרים לענייני חקיקה החליטה כי יינתן חופש הצבעה לקואליציה על ההצעה ובמהלך הדיונים בהכנה לקריאה הראשונה ייבחן אם לכלול את דגל אש"ף או של מדינות אויב בלבד. ברמה האישית אני תומכת בהצעת החוק הזו. ראיתי את מה שקורה במוסדות האקדמיים, הנפת הדגל באה יחד עם פרובוקציה ובדרך כלל מלווה בקריאות הסתה ובקריאות הלל לשהידים ומהווים חומר נפץ".

חה"כ איימן עודה שהתנגד, הגיב: "לא יעזור לכם, לפני שבע שנים הכנסת אסרה על ציון יום הנכבה, מאז מספר המשתתפים הולך וגדל ויש בהם הרבה ילדים קטנים שצועדים עם דגל פלסטין, לא יעזור לכם. אתם מתנהגים בדיוק כמו כל קולוניאליסט וגנב, אתם מכחישי נכבה, אתם מכחישי עם, אתם מכחישי דגל של עם. זה לא דגל אש"ף, זה דגל פלסטין, מהיום והלאה תראו עוד הרבה דגלי פלסטין".

שעות לפני ההצבעה, דגל פלסטין ענק נתלה במתחם הבורסה ברמת גן, ובהמשך הוסר. תנועת "מחזקים" תלתה את השלט לצד דגל ישראל לאות מחאה לקראת ההצבעה על חוק איסור הנפת דגל פלסטין במוסדות החינוך בטענה ש"אין חוק בעולם שיעלים את העובדה שחיים פה שני עמים".