חלון ההזדמנויות והמהלך נגד הגרעין האיראני: נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן צפוי להגיע לביקור במזרח התיכון בין 13 ביולי ל-16 ביולי, במהלכו יבקר קודם כל בישראל, ומשם ימשיך לרשות הפלסטינית ולסעודיה. אחרי שרה"מ נפתלי בנט הצליח לשכנע את ארה"ב להשאיר את משמרות המהפכה ברשימת ארגוני הטרור - בישראל נערכים לביקורו של הנשיא וסימנו יעד: ביטול "הסאנסט", מועד סיומו של הסכם הגרעין האיראני.

לקראת הגעתו של הנשיא לביקור הראשון מאז שנבחר, בישראל מזהים חלון הזדמנויות ורוצים להביא לביטולו של "הסאנסט", המועד שבו מסתיים הסכם הגרעין, אז איראן תוכל לעשות כרצונה בנושא. כלומר - המטרה היא שלא לאפשר לאיראן לחזור לקדם את פרויקט הגרעין עם מועד סיום ההסכם, במקרה שייחתם. ההזדמנות מגיעה בעקבות התנהלות ברוטאלית של איראן בכמה מדינות, וכשהעולם פתוח יותר להקשיב לבעיה האיראנית.

שליט אירן, עלי חמינאי (צילום: reuters)
מנהיג איראן עלי חמינאי, ארכיון | צילום: reuters

בישראל רוצים להוביל מהלך בין-לאומי בנושא – כשהאסטרטגיה תהיה: הסרת העיצומים על טהראן בתמורה לפירוק הגרעין הצבאי של איראן. זה בהתאם לקו של מערכת הביטחון וראש הממשלה בנט, שהצליחו להשאיר את משמרות המהפכה ברשימת ארגוני הטרור וגם הוביל את העימות בין איראן לסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).

בנוסף לכך, ישראל מצפה ואף תבקש מביידן לתת הצהרה מחודשת של המחויבות האמריקנית לכך שלאיראנים לא יהיה גרעין. השיחות עם הנשיא האמריקני יעסקו גם בשיתוף פעולה עמוק צבאי-מדיני ביטחוני מול התבוססות איראן במזרח התיכון, ובשת"פ מבצעי שכולל את מדינות "הסכמי אברהם", וגם את עיראק וסעודיה.

מתקן גרעיני באיראן (צילום: Getty Images)
מתקן גרעיני סמוך לאיספהאן באיראן | צילום: Getty Images

המטרה הישראלית היא בעצם לבנות קואליציה משותפת נגד האיראנים. על פי מה שידוע, בזמן הביקור אמורה להיות הכרזה אמריקנית על השת"פ הזה באופן פומבי.

בתוך כך, בכלי תקשורת בריטי דווח הבוקר כי איראן העבירה לארה"ב מסרים בתקופה האחרונה על נכונותה להמשיך ולדון באפשרות של חזרה להסכם הגרעין. על פי הדיווחים, בטהראן אותתו לאמריקנים כי הם ויתרו על הדרישה להסיר את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור הזרים כתנאי לחזרתם להסכם, אולם בוושינגטון טרם השיבו למסרים. האיראנים, כך על פי הדיווחים האחרונים, הגישו לאמריקנים הצעה חדשה, שלא כוללת את הסרת משמרות המהפכה מהרשימה השחורה, אך במקום זאת הם מבקשים להסיר עיצומים מהחברה האזרחית "חאתם אל-אנביא'א" – חברת ההנדסה והבנייה של משמרות המהפכה ואחד מהגופים הכלכליים הגדולים והחשובים באיראן.

בחודש שעבר נשיא ארה"ב ביידן הכריע שמשמרות המהפכה של איראן לא יוצאו מרשימת ארגוני הטרור, כך לפי דיווח באתר "פוליטיקו". לפי הדיווח, שמבוסס על גורמים במערב, ההחלטה התקבלה כבר בחודש שעבר ונמסרה לראש הממשלה בנט בשיחת טלפון. מדובר בהישג לישראל, שלחצה על האמריקנים שלא לאפשר זאת במסגרת המשא ומתן על הסכם הגרעין.

בתקופה האחרונה אירעו שורת מקרי מוות מסתוריים של בכירים במשמרות המהפכה, בין היתר של בכירים המקושרים ללחימה של השלוחות של איראן במזרח התיכון, מדענים ועוד. בחלק מהדיווחים עלה גם שאיראן חיסלה בעצמה בכיר שחשדה בו כי ריגל. בתוך כך, אחרי שניסתה לשכנע שהפגיעה במתקן הצבאי בפרצ'ין בחודש שעבר הייתה תאונה, איראן אישרה אישרה כי הפגיעה הייתה כתוצאה מחבלה מכוונת, ושבפגיעה נהרג מהנדס ממשרד ההגנה האיראני.

לפני כשבועיים, על רקע הכוונה של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית לגנות את הפעילות האיראנית, איראן הסירה שתי מצלמות מעקב של הסוכנות מאחד ממתקני הגרעין שלה. הצעד המתריס הזה מגיע לאחר שיום קודם ארה"ב, בריטניה, גרמניה וצרפת הגישו תלונה לסבא"א על כך שאיראן לא סיפקה מענה בנוגע לשאלות על האורניום שיש באתרים הבלתי מוכרזים.