כנס הקיץ נפתח: שתי הצעות אי האמון בממשלה נפלו היום (שני) במליאת הכנסת ביום פתיחת כנס הקיץ של הכנסת ה-24. הכנס נפתח ללא רוב לממשלה, דבר שמאיים על המשך קיומה. בהתאם להכרזת רע"ם על הקפאת חברותה בקואליציה, לא נכחו חברי הסיעה בהצבעות - אך גם בלעדיהם הצעות אי האמון לא עברו. לפני תחילת הדיון במליאה, ראש הממשלה נפתלי בנט כינס את חברי סיעת ימינה וקרא לחברים: "להירתם להרחבת הממשלה".
הקואליציה ניצחה בהצעה הראשונה, שהגישו בליכוד, כאשר 61 ח"כים הצביעו נגד ו-52 בעד. המשותפת הצביעה עם הקואליציה. ההצעה השנייה, שהגישו בש"ס, הסתיימה אף היא בניצחון הקואליציה - עם 56 מתנגדים מול 52 תומכים.
קואליציה במלכוד - סיקור שוטף ב-N12:
- אלו המוקשים של הממשלה בפתח מושב הקיץ
- הכנסת חוזרת - ובנט כבר עשה את הטעות הראשונה | פרשנות
- כאב ראש מבית: האולטימטום של ח"כ פינטו לבנט
- הקרב על ההתנחלויות והמתח עם הממשל האמריקני
לניצחונות של הקואליציה בהצעות האי אמון אין ממש משמעות, משום שבכל מקרה אין ממשלה חלופית. הקרב הגדול יהיה על ההצעה לפיזור הכנסת ברביעי. במהלך ההצבעה, הוציא יו"ר הכנסת מיקי לוי את אריה דרעי שהתפטר מהכנסת, אבל נכח במליאה. הצעד הזה גרר תרעומת קולנית מצד חברי האופוזיציה.
ראש האופוזיציה בנימין נתניהו פתח את הדיון, ואמר כי "המצב שונה היום בתכלית ממה שהיה בעבר - הממשלה הנוכחית משותקת. היא במשבר עמוק. היא לא מחליטה, לא יוזמת, לא נלחמת בטרור". נתניהו תקף את מדיניות הממשלה, והוסיף כי "המדיניות לא נקבעת במעון רה"מ בירושלים והיא גם לא נקבעת בארמון או במבצר ברעננה, היא נקבעת אצל מועצת השורא. מי שיושב בממשלה עם תומכי חמאס לא יכול להילחם בחמאס".
"מילא שאתם בממשלה בוחרים לא לצאת לרחוב ולשמוע ביקורת, זאת הבעיה שלכם, אבל זה שאזרחי ישראל מפחדים לצאת לרחוב זאת הבעיה של כולנו. אזרחי ישראל חיים היום בפחד", המשיך ראש האופוזיציה בנאומו. "בראשות הממשלה עומד מי שהפר את כל הבטחותיו, הונה את ציבור הימין בדרך לכיסאו, ומאז הוא לא עושה שום דבר חוץ מלהיאחז בכיסא. הוא צריך ללכת הביתה עוד היום".
בהמשך נתניהו התפאר בהישגיו מול החמאס, והבהיר כי "חייבים לפגוע קשה בארגוני הטרור כפי שאנחנו עשינו. לא בכדי לפי נתוני צה"ל העשור בין 2010-2020, תחת הליכוד בהנהגתי, היה העשור הביטחוני הטוב ביותר בתולדות ישראל".
בהמשך נאומו פנה ראש האופוזיציה לראש הממשלה בנט שיושב באולם, ואמר כי לממשלה אין לגיטימציה ציבורית. "אני רוצה להגיד לנפתלי, נפתלי - זה נגמר. אי אפשר לרמות את הפיזיקה של הפוליטיקה. זה נגמר, נפתלי. הממשלה שלך סיימה את הקריירה הקצרה והקלוקלת שלה", אמר נתניהו.
השר זאב אלקין ענה בשם הקואליציה, ותקף את ראש האופוזיציה. "עמד כאן ח"כ בנימין נתניהו ונימק את הצעתו, אבל מה הוא עשה אחרי זה? ברח מהאולם. כמה אופייני. אדוני יו"ר האופוזיציה, אתה דיברת רק לפני דקה על הלגיטימציה הציבורית שלך – ועם התשובה אתה לא מסוגל להתמודד, אלא בורח בפחדנות", אמר אלקין.
הוא תקף את טענות האופוזיציה בדבר שיתוף הפעולה עם רע"ם, ואמר כי "אני יושב בקבינט הזה וישבתי בקבינט גם בעבר. ההבדל הוא שאנחנו לא מציבים מגנומטרים ומסירים ולא משחררים 1,000 מחבלים". אלקין הבהיר כי נתניהו מוביל למערכת בחירות, ואמר כי "הכל כי המערכת היא בת ערובה של בן אדם אחד, שלא מסוגל להגיד 'די'".
במהלך נאומו של השר הפריע כמה פעמים ח"כ דוד אמסלם (הליכוד) "אני מסופק אם זו הדרך לנהל דיון, אבל לא מופתע. כי מי שמנסה להשריש שיח של אלימות והסתה, לא מפתיע שכך הוא מתנהל גם בשיח הפרלמנטרי. בפחדנות לא בונים לגיטימציה ציבורית", אמר אלקין.
ראש הממשלה, נפתלי בנט, כינס לפני הישיבה במליאה את סיעת ימינה, כולל ח"כ עידית סילמן שפרשה מהקואליציה - אך הגיעה לישיבה. "חוסר יציבות פוליטית זה דבר לא בריא למדינה", אמר בנט. "כולנו צריכים לייצב את הספינה ולגלות אחריות. אנחנו בתוך גל טרור משמעותי, וצריך לעמוד מאוחדים מול אויבינו". הוא הוסיף כי "חשוב מאוד להחזיק את הקואליציה. החלופה היא לחזור שנה אחורה, וזה איום ונורא".
"מה שהכי מטריד אותי זה איך אנחנו מחזיקים את מדינת ישראל מבפנים", המשיך בנט בישיבת הסיעה. "רמת האיבה, כפי שראינו ברדיפה אחרי עידית ואחרי ניר ובאיומים כלפיי וכלפי איילת - זה איום ונורא", הבהיר. "התפקיד שלנו זה לא להיגרר אחרי זה אלא להוביל. צריכים להירתם בכל כוחנו לשימור הקאוליציה, קיום הממשלה ואולי גם להרחבתה".
בתגובה לדברי בנט על הניסיונות להרחבת הממשלה, הבהירו ש"ס ויהדות התורה בהודעה משותפת כי "הממשלה הנוכחית אינה זוכה לאמון העם וללא רוב בכנסת, פוגעת פעם אחר פעם בציבור החרדי והמסורתי. נמשיך לעשות הכל להחלפתה בממשלה לאומית, שתתן ביטחון לתושבי ישראל ותייצג בכבוד את מסורת ישראל, והשכבות החלשות".
לפני פתיחת כנס הקיץ התייחסו ראשי הסיעות לעתיד הממשלה: שר החוץ לפיד תקף את האופוזיציה ואת בן גביר: "רוקד על דם הנרצחים - האלטרנטיבה מסוכנת". גנץ קרא לחרדים לתמוך בממשלה: "נעשה מעשה גדול עבור החברה הישראלית".
שר האוצר ויו"ר סיעת "ישראל ביתנו", אביגדור ליברמן בחר לתקוף את נתניהו: "אנשים כנראה כבר שכחו, אבל בסיום מבצע 'צוק איתן', בין ההסכמות שנתניהו הבטיח לראשי חמאס הייתה גם הפסקת סיכולים ממוקדים. זה מה שנתניהו התחייב ולכן לצערי, אנחנו רואים המשך של אותה מדיניות כניעה ותשלומי דמי פרוטקשן לחמאס - מדיניות הסדרה".