ראש הממשלה היוצא בנט וזה הנכנס לפיד, הודיעו אמש על פיזור הכנסת והסבירו שזו ההחלטה הטובה עבור המדינה. בין היתר הסביר בנט שאם הכנסת לא תפוזר – תקנות יו"ש יפקעו ויובילו לכאוס. לצד זאת, נראה שתזמון היציאה המסתמנת לבחירות עשוי להתאים לראשי הקואליציה מבחינה מדינית, שכן הם עתידים ליהנות מהצלחות בנושא הזה.
הדרמה הפוליטית - סיקור נרחב ב-N12:
- נשיאות הכנסת אישרה: ההצעה לפיזור הכנסת תעלה מחר
- מיוחד | N12 עושים סדר בדרמה הפוליטית
- ח"כ זוהר: "לא ניהלנו מו"מ"; עבאס: "התחלתי את המהלך איתך"
- אחרי החגים: זה תאריך הבחירות המסתמן
ובכל זאת, לצד פריחה מדינית בשלל נושאים, כזו שראשי הקואליציה וממשלת המעבר יוכלו להשתמש בה כחלק מקמפיין הבחירות, ישררו בישראל משבר כלכלי ואינפלציה חריגה. בנושא הזה צפויות סיעות האופוזיציה לתקוף את ממשלת המעבר.
ביקור ביידן בישראל
בראש האירועים המדיניים המשמעותיים צפוי להתקיים באמצע יולי ביקור ביידן בישראל. אם לא תקרה הפתעה של הרגע האחרון, לפיד הוא זה שיפגוש אותו כראש הממשלה, אבל לא ניתן לפסול את האפשרות שגם בנט, שיישא בתפקידים רה"מ חליפי ומחזיק תיק איראן, ייהנה מפירות הביקור.
עוד לפני ההכרזה הדרמטית של לפיד ובנט, בארה"ב צפו מהצד בדרמה הפוליטית והודיעו מראש ששום מגמה במערכת הפוליטית בישראל לא תשפיע על ביקור ביידן. האמריקנים הסבירו שהביקור חשוב להם ולכן לא יבוטל. כך הבטיח גם שגריר ארה"ב בישראל, תום ניידס, שאמר בשיחה עם N12: "ביקור הנשיא ביידן יתקיים כמתוכנן, הנשיא בא עבור העם בישראל".
מלבד ביקור ביידן, גם נשיא צרפת עמנואל מקרון צפוי להגיע לביקור בישראל – כבר בשבוע הבא. לפי שעה לא ברור אם תהליך פיזור הכנסת יושלם עד אז, אבל ניתן להעריך בזהירות שראש הממשלה הישראלי שייפגש עם נשיא צרפת יהיה לא אחר מאשר יאיר לפיד.
ברית ההגנה עם סעודיה
תהליך מדיני נוסף שבקואליציה, ובעיקר בסביבת שר הביטחון גנץ, צפויים לזקוף לזכותם בקמפיינים – הוא ברית ההגנה האזורית. לפני כשבועיים נוסחה טיוטת הצעה חסרת תקדים שעניינה ברית הגנה של ארה"ב עם שש מדינות המפרץ (ובהן גם סעודיה), עיראק, ירדן, מצרים – וישראל.
הברית, שנועדה לאפשר שיתוף פעולה בהגנה מפני האיום האיראני, תהיה הפעם הראשונה שישראל תכונן יחסים גלויים עם מדינות שעד כה לא היו לה יחסים רשמיים עימן, ובהן סעודיה ועיראק. בארה"ב לא הכחישו כי מדובר בצעד שעשוי לעודד ולקדם צעדי נורמליזציה נוספים בין ישראל למדינות האזור.
כאמור, בתהליך המדיני הזה צפויים להשתמש בקמפיין ראשי הקואליציה, ובעיקר גנץ. לראייה, אתמול אמר שר הביטחון בהתייחס לברית: "זה חזון שאני קורא לו MEAD, כלומר Middle East Air Defense, שאנו בונים מול ניסיונות איראן לפגוע במדינות האזור באמצעות רקטות, טילי שיוט וכטב"מים".
המו"מ על הסכם הגרעין עם איראן
אף שבשלבים מסוימים בחודשים האחרונים זה היה נראה קרוב, הסכם הגרעין עם איראן לא נחתם על אף כוונת ביידן. במהלך השנה ניסה בנט להניא את האמריקנים מלחתום על ההסכם, ואמר שהוא רע לישראל.
כעת נראה שההסכם לא מאוד קרוב להיחתם, במיוחד אחרי הצעד של האיראנים, שעקרו את המצלמות שמתעדות את מתקן הגרעין בנתנז. לקראת ביקור ביידן, בממשלה מזהים חלון הזדמנויות, וצפויים לדרוש שלא יוכנס להסכם סעיף סוף חוזה, שלאחריו האיראנים לכאורה יוכלו לפעול כפי שירצו.
בישראל צפויים לבקש שבהסכם יובהר שסוף התהליך הוא לא בסיום החוזה – אלא בפירוק איראן מגרעין. בישראל גם יבקשו מהנשיא האמריקני לתת הצהרה מחודשת לגבי המחויבות האמריקנית לכך שלאיראנים לא יהיה גרעין.
נזכיר שלפי תוכניות הקואליציה, עד הבחירות יכהן יאיר לפיד כראש הממשלה, ובנט – כראש הממשלה החליפי ומחזיק תיק איראן. נראה שהצלחה בתחום הזה, כלומר אם האמריקנים יקבלו לפחות חלק מהדרישות של ישראל בנוגע להסכם, תאפשר לבנט וללפיד לזקוף את ההצלחה בנושא לזכותם.
המשבר הכלכלי
אם יש נושא אחד מרכזי שהאופוזיציה תוכל לנצל לטובתה כדי לתקוף את ממשלת המעבר במערכת הבחירות, הרי הוא יוקר המחיה. המחירים בישראל זינקו בחודשים האחרונים, ולפי כל התחזיות העלייה תימשך גם בחודשים הבאים.
אומנם בישראל שיעורי האינפלציה נמוכים ביחס למדינות אירופה רבות וביחס לארה"ב, אך באופוזיציה עשויים להזכיר שמראש נקודת הפתיחה של ישראל הייתה גבוהה יחסית. המחירים כאן היו מהגבוהים במערב קודם שהחלה האינפלציה.
בקואליציה ככל הנראה ישתמשו בטיעון שבישראל האינפלציה אינה גבוהה בהשוואה לעולם וידגישו את העובדה שהשנה באופן חריג הממשלה לא בגירעון תקציבי. שר האוצר ליברמן אמר היום שעד אוקטובר ירד המס על הדלק בעוד חצי שקל, וישלים ירידה של שקל אחד בסך הכול. עם זאת, לא ברור אם ההפחתה תספיק כדי לבלום את ההתייקרות בדלק.