על רקע הימשכות מגמת הירידה בתחלואת האומיקרון לצד נתוני התמותה הקשים, גורם מדיני בכיר אמר היום (שלישי) בתדרוך לעיתונאים כי "הרבה מאוד מהמתים זה כאלה עם קורונה ולא מקורונה". לדבריו, "השאלה היא אם יש עודף תמותה ומה גבול האחריות. אם אנחנו עושים את הכול וזה לא פוגע במתחסנים אלא במי שבעצמם לא נטלו את החיסונים - ההצלחה אדירה". הגורם התייחס גם לפעילות ההתקפית שמיוחסת לישראל בסוריה: "יש לנו חופש פעולה מלא ולפי פרסומים זרים זה אכן התממש. שום דבר לא יעצור אותנו".
הגורם התייחס לנתונים הקשים של הגל החמישי עם ממוצע של כ-27 מתים מדי יום ואמר: "הפגיעה המשמעותית היא במגזר הערבי כרגע. כואב הלב על כל אדם שנפטר. אנשים מתים כל הזמן, כל יום. נצטרך לספור תמותה עודפת ולפי זה לדעת. הדבר הזה הכה את כל העולם ולא היה דרך להתחמק מזה. אנחנו בנינו מתווה שבו העולם חלה קודם. הבנו שזה פחות קטלני".
"ההסכם יפגע בנו - זה לא טוב"
לדברי הגורם, המגעים סביב הסכם הגרעין מתקרבים לנקודה מכרעת ואין בכוונתה של ישראל לוותר על האינטרסים החיוניים לה. "אני עושה מאמץ כביר גם בימים אלה ובדרכים שאני חושב שהן הכי אפקטיביות כדי להשיג את המטרה שלנו. אני לא יודע עד הסוף לפצח גם את הקשר שבין אוקראינה לבין ההסכם בווינה. ההסכם יפגע בנו - זה לא טוב. ההסכם ישפוך מלא כסף לתוך המערך האירני שרוצה לפגוע בנו וזה לא טוב. לא טוב לחזק גורם כל כך משמעותי באזור".
על הפעילות האירנית להכשרת פעילי טרור בהטסת כטב"מים אמר הגורם: "סיפור הכטב"מים מטריד את כולם באזור. קל וזול כל כך לבצע פיגועים באמצעותם. זה סיפור גדול מאוד שאנחנו מתמודדים איתו".
על התקיפות המיוחסות לישראל בסוריה, שבוע לאחר זו שלוותה באזעקות ובשיגור טיל סורי שהתפוצץ בשמי ישראל, אמר הגורם הבכיר: "יש לנו חופש פעולה מלא ולפי פרסומים זרים זה אכן התממש. שום דבר לא יעצור את חופש הפעולה שלנו".
באשר למדיניותה של ישראל במשבר בין רוסיה לאוקראינה, אמר הגורם הבכיר: "יש דילמה קבועה ואמיתית בנוגע לעימות בין רוסיה לאוקראינה. אנו חייבים לאזן בין האינטרסים המידיים. יש לנו שכנה מצפון שנקראת רוסיה אך מנגד יש שלל אינטרסים ורעיונות".
הגורם התייחס גם לדיווח על גירוש פעילי חמאס מטורקיה לאור ביקורו הצפוי של הנשיא יצחק הרצוג עם ארדואן: "לא יצרנו התניה לביקור. לא מכיר התניה. בוודאי שבתהליך של התקרבות זהירה מאוד יש מחוות פה ושם. לא מתייחס ספציפית אם קרה או לא קרה. אנחנו רואים התגברות של פעילות טורקית נגד טרור בהקשרים שלנו".
"טיבי ובן גביר רוצים לשרוף את המועדון"
הגורם המדיני התייחס גם לעימותים בשיח ג'ראח שנמשכים מאז ההצתה ביום שישי האחרון של בית משפחת יושבייב. בעקבות אותה הצתה הקים חה"כ איתמר בן גביר "לשכה פרלמנטרית" ליד הבית. המשטרה פינתה שלשום פעילי ימין שהגיעו ל"לשכה" ובמהלך עימותים עם השוטרים נפל בן גביר והתעלף.
"הייתה הידרדרות בביטחון האישי של תושבי השכונה", הודה הגורם הבכיר. "יש לי אחיינית שגרה קרוב מאוד והאחריות שלי היא להחזיר את הביטחון לשם. לצד זה, יש לנו גם אחריות למנוע הסלמות שיכולות להוביל לדברים קשים מאוד. בשומר חומות נהרג ילד בן 6, עידו אביגל, זה לא צחוק. לפעמים נצטרך כמדינה לצאת לסבב, אבל כשאני רואה את כסיף, טיבי ובן גביר - אני יודע היטב מה מביא אנשים לשם וזה לחמם, לשרוף את המועדון. יש דרכים אחרות".
"המדינה צריכה להפעיל כוח ולא אנשים פרטיים ואיפה שצריך לתקן נתקן", המשיך. "אני צריך לעשות הכול כדי למנוע הסלמות. זה דבר לא טוב. אני לא שש אלי מלחמות. אם צריך אנחנו מוכנים, אבל אני מאוד מאוד אשמח, אם נהיה 20 שנה בלי מלחמות. זה ערך להימנע מזה. וזה לא סוד, ירושלים היא מקום רגיש, אנחנו צריכים לעמוד על הביטחון של תושבי השכונה, היהודים שחטפו שם, חופש התפילה, לא לוותר במילימטר, אבל צריך גם להימנע מפרובוקציה שמובילות אותנו למקומות רעים".
"מדינות ערב המתונות מבינות שאנחנו עוגן היציבות"
הגורם המדיני הבכיר התייחס בתדרוך לקשרים המתהדקים עם מדינות המפרץ: "אלו ישויות שונות עם אילוצים שונים, בעיות שונות והזדמנויות שונות. הקשר הכלכלי מול דובאי ואבו דאבי עמוק יותר. הייתי רוצה לראות את בחרין כעוד מוקד תיירות לישראלים. ברגע שנפתח את זה - עם המחירים והמלונות - נראה עלייה של ישראלים לבחרין".
"חשוב לי מאוד העיקרון של 'אנשים לאנשים'", המשיך הגורם. "יש לנו סוגי שלום עם מדינות שבהן הקשר לא התבסס לרמה של קשרים בין בני אדם. המנהיגים האלה לקחו החלטה אמיצה אבל מבחינתי האינטרס הוא שהם יוכלו להראות לאנשים שלהם שזה משתלם. אני אוהב מאוד לפגוש אנשים, ללמוד ולהכיר - וזה מאוד חשוב. אופי המפגשים פתוח מאוד וכן. לוקח לפעמים חצי שעה עד ארבעים דקות לשבור את הקשיחות אבל אפשר לשבור את זה בלי יהירות ובלי התנשאות, ובעיקר כשאתה כן מולם".
באשר לפגישות בנט עם מלך בחרין ויורש העצר, אמר הגורם הבכיר: "הפגישה המשמעותית ביותר הייתה דווקא עם המלך. גם עם יורש העצר. שניהם רחבי יריעה ועומק. דיברנו על שיתופי הפעולה עם האמריקנים ומעבר. התווך הימי ילך ויהיה משמעותי יותר לאורך זמן לאור האסטרטגיה של תנועה לעבר מקור הצרות שהוא אירן. היה מפגש יוצא מן הכלל עם השרים הכלכליים ועם אנשי קרן העושר. הם רציניים מאוד, אוהבים את העם שלהם ורוצים בשגשוגו. דיברנו על דרכי הבקעה בפן הכלכלי. צריך שיהיה קל לעשות עסקים ולכן הכי חשוב זה צינור הטיסות. אם יהיו טיסות - זה חשוב יותר מכל ההסכמים שהם בעיקרון סמליים".
"אני לא מאמין שממשלה יכולה לקדם בצורה דרמטית את הכול", המשיך הגורם. "צריך להתמקד. גם עולם ההשקעות שצריך להרחיב. עם יורש העצר, דיברנו בעיקר על הארכיטקטורה האזורית. כל מדינות ערב המתונות באזור מתמודדות עם שכנים לא פשוטים ועם עולם משתנה, ובעצם הן הולכות ומבינות יחד איתנו שאנחנו עוגן היציבות".
"הרשת הזאת כוללת את ישראל, האמירויות, מצרים וירדן", פירט הגורם. "אל מול היריבות האזורית יש משמעות פרקטית בהרבה ממה שנראה. זה היה פרקטי מאוד וכל המנהיגים פה באזור מתרשמים מהעמדה הישראלית כלפי אירן וכלפי סוריה. הרתעה או כוח נוצרים במכפלה של יכולת ומוכנות להפעיל. בישראל, בוודאי בתקופה האחרונה, לא פוחדים".
"לייצר רשת של בריתות יציבות"
עם סיום ביקורו ההיסטורי בבחרין, אמר ראש הממשלה נפתלי בנט בתדרוך לעיתונאים: "היה ביקור מוצלח, ביקור ראשון של ראש ממשלה ישראלי בבחרין ומפגש פיזי ראשון עם המלך. קיבלנו קבלת פנים חמה ומחבקת. ניכר שיש רצון עז של הנהגת בחרין להיות בקשר משמעותי ורב ממדי עם ישראל. מבחינתי, המטרה הייתה לצקת תוכן בכלי הזה שנקרא הסכם מתוך הבנה שרק אם יהיה תוכן כלכלי ומדיני הקשר יישאר בר-קיימא ונוכל להרחיב אותו. יש שורה של פולו-אפים קונקרטיים כמו האצת היקף הטיסות ההדדיות ויצירת טיסות 'חלקות'. יש אתגרים כמובן אבל אנחנו מטפלים בהם. יש גם שיתופי פעולה טכנולוגיים, חילופי סטודנטים ועוד".
"אני משלים את סבב הפגישות הראשון עם מנהיגי האזור - עבדאללה, א-סיסי, יורש העצר באמירויות, מלך מרוקו ועכשיו אני כאן", המשיך בנט. "המטרה היא לייצר רשת של בריתות של יציבות ומתינות ושל עמידה משותפת מול אתגרים משותפים. זה היה מרגש מאוד, בנימה אישית, לעמוד בארמון יורש העצר ולשמוע את התקווה. יש פה מודל ששונה ממה שהכרנו בעבר בקשר בין מדינה ערבית למדינת ישראל. מעולם ישראלי לא נלחם מול בחריני ולהפך, ולכן זה קל יותר אבל המטרה היא לבסס ולהרחיב את הטבעת האזורית".
שר החוץ של בחרין תדרך גם הוא עיתונאים ישראלים ואמר: "זה היה תענוג גדול לקבל את פני ראש הממשלה ואת המשלחת שלו. זה ביקור היסטורי ראשון של ראש ממשלה ישראלי וזו אבו דרך חשובה ביחסים בין המדינות, בדרך לשגשוג וביטחון של שני העמים. בפגישות שני המנהיגים הדגישו את הצורך לקדם את היחסים בין המדינות תוך הבטחת שלום, יציבות וביטחון באזור".
עוד סיפר כי בנט הזמין את יורש העצר וראש הממשלה לבקר בישראל: "הוא קיבל את ההזמנה ויורש העצר יבקר בקרוב בישראל. אני מעריך את הנחישות של רהמ בנט לתמוך בתהליך הזה. אני מצפה לשיתופי פעולה חדשים והזדמנויות לשני העמים". שר החוץ הבחריני הוסיף: "הנושא הפלסטיני תמיד על השולחן והעמדה שלנו שהצדדים צריכים לשאת ולתת. זו העמדה שלנו והיא נשארה ככה, לנסות להגיע לפתרון של שתי מדינות. ההחלטה על השלום היא אסטרטגית. זו החלטה שנשענת על אמונה בדו קיום וכבוד הדדי, על דיון ושיתוף פעולה. זה יעזור לכולם ואנחנו מאמינים בשלום וקוראים לשלום".