גורם ישראלי אומר לאחר פרסום ההודעה הרשמית של ישראל בעניין המשבר בין רוסיה ואוקראינה: "לפעמים צריך לקרוא את הרווחים בין השורות ולא את המילים". בישראל מסבירים את השיקולים שעמדו מאחורי ניסוח ההודעה הרשמית שפורסמה היום (רביעי), ואומרים כי היא נועדה להראות "באיזה צד ערכי ומוסרי נמצאת ישראל – וזה הצד של ארה"ב".
סכנת הפלישה הרוסית לאוקראינה - סיקור N12
- "ישראל תומכת בשלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה"
- רוסיה הכירה רשמית בעצמאות המחוזות הבדלניים במזרח אוקראינה
- מה עומד מאחורי הסכסוך בגבול אוקראינה-רוסיה?
- בדרך למלחמה? המהלך הבא של רוסיה - והאזהרה של ארה"ב
- מה עומק הפלישה שמתכנן פוטין באוקראינה?
ממשלת ישראל פרסמה היום הודעה רשמית ראשונה על המתיחות במזרח אירופה, כאשר אמרה כי היא "תומכת בשלמותה הטריטוריאלית ובריבונותה של אוקראינה". יחד עם זאת, כל התייחסות לרוסיה עצמה – מחוללת המשבר - נעדרה מההודעה.
ביממות האחרונות התקיים בישראל דיון נרחב סביב העמדה הישראלית בעניין. הדיון התפרס בין משרד החוץ, משרד ראש הממשלה והמועצה לביטחון לאומי – והתרכז בניסיון לגבש את הדרך הנכונה להתמודד עם המשבר שמצוי במרכז השיח העולמי. הדילמה המרכזית בסוגיה: מצד אחד עומדת ארה"ב, בעלת הברית הראשית והעיקרית של ישראל – ומנגד רוסיה, אשר לטענת בכירים בישראל "חולקת גבול" עם ישראל בגבול סוריה – ועימה מתקיים שיתוף פעולה ותיאום ביטחוני בכל הקשור לתקיפות ישראליות נגד גורמים אירניים בסוריה. שיקול חשוב נוסף שעמד לנגד עיני מקבלי ההחלטות הוא הקהילות היהודיות ברוסיה ובאוקראינה.
החל משלשום חלחלה ההבנה שאי אפשר להמשיך לשבת על הגדר, וכי צריך להוציא הודעה שתשקף את העמדה הישראלית, אך שלא תסכן את היחסים מול פוטין. לבסוף, נוסחה ההודעה הזאת, לאחר שעברה כמה וכמה גלגולים. היא התחילה במשרד החוץ ועברה כמה לשכות, כל גורם הוסיף את הערותיו בתחומו – אך ניתן לומר כי הותאמה לתבנית מוכרת של הודעות ישראליות קודמות ברמה המהותית – כך לדוגמה ההודעה שפורסמה לאחר הפלישה הרוסית לחצי האי קרים ב-2014.
על רקע המתיחות הגוברת בצמרת הקואליציה, נפגשו היום ראש הממשלה בנט, שר החוץ לפיד, שר הביטחון גנץ ושר האוצר ליברמן (שלו היכרות טובה עם שתי המדינות) בכנסת כדי לקבל החלטה סופית בנוגע להודעה. ההחלטה הייתה שלא "לקפוץ" יותר מדי, ולא להרחיק לכת יותר מדי עם ההודעה הרשמית.
בשל כך, פורסמה ההודעה המדברת על שלמות טריטוריאלית (בעלת נימה חיובית), ולא הודעה בעלת נימה שלילית שעלולה "לשרוף את הגשר" מול מוסקווה. התחושה היא כי ההודעה היום מאפשרת מרחב תמרון מול ההתפתחויות בשטח. כך לדוגמה, אם המאמץ הדיפלומטי יצליח ולא תפרוץ מלחמה – תוכל ישראל להתמודד עם האירוע מבלי להסתכן בעימות עם כל אחד מהצדדים.
גורם ישראלי מבהיר היום: לא הופעל על ישראל לחץ מצד שתי המעצמות, ומדובר במסקנה ישראלית שחייבים להציג עמדה מסוימת. עוד מוקדם יותר השבוע אמר שר החוץ לפיד בריאיון לעודד בן עמי בתוכנית "שש עם" כי האמריקנים מודעים לסיטואציה הרגישה שבה מצויה ישראל מול רוסיה, בשל מעורבותה בסוגיות הביטחונית של ישראל בגבולה הצפוני. ישראל בוחרת לפי שעה להמשיך "ללכת בין הטיפות", אך מבהירה מה העמדה הערכית והמוסרית שלה.