בדרך לוועדת חקירה: סער, לפיד, בנט וגנץ כי הסכימו להביא לאישור הממשלה את הקמת ועדת החקירה לפרשת הצוללות, כך פרסמנו היום (שישי) לראשונה. בהצהרה משותפת של גנץ ולפיד, הם הודיעו שהסוגייה תעלה להצבעה בממשלה כבר בראשון הקרוב. המהלך יתרחש בסמוך לחתימה על ההסכם עם הגרמנים, שצפויה להתקיים באמצע השבוע הבא.
"הקמת ועדת החקירה היא מהלך הכרחי לשמירה על ביטחון ישראל", אמר שר הביטחון בני גנץ בהצהרה משותפת עם שר החוץ לפיד. "מדובר בצורך לאומי, ואני מודה לראש הממשלה, שר החוץ, שר המשפטים וכלל הגורמים שתומכים בהעלאת הצעת ההחלטה".
לפיד הוסיף: "הבטחנו לציבור הישראלי שלא נוותר על חקירת הפרשה - וקיימנו. פרשת הצוללות וכלי השיט, היא פרשת השחיתות הביטחונית החמורה בתולדות ישראל ונדרש להפוך כל אבן כדי להגיע לחקר האמת, זו המחויבות שלנו כלפי חיילי צה"ל, כלפי אזרחי ישראל".
הנושא נמצא באוויר כבר מספר חודשים, כל המעורבים רצו לוודא שהעסקה עם הגרמנים תושלם כדי שעסקת הצוללות לא תיפגע וייגרם נזק ביטחוני. לאחר שתושלם העסקה בימים הקרובים, ניתן האור הירוק על ידי ראשי המפלגות לקדם את המהלך.
בתחילת חודש אוקטובר פרסם פרשננו אמנון אברמוביץ' כי השופט בדימוס חנן מלצר צפוי לעמוד בראש הוועדה. לפני חודשיים וחצי שר הביטחון בני גנץ הגיש את הצעת ההחלטה להקמת ועדת חקירה לנושא הצוללות. "זה לא עניין אישי - זה צורך לאומי", הבהיר. "הקמת הוועדה הכרחית למערכת הביטחון ולמדינת ישראל - אם לא נברר את האמת לא נוכח להפיק לקחים לעתיד".
שבועות ספורים קודם לכן הודיע שר המשפטים גדעון סער הודיע כי החליט להסכים להצעת גנץ בנושא, והודיע כי לוועדה יהיו סמכויות נרחבות. סוגיית הקמת ועדת החקירה הביאה לעימות חריף בין גנץ לסער בחודש יולי, לאחר ששר הביטחון פרסם הודעה ללא תיאום על כך שהוגשה למשרד המשפטים טיוטת הצעה להקמת ועדת החקירה. מאז נפגשו השניים וסיכמו לקדם את המהלך.
לפני חצי שנה בג"ץ דחה את העתירה המבקשת לפתוח ועדת חקירה פלילית בפרשה - אך העביר ביקורת על ההתנהלות סביב רכישת הצוללות. בית המשפט עמד על שורה של "תמיהות שלא ניתנה להן תשובה" בפרשת כלי השיט, וציין כי ראוי שיינתן מענה ציבורי לספקות אלה - ובכך השאירו את שיקול הדעת בידי הממשלה ובידי היועץ המשפטי לממשלה.