על רקע שיחות הגרעין המתנהלות בווינה, שוחח הבוקר (חמישי) ראש הממשלה נפתלי בנט עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן. השיחה בין השניים עסקה בעיקר בנושא תוכנית הגרעין האירנית, ובלינקן עדכן את בנט על המתרחש בשיחות בין אירן והמעצמות.
שיחות הגרעין בווינה ב-N12:
- אירן החלה להעשיר אורניום במתקן בפורדו>>
- התרחישים האפשריים של שיחות הגרעין>>
- "אם הסנקציות יוסרו - אירן תוכל לבנות פצצה בתוך כחצי שנה">>
בשיחה בין השניים התייחס בנט להודעת סבא"א (הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית) שהתפרסמה אתמול, ולפיה החלה אירן להעשיר אורניום בשיעור של 20% במתקן הגרעיני בפורדו. בנט אמר לשר החוץ האמריקני כי "אירן מבצעת סחיטה גרעינית כטקטיקת משא ומתן, וכי הדבר צריך להיענות בהפסקה מיידית של המשא ומתן ובצעדים קשים מצד המעצמות".
על פי הודעת סבא"א, אירן החלה להעשיר אורניום בשיעור של 20% במתקן הגרעיני התת-קרקעי שבפורדו באמצעות צנטריפוגות מתקדמות. כזכור, בהסכם הגרעין שנחתם בשנת 2015 נאסר על אירן להעשיר אורניום בכל רמה במתחם המבוצר, הנמצא במעמקי האדמה. בשנת 2019 הודיע הנשיא האירני הקודם חסן רוחאני כי אירן תחל להזרים גז אורניום לצנטריפוגות בפורדו, בעקבות הפרת ההסכם על ידי ארה"ב בשנת 2018.
גורם מדיני מוסר כי השיחה בין השניים הייתה ארוכה ו"לא פשוטה", ורובה המוחלט עסק באירן. ראש הממשלה התייחס להפרות המתמשכות וה"פרובוקטיביות" של אירן בתוכנית הגרעין שלה, כולל בזמן המשא ומתן עצמו. הוא אמר לבלינקן כי התשובה היא "לא להיסחט, אלא לגבות מהאירנים מחיר מיידי על הסחטנות".
בנט הבהיר כי הוא מתנגד להסרת הסנקציות מאירן, הדורשת את זה כתנאי לחזרתה לתנאי ההסכם המקורי משנת 2015. בנוסף התנגד בנט גם לכל הסכם חלקי שיעלה בין המעצמות ואירן, שמשמעותו המעשית, לדברי בנט, היא "זרימה מסיבית של כספים למשטר בטהרן".
בנוסף לסוגיית הגרעין האירני, שוחחו השניים גם על ההתמודדות עם וריאנט האומיקרון, חידוש מלאי הטילים המיירטים לסוללות כיפת ברזל וכן בסוגיית הבנייה בעטרות. בעניין זה אמר ראש הממשלה בנט כי מדובר בהחלטה של הוועדה המחוזית בירושלים, שטרם הגיעה לפתחו של הדרג המדיני. ביום ראשון יתכנס הקבינט המדיני-ביטחוני לדון בהתפתחויות, על רקע המשא ומתן בווינה והשיחה בין בנט ובלינקן.
בתוך כך, גם הבוקר נמשכות שיחות הגרעין בווינה, ואירן הגישה אתמול למעצמות 2 טיוטות מסמכים - אחת עוסקת בהסרת הסנקציות נגדה והשנייה עוסקת בסוגיות הקשורות לפרויקט הגרעין, כך מסר סגן שר החוץ באגרי קני על פי דיווחים אירניים. כעת מתכנסים הנציגים וצפויים להציג את תגובתם למסמכים. "אירן מוכנה להמשיך בשיחות ככל שיידרש", אמר באגרי קני, "אך לוח הזמנים של השיחות תלוי בתגובת המעצמות ועליהן להחליט מה דעתן בעניין".