לרגל היום הבין-לאומי לזכויות לאנשים עם מוגבלויות שחל היום (חמישי) ומחר החלטנו לערוך ריאיון לא שגרתי עם חברת הכנסת החירשת הראשונה בישראל - ח"כ שירלי פינטו ממפלגת ימינה. לצורך הריאיון גייסנו את מיכל גורליק, גרפקיאית במקצועה וחירשת בעצמה, שערכה עימה את הריאיון בשפת הסימנים. השיחה גלשה למגוון נושאים: היחס בציבור לאנשים עם מוגבלות, כיצד, כאימא לילד חירש, מכינה אותו פינטו לחסמים החברתיים שצפויים לו - וגם: מה דעתה על ראש הממשלה העתידי יאיר לפיד ועל חבר מפלגתה עמיחי שיקלי שבעבר כינתה אותו 'וירוס'.
"איזה כיף לראות את החידוש הזה", ציינה ח"כ פינטו בתחילת הריאיון. "אני מקווה שעוד יהיו עוד ועוד ריאיונות כאלה ומראיינים כמוך שיראיינו בשפת סימנים. לא רק לראיין אנשים חירשים או אנשים עם מוגבלויות - אלא מראיינים חירשים שיראיינו אדם שומע. זה נפלא. הכול אפשרי".
לאורך השנים עוד לא הייתה חברת כנסת חירשת. איך ההרגשה? את מקבלת יחס שונה מחברי כנסת?
"התייחסות שונה לא, אבל כן יש איזושהי רוח חדשה".
אביתר לרנר בן ה-18 שמתמודד עם תסמונת טורט העלה פוסט שבו הוא סיפר שהוא נתקל באוטובוס באנשים שהציקו לו בגלל הלקות שלו. זה החזיר אותך אולי לימים שלך כילדה חירשת?
"כן, לגמרי. אני בטוחה שגם את, מיכל, כחירשת, חווית דבר כזה. כולנו עברנו זאת בתור ילדים. אני אישית עברתי הטרדות מילדים שהציקו לי ושאלו: 'מה השעה?', ולמה הם שאלו אותי? בשביל לשמוע את הקול שלי. נכון, כי אני חירשת והקול שלי מוזר. הם לעגו לי ובאמת באיזשהו שלב הבנתי את התרגיל שהם מנסים לעשות עליי ולא הייתי עונה להם. הייתי מצפצפת עליהם.
"אלה דברים שאני חושבת שאפשר לצמצם ולמגר באופן מאוד רחב. איך? להעלות את המודעות לאנשים עם מוגבלויות כבר בחינוך מגיל קטן, ואני מתכוונת לפעול בנושא כבר עם חברי הכנסת. יצרתי קשר עם ח"כ שרן השכל, יו"ר ועדת העבודה והרווחה, וח"כ מיכל שיר, שנמגר את התופעה הזאת ככל שניתן. כל ההטרדות, החרמות בתקופת הילדות - אלה צלקות שנשארות לכל החיים. אני בעצמי, יש לי צלקת עד היום".
הרבה שנים ארגוני הנכים מוחים וסוגרים כבישים, אפילו עכשיו מנסים להעלות את עניין המודעות עד שיעלו את הקצבאות לשכר מינימום. מה את אומרת על זה?
"קודם כול, הנתונים: בממשלה היום הוספנו לתקציב המדינה 5 מיליארד שקלים לכל נושא קצבאות הנכות. גם לילדים, גם למבוגרים, לכולם. 5 מיליארד שקל. שבעצם אתם תראו את זה בחודשים הקרובים, עד סוף נובמבר ובהמשך, אתם תראו את הדברים מגיעים לאנשים עם מוגבלויות. זה צעד מאוד משמעותי שבעצם היה תקוע במשך שנים בגלל שלא היה תקציב מדינה.
"בנושא של השוואת קצבאות הנכות לשכר המינימום, אני חייבת להתייחס לנושא ולהגיד את העמדה שלי. יש את קצבאות הנכות ויש נושא יכולת ההשתכרות, המשכורת של הבן-אדם בעבודה. שני הדברים האלה לא יכולים להיות תלויים אחד בשני. אני מאוד רוצה לראות שאדם עם מוגבלות יוכל לעבוד את העבודה שהוא רוצה, לקבל כמה משכורת שמגיעה לו ושלא יתלבט אם לצאת לעבודה או לא, אם הקצבה שלו נפגעת יותר או פחות, 'אולי אני אקח רבע משרה, אולי אני אקח חצי משרה'. אני לא רוצה שבן אדם יגיע למחשבה או ההתלבטות הזאת. מטרת הקצבה היא ההוצאות הרפואיות, הצרכים הרפואיים שלו כדי להתקדם בחברה. למה זה צריך להיפגע אם הוא יוצא לעבודה? צריכה להיות קצבת נכות כמה שהוא צריך לקבל בשביל לתפקד, ומעבר לזה יכולת ההשתכרות - כמו כל אדם אחר".
מה עם אנשים בעלי מוגבלות קשה שלא יכולים לצאת לעבוד? הם עדיין מקבלים קצבאות נמוכות.
"כמו שכבר אמרתי בהתחלה, הממשלה הוסיפה 5 מיליארד שקל בשביל להעלות את קצבת הנכות. אני בטוחה שנמשיך לפעול בנושא יחד עם יו"ר ועדת העבודה והרווחה ושר הרווחה למצוא את הפתרונות בשביל לתת את המענה לבן אדם שלא יכול להשתכר. אני באופן אישי רתומה לנושא הזה".
בריאיון לחדשות 12 אמרת שעמיחי שיקלי הוא 'וירוס' בכנסת.
"הכוונה שלי הייתה לבאג במערכת. בעצם, חבר הכנסת עמיחי שיקלי הוא חבר כנסת מטעם סיעת ימינה והוא מורד בתוך הסיעה ובתוך הממשלה. הוא לא פועל כחבר כנסת, ועשייה פרלמנטרית מהותית - לא ראיתי מטעמו. גם אם הוא לא מסכים עם הממשלה וגם אם הוא מתנגד לעמדות הממשלה והדרך שהיא פועלת, הוא לא מקדם שום דבר פרלמנטרי, הוא רק מחפש איך 'לרדת' על הממשלה. אני מכבדת אותו, אתה יכול להתפטר. אבל הוא לא עושה שום דבר, לא מקדם את הציבור שלו. בעצם הוא לא עושה שום עשייה פרלמנטרית ורק כל היום מתנגד לממשלה. אז אני רואה בו מעין 'באג' במערכת הפרלמנטרית שאמור לתפקד ולצערי לא מתפקד כפרלמנטר. מצופה ממנו לדעתי לקחת אחריות ולהתפטר".
לאחרונה אנחנו רואים שבימינה יש הרבה סכסוכים פנימיים. מה את אומרת על זה?
"בתוך מפלגת ימינה אנחנו אנשים שבאו לעבוד, כל אחד בתחום שלו ובציבור שאותו הוא מייצג. לפעמים יש אי-הסכמות ומחלוקות וזה טבעי, אבל אנחנו תמיד יושבים ופותרים את הדברים בינינו ומדברים על הכול. זה היופי של הדברים. אנחנו מגיעים להסכמות, להבנות, ובסופו של דבר אנחנו אנשים שבאים לעבוד בכל הערוצים, מכל ציבור, במטרה לקדם את האוכלוסיות וזה לגיטימי מבחינתי, הוויכוחים האלה".
איך את מרגישה עם זה שהמפלגה שלכם פגעה בהבטחות לבוחר? נבחרתם ועשיתם צעדים אחרים ממש, בניגוד לאמון שנתנו בכם.
"לפני הבחירות חזרנו ואמרנו בכל ריאיון, בכל חוג בית, שאנחנו נמנע בחירות חמישיות, שאנחנו נקים ממשלה מתפקדת בישראל שתדאג לאזרח,שאנחנו נחליף את נתניהו. אלה ההבטחות הליבתיות העיקריות. לא שברנו אותן, ובאמת ההחלטה של כל סיעת ימינה וכל המפלגות שנרתמו לנושא היא החלטה נכונה. אמרנו את זה בצורה מאוד ברורה לפני הבחירות: אנחנו נעשה הכול כדי למנוע בחירות חמישיות, להחליף את נתניהו ולהוציא את ישראל מהבוץ, וזה מה שעשינו".
זו החלטה מאוד נועזת אבל זה סיכון להמשך הדרך הפוליטית שלכם. מה עם סבב הבחירות הבא? מה תעשו?תשתלבו? תמצאו קהל מצביעים חדש? תשלבו כוחות אולי עם מפלגה אחרת?
"כרגע אנחנו לא מתעסקים בשיקולים פוליטיים כאלה ואחרים, מה יקרה עם הבחירות. אנחנו לא ערב בחירות. אנחנו עכשיו מתפקדים למען אזרחי מדינת ישראל. יש עוד הרבה מה לעשות ולתקן ואנחנו מתמקדים בעבודה, בעשייה. מה יהיה ומה יהיה? אין לדעת. אלוהים גדול. אנחנו יודעים ומאמינים בצדקת הדרך ואנחנו נמשיך בדרך הזאת".
האם את מאמינה שיאיר לפיד ייכנס לתפקיד ראש הממשלה כמו שהובטח לו בהמשך?
"אני מאמינה שראש הממשלה נפתלי בנט יעמוד בהסכם שהוא הבטיח. הוא לא משחק בשטיקים וטריקים. ראש הממשלה בא לעבוד ולקיים את ההבטחות שלו".
האם את חושבת שיאיר לפיד הוא מספיק מקצועי בשביל לנהל ממשלה?
"אני חושבת שהוא אדם ופוליטיקאי מנוסה. הוא מוכשר בפני עצמו. כשהוא יהיה ראש ממשלה הוא יוכיח אם הוא ראוי לתפקיד".
את חברת הכנסת החירשת הראשונה שנכנסה לכנסת. איפה את רואה את עצמך בעוד עשר שנים?
"וואו. מבחינתי, כל יום זה נצח. כל יום במערכת הפוליטית דברים משתנים. אי אפשר לדעת מה יהיה היום ומה יהיה מחר, אבל דבר אחד אני כן יודעת: שאני אעשה עבודה יום-יומית, 24/7, עבור קידום אנשים עם מוגבלויות. אני אישה חירשת בעצמי, אימא לילד חירש, חווה בעצמי מגיל קטן את החסמים של אנשים עם מוגבלויות באופן יום-יומי. זה לא שאני אדם זר שבא ולקח את הדגל הזה. אני חווה את זה באופן יום-יומי. אם אני הולכת לקופת חולים - היא לא נגישה גם לי. אם אני הולכת לאיזשהו קניון - גם לי יש דברים שהם לא נגישים. אני חווה את החסמים האלה על בשרי, אז אני מחויבת לנושא הזה באופן אישי. גם בתוך הכנסת, גם מחוצה לה אני אפעל למען הציבור הזה".
את בת להורים חירשים. לאור ההתמודדות שלהם ושלך בעבר, כשאת רואה כעת את בנך נבות, האם את חושבת שבעתיד יהיה לו יותר קשה או יותר קל?
"לצערי זה קצת בשורות רעות, אבל אף פעם לילד עם מוגבלות לא יהיה קל במאה אחוזים. יהיו קשיים, ואני בתור אימא לילד חירש בעצמו, מחויבת כאימא וכנציגת ציבור לחנך אותו ולהסביר לו לאט לאט עם השנים שהחיים יהיו קשים, יהיו חסמים. יש חוסר מודעות, יהיה קשה להשתלב בחברה הישראלית, אבל צריך לעבוד. זה טבע המציאות. אנחנו כחברה מחויבים לעשות את כל מה שניתן בשביל שאותם ילדים לא יגדלו עם אותם קשיים שאני ואת גדלנו. אפשר לפתור הכול".
"מה שחסר לדעתי במדינת ישראל זה קצת מודעות. זה מרכיב עיקרי שחסר בשביל שיהיה את הרצון לפתור את הבעיה הזאת. ברגע שהנגישות תעלה לראש סדר העדיפויות הדברים ייראו אחרת, וזה לא רק אצל חברי הכנסת. זה אצל כולנו ביחד. צריך להיות מגויסים למשימה לאומית בנושא. גם אנשי שטח, אנשי ציבור, אנשי תקשורת, פעילים, עמותות, ארגונים, כולם ביחד צריכים להעלות את הנושא למודעות כדי שהנגישות תעלה על סדר היום. באופן יום-יומי, כל השנה".
את הצלחת בעצמך על אף החירשות ושברת את תקרת הזכוכית. איזה מסר יש לך לילדה בעלת המוגבלויות שתיחשף לריאיון שלנו?
"תזכרי תמיד: קשיים, חסמים - תמיד יהיו. אבל להגיע ולהגשים את החלום שלך זה אפשרי. מה שמונע מאיתנו הרבה פעמים זה חששות כמו 'מה יהיה' ו'מה אם לא?' ו'אולי עדיף שלא'. תקרת הזכוכית היא רק בראש. יהיה קשה. לא פשוט. החיים מסובכים קצת. אולי תיפלו, תיכשלו, אבל אתם תקומו שוב מחדש, ואם צריך עוד פעם - אז עוד פעם. ובסוף אתם תגשימו ותצליחו את זה".