"אם לא נעשה צעדים מיידיים וקשים עכשיו - נגיע לסגר": כך הזהיר היום (ראשון) ראש הממשלה נפתלי בנט בישיבת הממשלה, על רקע החשש מהתפשטות וריאנט אומיקרון בישראל. במהלך הדיון התייחסו השרים גם להשלכות של ההגבלות על הציבור, ושרת התחבורה מרב מיכאלי טענה ש"לגיטמי להקריב את ענף התיירות" - אך הדגישה שצריך לדאוג לפיצוי לבעלי העסקים בתחום.
"אנחנו בסיטואציה מיוחדת", טען בנט. "המורכבות היא שהכול טוב ונראה בסדר גמור, ולכן לא מבינים למה כל הדרמה הזאת. עם זאת, יש פער גדול בין התחושה הטובה ויש פרדוקס. במגפה, את הפעולות הקריטיות ביותר צריך לעשות כשהתחלואה אפסית, משום שאחר כך זה כבר לא רלוונטי. הכי קריטי זו השמירה על הגבולות".
בהמשך פירט בנט את האסטרטגיה להתמודדות: "קודם כול לעכב כניסה של הווריאנט למדינה. במקביל, בזמן הזה להגביר חיסוניות של המדינה. בגבולות עושים את מה שעושים, ומשרד הבריאות יעדכן את רשימת המדינות האדומות ויהיו שם מדינות מערביות כמו בריטניה". יתרה מזאת, הבהיר ראש הממשלה שלא יסכים להקלה בתקנות הבידוד: "לא נשחרר בידוד של שלושה ימים. צריך להבין למה - אם מישהו נדבק, לא נראה את זה ב-PCR הראשון אלא רק בשני".
לאחר מכן שר הבריאות ניצן הורוביץ קיבל את רשות הדיבור: "אנחנו מוטרדים מאוד מהאומיקרון. יש אינדיקציות מכל מיני סוגים לגבי מחלה קשה, ולנוכח זאת החלטנו על שורת צעדים. מה שמובא היום זו הארכה כדי להרוויח זמן ולהתחסן. אין שינוי בתקנות עצמן". לדבריו, אכיפת ההנחיות לא מספיק טובה: "מי שחייב בידוד – לא רשאי לעלות על תחבורה ציבורית. הפתרונות כאן לא טובים. אנשים לוקחים מונית לתחנה הבאה ושם לוקחים אוטובוס".
כאן נכנס לשיחה השר לביטחון הפנים עמר בר-לב, שהודיע על שינוי באכיפה: "החל מהשבוע, נבדוק בידוד באמצעות וידאו. עד עכשיו היה 'הסכמון' שנותן GPS של המבודד. בנינו אפליקציה שעכשיו גם נפתח מצלמה בטלפון, והבן אדם יראה את עצמו. הכנסת תאשר זה מחר". בר-לב אף הציע "תו ירוק לכל מי שיוצא מהבית" אם הווריאנט יתפשט בצורה רחבה.
אחרי שנתוני התחלואה הוצגו בדיון, טענה שרת החינוך יפעת שאשא ביטון ש"מדובר בתחושה של דה ז'ה וו, רואים שמדד המאומתים נשאר יציב בכל הפרמטרים". בנט ענה ועקץ: "אם היינו ב-70% של תלמידים מחוסנים היינו במקום אחר. אם משרד החינוך היה מסתער על זה היינו במקום אחר. צריך תוצאות".
מיכאלי: "לגיטימי להקריב את ענף התיירות"
אחרי הצגת תמונת המצב, עברו השרים לדון בהשלכות של ההגבלות על המשק. בנט קרא להחיל את התו הירוק גם בקניונים "כי הקניון מאוד מידבק, וגם כדי לעודד התחסנות. אם לא נעשה את הצדדים הללו – נגיע לסגר". מלבד בנט, תמכה בכך גם השרה לשוויון חברתי מירב כהן, שנימקה: "אנחנו מכילים תו ירוק על מקומות הרבה יותר קטנים. יש לי שאלה: האם בכוונתנו לעדכן את רשימת המדינות האדומות כל 24 שעות? זה מצריך היערכות ומתן זמן התארגנות לאנשים כי אסור לטוס למדינות אדומות". לעומתה, שרת הכלכלה אורנה ברביבאי התנגדה להחלת התו הירוק בקניונים.
גם שר המשפטים גדעון סער הביע התנגדות להחלת התו הירוק בקניונים: "לא בטוח שזה מוצדק מבחינה אפידמיולוגית, בטח כשגם ככה ייכנסו אנשים לקניון". עם זאת, סער גיבה את המדיניות שמוביל בנט: "מבין אותו, הוא רוצה שעד שיגיע הגל הבא נגביה את חומת החיסוניות". השר פריג' תיאר: "אנחנו זוחלים לסגר ובדרך גם תהיינה פגיעות. אבל יהיה סגר".
לדברי בנט, "הדילמה היא בין צעדים לא נוראיים עכשיו. יש פגיעה קשה בתיירות שצריך לתת לה מענה כלכלי, אבל סגר זו פגיעה בכל המשק. פעולה נחרצת עכשיו עם פגיעה כלכלית מסוימת עדיפה מפגיעה אחר כך שהיא גדולה פי מאה". על כך הגיבה שרת התחבורה מרב מיכאלי: "לגיטמי להקריב את ענף התיירות, אבל צריך פיצוי".
עם זאת, מיכאלי הבהירה בהקשר הפיצויים לחברות התעופה: "הובטח שתובא תוכנית סיוע והיא לא הובאה. אי אפשר להעביר תקנות שממשיכות את המצב הזה בלי תוכנית. באוצר לא מבינים שאי אפשר לעשות תהליך ארוך כזה שוב מול חברות התעופה, והפיצוי צריך להיות כאן ועכשיו. אי אפשר לתת להן לסבול, זה ענף שיש בו רק פגיעה ופגיעה מצטברת בשונה מהמלונות. מה שכבר ניתן, ניתן על בסיס ההנחה שיש שיפור במצב התעופה, אבל עכשיו הכול חוזר למה שהיה וחייבים לדאוג לחברות האלה".
שר האוצר ליברמן טען: "הבעיה היא המלונות הקטנים שהתבססו על התיירות הנכנסת. שם צריך לבדוק מאזנים. לגבי סוכני נסיעות ומורי דרך צריך לומר: תתחילו לשנות מקצוע. מארבעה וחצי מיליון תיירים ירדנו ל-200,000, וזה גם כשמסתכלים על התחזיות. חלק לא מבוטל ממורי הדרך כבר שינו תחום". אחרי ששרי הבריאות והחוץ הורוביץ ולפיד קראו להגיע למתווה פיצויים עבור ענף התיירות, אמר ליברמן: "אני לא רוצה להיות כמו בממשלה הקודמת, שמפזרת כספים לכל מי שמרים את היד. גם התחזיות הכי אופטימיות בשנת 2025 לא רואות אפילו מיליון תיירים".
בתגובה על דבריו החריפים של ליברמן, מסרו מורי הדרך: "המסכה הוסרה מעל פניה של הממשלה. זו ממשלה מנותקת ואטומת לב, שלא רואה ממטר עשרות אלפי אזרחים ללא שום הכנסה. ממשלה שלא מבינה שהיא זאת שגרמה לזה. מי שצריכים להחליף מקצוע הם שרת התחבורה הכושלת, שאת כשלונה כל אזרח מרגיש כל יום בפקקים, ושר האוצר שזורק ישראלים לגורלם המר. אנו אזרחים שומרי חוק שאוהבים את המדינה ומשמשים שגרירי הסברה שלה - בזמן שהמשק כולו נפתח אנו נותרנו מאחור".