הצעת החוק המכונה "חוק ברקת" עברה היום (שני) בוועדת השרים לענייני חקירה לקריאה טרומית וזכתה לתמיכת הקואליציה. ועדת השרים הדגישה כי יש לדייק את החוק ועל כן ביקשה שיחזור אליה עוד לפני הקריאה הראשונה. השרה פנינה תמנו-שטה דרשה לדחות את ההצבעה, ומאחר שבקשתה לא נענתה – הצביעה נגד. שר המשפטים סער הציע להקים צוות שרים בראשותו שילווה את ההליך החקיקתי.
לאחר אישור החוק, בוטלה ישיבת סיעת הליכוד - והסיבה הרשמית שנמסרה לחברים היא החשש מהתפרצות הקורונה. גורמים בסיעה מעריכים כי הסיבה האמיתית היא ניסיון לברוח מהכרעה פנים-סיעתית בנוגע לחוק, שהוגש על ידי ח"כ אמסלם, וכך להימנע מחיכוכים בתוך הסיעה.
ח"כ דודי אמסלם העלה את "חוק ברקת" - במטרה להבטיח שלא יהיה יתרון פוליטי למועמד עם כיסים עמוקים. למעשה, מדובר בתיקון לחוק המפלגות, שנועד להגביל את סכום גיוס התרומות של נבחר ציבור לצורך פעילות פוליטית ל-100 אלף שקלים בשנה לכל היותר.
שר המשפטים גדעון סער, שמכהן גם כיו"ר ועדת השרים לחקיקה, הביע בעבר תמיכה בהצעות חוק שנועדו למנוע "קניית שלטון בכסף". במהלך הדיון הדגיש סער כי "הצדדים מסכימים שיוקם צוות היגוי בכלל הקשור בשינוי שיטת הבחירות והצבעת ישראלים בחו"ל". המשמעות היא שכל סעיפי "חוק ברקת" יעסקו בבחירות הפנימיות בלבד, ולא ישפיעו כלל על הבחירות הארציות.
שרת האנרגיה קארין אלהרר אמרה שהיא "רואה לחיוב את הצעת החוק, אני חושבת שזה ראוי ונכון". מנגד, השרה לשוויון חברתי מירב כהן טענה כי: "הצעת החוק הספציפית הזו על פרטיה לא מדויקת לדעתי. יש כאן חובה לדווח על כל הוצאה שלך, כמה הוצאתי על קפה, מסעדות וכו'... זו קצת הגזמה. אני מציעה להביא הצעה מדויקת יותר".
"הצעת החוק הספציפית הזו לא מדויקת בעיניי. צריך לדווח על כל הוצאה שלך: כמה הוצאתי על קפה, מסעדות וכו'... זו קצת הגזמה"
השרה מירב כהן
שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו-שטה (כחול לבן) החזיקה באותה הדעה והבהירה שאם ההצבעה לא תידחה, היא תצביע נגד. שר המשפטים סער הסכים כי צריך לדייק את החוק, אולם סירב להצעה לדחייה: "לא השתכנעתי (שצריך לדחות). אני מציע לתמוך בקריאה הטרומית וכן להקים צוות שרים וח"כים ממפלגות הקואליציה שילווה את ההליך החקיקתי. בנוסף, אני מציע שהנושא יחזור לפני הקריאה הראשונה לוועדת השרים לחקיקה".
גם השרה תמר זנדברג תמכה בחוק והבהירה כי הוא בא לפתור לקונה (פגם) חשובה. "בבחירות צריך לקיים כללים. וההוצאות העצמיות צריכות להיות מפוקחות", אמרה. "הלקונה היא שלא יודעים מה תקופת הבחירות – במיוחד בישראל. או שהן מוקדמות ויכולות להגיע פתאום או שיש תקופה ארוכה שהן באוויר. זה פוגע בעיקרון השוויון ובדמוקרטיה".
תמנו-שטה, שכאמור הצביעה נגד, הדגישה כי למפלגתה אין התנגדות מהותית לחוק: "יש פה כרסום בדמוקרטיה", אמרה. "צריך לאזן בין הצורך לקדם שוויון לעומת כמה אפשר להתערב בפעילות של אדם בכספו שלו". לדבריה מדובר בחוק פרסונלי שראוי להביא בהצעת חוק של משרד המשפטים, עם צוות שיבחן את כל היבטיו".
עד כה אמנם התייחסו להצעת חוק זו כהצעה אופוזיציונית עם סיכויים נמוכים לעבור, אולם בשבוע שעבר הקואליציה הביעה עניין רציני לתמוך בה. גם בליכוד מסתמנת תמיכה בהצעה הזאת, שכן ניר ברקת מסומן כאחד מיורשיו הפוטנציאליים של נתניהו, ועל כן משקיע כספים רבים במרוץ לראשות הליכוד.
זו לא הפעם הראשונה שנשמעת ביקורת בליכוד על ברקת ועל הוצאותיו הפרטיות במרוץ הפוליטי. בריאיון ב"שישי בחמש", סיפרה ח"כ מירי רגב שגם היא תומכת בהצעת החוק. "אני חושבת שהחוק הזה הוא מאוד חשוב ולא פרסונלי", הדגישה. "גם ליולי אדלשטיין יש כסף וגם לאראל מרגלית. זה לא מכוון לאדם כזה או אחר, זה חוק שמדבר על עיקרון דמוקרטי של שוויון הזדמנויות. לניר ברקת יש את היכולות ואת האישיות שלו כדי להעמיד את עצמו לבחירה בפני הליכודניקים".