אחרי חופשת הקיץ וחופשת החגים, הכנסת תשוב היום (שני) לפעילות. כמו במושב הקודם, לקואליציה מחכים לא מעט אתגרים, ובראשם העברת התקציב שתכריע את גורל הממשלה. מלבד זאת, חוקים נוספים שבמחלוקת עומדים על הפרק, כמו למשל "החוק נגד נתניהו", והם צפויים להחזיר את העימותים הפנים-קואליציוניים אל הכותרות.
סיקור N12 על התפתחויות הפוליטיות:
• השרה שקד משיבה לאבו מאזן: "לא אפגש עם מכחיש שואה"
• רגב לעבאס: "אתה רה"מ בפועל", יו"ר רע"ם לא נשאר חייב
• התושבים איימו, בנט ביטל ביקור באום אל פחם
העברת התקציב
מהרגע שבו קמה הממשלה, היה ברור שמועד העברת התקציב יהיה רגע המבחן של ממשלת בנט-לפיד. הקריאה השלישית של חוק התקציב לצד חוק ההסדרים צריכה לעבור עד 14 בנובמבר. המשימה של הקואליציה תהיה להתגבר על המכשולים ולהיענות לדרישות של מגוון המפלגות בה כדי להגיע למצב שבו אף חבר קואליציה לא יתנגד לחוקים הללו.
הצעד המשמעותי האחרון שעשתה הקואליציה בעניין התקציב, היא העברתו בממשלה. בתחילת אוגוסט הוא אושר על ידי השרים פה אחד בתום משא ומתן ארוך שנמשך לאורך הלילה. השרים אישרו תקציב דו שנתי - בשנת 2021 הוא יעמוד על כ-432.5 מיליארד שקל וב-2022 על כ-452.5 מיליארד שקלים. בין היתר הוחלט בתקציב על קיצוץ של אחוז וחצי בתקציבי כל המשרדים כדי לממן את התוספות שסוכמו.
לפי שעה, ההערכה שהתקציב יעבור בסופו של דבר, מהסיבה הפשוטה שלכלל הגורמים בקואליציה יש אינטרס מובהק לשמור על הממשלה. האתגר המרכזי יהיה מול רע"ם, שחברי הכנסת שלה רמזו לא פעם שהמחויבות שלהם לקואליציה תלויה בעמידה בהסכמים הקואליציוניים, ובעיקרם תוכנית התמיכה הענקית למגזר הערבי בשווי של מיליארדי שקלים.
החוק "נגד נתניהו"
בסוף חודש יולי, כחודש אחרי שקמה ממשלת בנט-לפיד, שר המשפטים גדעון סער הודיע שיקדם את החוק שימנע מחבר כנסת נאשם בפלילים להתמודד על ראשות הממשלה. מכיוון שרק נתניהו עומד בקריטריון, רבים מבקרים את החוק על כך שהוא פרסונלי ונועד למנוע מנתניהו להתמודד שוב על ראשות הממשלה.
מאז נכנס לתפקיד ראש הממשלה, נפתלי בנט טרם התייחס בפומבי להצעת החוק. עם זאת, שר המשפטים גדעון סער אמר בסוף חודש יולי שלא היה מקדם את ההצעה ללא תיאום עם ראש הממשלה נפתלי בנט. בכירים בימינה הכחישו את טענת סער: "בנט לא תומך ולא מקדם את החוק".
גם יו"ר רע"ם מנסור עבאס הסתייג אתמול בריאיון עם יונית לוי במהדורה המרכזית מהצעת החוק, ואמר שהוא מתנגד עקרונית לחוקים שהם פרסונליים. עם זאת, עבאס הדגיש כי במפלגתו ימתינו לנוסח הצעת החוק, ורק אז ייבחנו את עמדתם בנושא. לאור כיסי ההתנגדות הללו, נראה שלקואליציה יהיה קשה מאוד לקדם חוק שכזה.
הקרב על ועדות הכנסת
מחלוקת קשה עוד מהמושב הקודם בין הקואליציה לאופוזיציה היא שאלת הייצוג בוועדות הכנסת. זה 3 שבועות שאין נציגים כלל מהאופוזיציה בוועדות. הסיבה הטכנית - הם לא העבירו את שמות הנציגים, ולכן לפי שעה הם לא משתתפים בוועדות. באופוזיציה טוענים שהייצוג לא משקף את תוצאות הבחירות, ועל כן הם לא העבירו את שמות הנציגים.
הטענה העיקרית של חברי האופוזיציה היא בייחוד כלפי הייצוג בוועדת הכספים, שם הקואליצה נתנה לעצמה רוב של 2 חברים, למרות תוצאות הבחירות הצמודות - 61 ח"כים לקואליצה מול 59 לאופוזיציה. בינתיים, הדברים תקועים, ויש בקשה של עורך הדין אילן בומבך מבג"ץ לתת פסק דין דחוף בעניין, כי שני הצדדים מתבצרים בעמדתם.
ועדת החקירה על פרשת הצוללות
שר הביטחון בני גנץ ושר החוץ יאיר לפיד תומכים במהלך, ואתמול הודיע שר המשפטים גדעון סער שגם הוא מסכים לוועדת חקירה בנושא פרשת הצוללות. אלא שגם בנושא הזה תידרש ההסכמה של סיעת ימינה ושל ראש הממשלה נפתלי בנט, אחרת המהלך לא יוכל לצאת אל הפועל. הסכמה כזו טרם ניתנה וספק רב אם בימינה יסכימו לצאת למהלך כזה.
חוק האזרחות
אחת המבוכות הגדולות של הקואליציה בכנס קיץ הייתה אי העברת חוק האזרחות, הוראת השעה שהכנסת מאשר מדי שנה ונועדה למנוע מפלסטינים שנישאו לאזרחים ישראלים לקבל אזרחות. גם בנושא הזה האתגרים העיקריים צפויים מול סיעת רע"ם שמתנגדת לחוק.
בכנס הקודם, בקואליציה קיוו שחברי האופוזיציה הימנים שבוודאי תומכים בחוק גם יביעו זאת בהצבעה בכנסת. אלא שכפי הצפוי, האופוזיציה התנגדה, והחוק, כאמור, לא עבר. נראה שכדי להעביר אותו במושב הקרוב שרת הפנים איילת שקד תזדקק לפתרונות יצירתיים, שכן את תמיכת רע"ם יהיה לה קשה מאוד להשיג.
רפורמת הכשרות
כחלק מחוק ההסדרים, שר הדתות מתן כהנא מתכוון לבצע רפורמה שתחליש משמעותית את כוחה של הרבנות הראשית בענייני כשרות במדינה. החוק ייקבע שהרבנות תהפוך מגוף מבצע לגולטור בלבד בתחום הזה. הרבנות הראשית מתנגדת לכך בתוקף, וגם הפוליטיקאים החרדים פועלים רבות על מנת לבלום את תוכנית הענק.