בית המשפט העליון בראשות הנשיאה חיות דחה היום (שני) את עתירת האופוזיציה בגין תת הייצוג לטענתם בוועדות הכנסת. את העתירה הגישו שישה חברי הכנסת דוד ביטן, מירי רגב, קטי שטרית ופטין מולא מהליכוד, ומשה ארבל ומיכאל מלכיאלי מש"ס שיוצגו על ידי עו"ד אילן בומבך. זאת, אחרי שהרכב הוועדות פגע לטענתם בייצוג סיעות האופוזיציה, ונתן יתרון לקואליציה.
במהלך הדיונים בעתירה דחקו השופטים להגיע להסכמות ולהגדיל את ייצוג האופוזיציה בוועדות השונות. בעקבות כך אכן צומצם במעט הפער בין הקואליציה והאופוזיציה, אך באופוזיציה דרשו בכל זאת לקבל פסק דין מבית המשפט.
בג"ץ הצדיק את אי התערבותו בסוגיה בטיעון שלפיו נדרש רף גבוה להתערבות שיפוטית בהחלטות בעניינים פנים-פרלמנטריים, וכי הקשיים שנותרו ביחס להרכב הוועדות אינם מצדיקים זאת.
בית המשפט ציין "שיש להצר על כך שסיעות הקואליציה נזקקו להערות בית המשפט על מנת להגיע להרכב מאוזן יותר של הוועדות", אך מתח ביקורת גם על חלק מסיעות האופוזיציה "שלא העבירו את שמות חברי הכנסת מטעמן לצורך איוש הו ועדות, ובכך התפרקו מחובתן לייצג את האינטרסים שבשמם נבחרו לכנסת".
בית המשפט עמד על כך שהאופוזיציה ממלאת תפקיד מרכזי בפיקוח על התנהלות הממשלה וכן שהיא מציבה "חלופה שלטונית ורעיונית לממשלה, ומבטיחה ייצוג של קבוצות שונות באוכלוסייה", עם זאת בית המשפט לא ראה לנכון להתערב ב"עניין פנימי מובהק הנוגע לסדרי העבודה בכנסת".
בהודעת בית המשפט הודגש כי במקרים החריגים שכן התערב בעבר, ההתערבות נעשתה כדי להבטיח קיום הליכים דמוקרטיים תקניים, למשל כאשר נמנעה מסיעה האפשרות להגיש הצעת אי אמון, או שנמנעה מחבר כנסת האפשרות להגיש הצעת חוק.
עו"ד אילן בומבך שייצג את העותרים מהאופוזיציה אמר: "בית המשפט העליון מתח ביקורת על כך שרק בעקבות הגשת העתירה, והערות השופטים, הקואליציה ניאותה לאזן מעט את ועדות הכנסת ולאפשר ייצוג פחות מוטה לרעת מפלגות האופוזיציה".
"עם זאת", הוסיף עו"ד בומבך, "בית המשפט הבהיר את גבולות ההתערבות שלו בפעולות הרשות המחוקקת. מדובר בהלכה חשובה שמשרטטת את גבולות ההתערבות של בג"ץ בעתירות מצד האופוזיציה בעבודת הכנסת. אני משוכנע שהלכה זו תשמש אותנו גם בעתירות שבהן הקואליציה תחליף פוזיציה ותעתור משבתה באופוזיציה".
החלטת בית המשפט הביאה לשבירת החרם של מפלגות האופוזיציה על ההשתתפות בוועדות הכנסת, ובישיבת סיעת ש"ס היום החליט יו"ר התנועה אריה דרעי למנות את ח"כ יעקב מרגי כחבר ועדת שירותי דת יהודיים, ואת ח"כ ינון אזולאי כחבר ועדת הכספים.
יו"ר הכנסת ח"כ מיקי לוי מסר בתגובה: "החלטת בג"צ צריכה לשים סוף לחרמות; כיבוד כללי המשחק המשפטי והפרלמנטרי הם מאבני היסוד של הדמוקרטיה ועל כן מחובתם של נציגי האופוזיציה לחזור לוועדות הכנסת ולמלא את מחוייבותם כלפי ציבור בוחריהם. אני מברך על החלטת בג"צ ששמרה על גבולות ההתערבות בין הרשות השופטת והמחוקקת ומושיט את ידי לחבריי באופוזיציה. הקואליציה הלכה כברת דרך למען האופוזיציה והייצוג ההולם בכנסת וההצעה הנוכחית שמונחת לפתחה של האופוזיציה היא הצעה מידתית ומאוזנת המאפשרת ביטוי ראוי ומשמעותי לכוחה היחסי".
בסוף השבוע האחרון תקף ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) בריאיון לעיתון החרדי יתד נאמן את התנהלות הליכוד בוועדות הכנסת. "שרי הליכוד לשעבר אינם מכירים את העבודת הכנסת, מבחינתנו השתתפות בוועדות זו 'נשמת החיים' הפוליטית", אמר והוסיף: "היום אנחנו רואים יותר מכל כמה חשובה הפעילות בוועדות הכנסת".