גורמים בקואליציה יצאו היום (שלישי) נגד כוונתו של ראש הממשלה נפתלי בנט לכלול התנחלויות במפת אזורי העדיפות הלאומית. אמש דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" כי קביעת היישובים שיכללו באזורי עדיפות לאומית מעוררת מתיחות בקואליציה. מדובר בסוגיה שעלתה עוד לפני העברת התקציב, אך בעקבות נפיצות העניין החליטו בממשלה לדחות את ההחלטה – עד עכשיו.
גורמים בסביבת יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי, הבהירו אתמול בלילה לאנשיו של שר החוץ יאיר לפיד כי כל עמדה באשר למפת העדיפויות חייבת להיות מתואמת עם מפלגת העבודה מראש. "כל סיכום שיושג ללא תיאום לא יחייב את המפלגה", הבהירו הגורמים. גורם בכיר במפלגת העבודה מסר כי "החזרת הפוקוס לנגב ולגליל נמצא בראש סדר העדיפויות של המפלגה, ואנחנו נעשה זאת בכבוד ובהסכמות עם שותפינו לקואליציה".
ח"כ אמילי מואטי (העבודה) הבהירה כי נעשים מאמצים כדי להגיע להסכמות בנושא. "הדברים מתנהלים באופן מסודר מול ראש הממשלה ומול שר החוץ, נגיע להסכמות מתוך כבוד הדדי ואכפתיות לגורל השותפות שלנו", ציינה. "לגופו של עניין, אנחנו נבחרי ציבור ואנשים פוליטים, ברור שכל אחד מושך לכיוון שלו, זה מקובל והגיוני - איש מאתנו לא עבר ניתוח לכריתת מצפון ערב כניסתנו לממשלה".
סגן שרת הכלכלה יאיר גולן (מרצ) אמר כי "ההחלטה להכליל את ההתנחלויות במפת אזורי העדיפות הלאומית היא במקרה הרע שגויה ובמקרה הגרוע מסוכנת". הוא הסביר כי "ממשלת ישראל צריכה לדאוג לעוני, לצמצום הפערים ולפריפריה, ולא ללובי קיצוני ומסוכן". הוא הוסיף כי "מהפלסטינים חייבים להיפרד, עדיפות להתיישבות ביו"ש תוביל לסיפוח - מעשה אנטי ציוני ומסוכן לביטחון".
ח"כ מוסי רז (מרצ) הביע אף הוא התנגדות להכללת התנחלויות במפת אזורי העדיפות. "כל עמדה בנוגע לאזורי העדיפות הלאומית חייבת להיות מתואמת עם מרצ, ולא לכלול את ההתנחלויות שבשטחים הכבושים. ממשלת ההסכמות חייבת לפעול בהסכמה".
הצורך לקבוע אזורי עדיפות לאומית עלה עוד לפני העברת תקציב המדינה, ונחשבת לאחד מהנושאים הנפיצים ביותר שהקואליציה צריכה להכריע לגביהם. לאחר שחלק מההתנחלויות שולבו ברשימה שהוצעה פרצה סערה בין חברי הקואליציה, ובממשלת בנט-לפיד החליטו לדחות את ההכרעה לשלב מאוחר יותר. היישובים שייכללו במפה יזכו להטבות מצד הממשלה.
הנושא נידון במהלך השבוע אצל מנכ"ל משרד ראש הממשלה, שם לא הוצגה תוכנית מפורטת, אך המצגת שהועברה בדיון רמזה כי השאיפה היא להשאיר יישובים רבים מיהודה ושומרון ברשימת אזורי העדיפות הלאומית.
מפת אזורי העדיפות הלאומית מגדירה יישובים שהממשלה רשאית להעניק להם הטבות ותמריצים שונים, במטרה לסייע בקידומם ולמשוך אליהם תושבים. לאחר שראש הממשלה לשעבר יצחק רבין עלה לשלטון, הוא הוציא את ההתנחלויות ממפת אזורי העדיפות הלאומית - אך הן הוחזרו אליה בעידן נתניהו.